Αποκαρδιωτικά στοιχεία για την κίνηση σε αεροδρόμιο & λιμάνι Ηρακλείου - Ο άδειος πίνακας μαρτυρά τις απώλειες

Κρήτη
Αποκαρδιωτικά στοιχεία για την κίνηση σε αεροδρόμιο & λιμάνι Ηρακλείου - Ο άδειος πίνακας μαρτυρά τις απώλειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατακόρυφη η πτώση στις αφίξεις τουριστών στην Κρήτη - Μείωση και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Ο άδειος πίνακας ανακοινώσεων στο Τμήμα των Αφίξεων στο Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» Ηρακλείου προδίδει το μέγεθος των απωλειών για την τουριστική βιομηχανία της Κρήτης, που ήδη θα είχε υποδεχτεί και φιλοξενήσει εκαντοντάδες χιλιάδες ξένους επισκέπτες. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα των επιχειρήσεων και την απασχόληση των εργαζομένων.

Τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, μία ανάσα από το lockdown, το αεροδρόμιο Ηρακλείου, κατέγραψε 11.000 αφίξεις τουριστών, έναντι 19.000 που είχαν φτάσει συνολικά το περασμένο έτος. Η κίνηση ήταν ελαφρά πιο αυξημένη και πολλά υποσχόμενη στην έναρξη μίας σεζόν που δικαίως χαρακτηρίζεται πλεόν εφιαλτική.

Στη διάρκεια του Απριλίου, το «Νίκος Καζαντζάκης», υποδεχόταν 4 έως 5 πτήσεις καθημερινά, εσωτερικού, μόνο με τον αριθμό των επιβατών να μην ξεπερνά τα 100 άτομα ανά πτήση.

Μόλις 2.553 άτομα διακινήθηκαν όλο το μήνα με πτήσεις εσωτερικού, αντί για 105.044 τον Απρίλιο του 2019, οι αριθμοί σοκάρουν στην περίπτωση των πτήσεων τσάρτερ, που δεν έγιναν. Αντί για τις 310.242 αφίξεις και αναχωρήσεις που εξυπηρετήθηκαν στο «Νίκος Καζαντζάκης» πέρυσι τον Απρίλιο, φέτος οι ξένοι επισκέπτες ήταν 35 άτομα, μέλη πληρώματος αεροσκαφών που στάθμευσαν αναγκαστικά στο Ηράκλειο.

Ο μήνας Μάιος είναι πολλές φορές καθοριστικός για την πορεία της τουριστικής περιόδου. Πέρυσι το «Νίκος Καζαντζάκης» κατέγραψε 800 χιλιάδες αφίξεις και αναχωρήσεις ξένων επισκεπτών, φέτος ο αριθμός «άγγιξε» το απόλυτο μηδέν.

Ίδια η εικόνα και στις πτήσεις εσωτερικών. Αντί για 105.044 πέρυσι, φέτος εξυπηρετήθηκαν 13.255 με την ποσοστιαία μείωση να αγγίζει το 87%. Η εικόνα ελάχιστα διαφέρει και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Στο Λιμάνι του Ηρακλείου διακινήθηκαν τον Μάρτιο του 2019, 65.087 επιβάτες και φέτος 32.060.

Τον Απρίλιο του 2019, 104.799, ενώ τον Απρίλιο της καραντίνας, μόλις 4.006 επιβάτες. Τον Μάιο συνολικά οι επιβάτες που διακινήθηκαν σε ημερήσια βάση, δεν ξεπερνούσαν τους 200, ενώ τον Ιούνιο η τάση αλλάζει με περίπου 1.500 επιβάτες ημερησίως.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News