Ηράκλειο

Ενστάσεις για τη χορήγηση αντιβιοτικών με συνταγή γιατρού

Σωστό το μέτρο αλλά οι ελλείψεις στην ΠΦΥ μόνο ταλαιπωρία θα φέρει λένε εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και πολίτες

Μόνο με ιατρική συνταγή θα χορηγούνται πλέον τα αντιβιοτικά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας που είχε ληφθεί από τον Φεβρουάριο.

Η συνταγή θα είναι ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και τη δοσολογία.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) πρόκειται για μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου, η οποία χρειάστηκε περίπου 50 χρόνια για να εφαρμοστεί. Σημειώνεται ότι νόμος για τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού, υπάρχει από το 1973, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμοζόταν.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Για την ορθότητα του μέτρου μιλά στο Ράδιο 98.4 ο Γιατρός Νίκος Λαθουράκης , μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου .

Για μέτρο σωστό αλλά με πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του μιλά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, με παρέμβασή του, καθώς οι Δομές ΠΦΥ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια