Ηράκλειο

Συλλαλητήριο εργαζομένων και συνταξιούχων σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας

Σε συλλαλητήριο με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας για τα προβλήματα επιβίωσής τους προχωρούν σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο Ηράκλειο, εργατικά σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις που ανήκουν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Εκτός από τον χώρο των εργαζομένων και των συνταξιούχων, στις κινητοποιήσεις παίρνουν μέρος και αγρότες από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετικά αιτήματα, τα οποία και διαφοροποιούνται σε σχέση με τα αιτήματα άλλων αγροτικών φορέων.

«Απροστάτευτοι»

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι συνταξιούχοι συμμετέχουμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν αντέχουμε άλλο! Γιατί έχουμε πληρώσει ήδη πολλά! Γιατί δε θα πληρώσουμε ξανά! Δεν αποδεχόμαστε την κανονικότητά τους, που είναι συμβιβασμός με τη φτώχια, τη ζωή με ελάχιστα, την ανεργία των παιδιών και των εγγονιών μας, τους πολέμους, την προσφυγιά και τον ρατσισμό.
Εν μέσω πανδημίας, μας άφησαν απροστάτευτους με τις τραγικές ελλείψεις στα Κ.Υ. και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού πρώτα διέλυσαν τα δημόσια συστήματα υγείας με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης όλων των κυβερνήσεων, σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και τις ενώσεις τους στην Ελλάδα και σε όλη την Ε.Ε.
Στο διάστημα της καραντίνας δε μείναμε σιωπηλοί και δε συναινέσαμε στην “εθνική ομοψυχία” για τα κέρδη των μονοπωλίων. Η πανδημία λειτούργησε σαν καταλύτης και έφερε πιο γρήγορα μια νέα πιο βαθιά οικονομική κρίση. Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, επιταχύνουν την κατεδάφιση των εργατικών και συνταξιουχικών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που ήρθαν για να μείνουν και να ενισχυθούν, να προστεθούν στους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν πράξη τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και της μεγαλοεργοδοσίας».

Οι γυναίκες

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος, επίσης, καλεί τις γυναίκες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά «να δυναμώσουμε το μήνυμα της αγωνιστικής διεκδίκησης με συμμετοχή στα συλλαλητήρια, που οργανώνουν σε όλη την Ελλάδα εργατικές Ομοσπονδίες και σωματεία».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΟΓΕ, «κατεβαίνουμε στον δρόμο του αγώνα:
- Γιατί η αγωνία για την υγεία, την εκπαίδευση των παιδιών μας, τη στήριξη των ηλικιωμένων, το εισόδημα δεν μπορεί να βρει διέξοδο μέσα στα σχέδια των κυβερνήσεων, όπως της σημερινής, που είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Τη στιγμή που τα σύννεφα της νέας οικονομικής κρίσης πυκνώνουν ξανά, κυβέρνηση και Ε.Ε. ετοιμάζονται να δώσουν δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων και των τραπεζιτών, ενώ θα φορτώσουν στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, στον λαό, ξανά τον λογαριασμό των αυξημένων κρατικών δαπανών για τις επενδύσεις και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Αφήνουν απροστάτευτες εμάς και τις οικογένειές μας στο “έλεος” του υποβαθμισμένου και εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας.
Στοιβάζουν τα παιδιά μας σε ακατάλληλα σχολικά κτήρια, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας, χωρίς τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας. Προχωρούν... ακάθεκτοι το νομοσχέδιο για το σχολείο, που στερεί από τα παιδιά μας την ολοκληρωμένη γνώση.
- Γιατί “Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε” στο σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που μας καταδικάζει σε μια ζωή-λάστιχο. Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβέρνηση επιταχύνουν τα μέτρα που χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις, το ωράριο εργασίας, τους μισθούς, τα εργασιακά μας δικαιώματα, για να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο και να δουλεύουμε πιο εντατικά. Με την τηλεργασία, τα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια διαλύουν την οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή, διαγράφουν τα όρια ανάμεσα στον χρόνο εργασίας και τον ελεύθερο χρόνο μας. Καμιά αναμονή! Αρνούμαστε να ματώσουμε ξανά»!

Στον αγώνα και οι αγρότες

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής αιτήματα:
«- ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο απ’ όλους του φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση των ασφαλίστρων.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
- Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
- Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, και εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Καμία απόσπαση υπαλλήλων των - ήδη υποστελεχωμένων - υπηρεσιών των Δήμων για να “ξελασπώσει” η κυβέρνηση! Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
- Πραγματοποίηση καταγραφής και οριζόντιας αποζημίωσης στο 100% της καταστροφής από δάκο από τον ΕΛΓΑ για την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων. Απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.). Υπαγωγή στον ΕΛΓΑ των καταστροφών στην καρπόδεση λόγω του πρώιμου καύσωνα στα μέσα Μάη».

Ζητήματα που προτάσσουν οι αγρότες όπως ο Πρόεδρος του Συλλόγου λέει στο Ράδιο 98.4 Μανόλης Καρκαβάτσος είναι μεταξύ άλλων: «επιδότηση κτηνοτρόφων αμνοεριφίων με 4 ευρώ/ζώο, πέρα από το εξευτελιστικό του ποσού, κανείς δε θα τα παραλάβει χωρίς τιμολόγια, ενώ αποκλείονται οι μικροί παραγωγοί /  μετονομασία της τσικουδιάς μας «ποτό απόσταξης», για χατίρι των ποτοβιομήχανων, για να ξεφτιλίσουν την παραγωγή μας και την κουλτούρα μας /  αποζημιώσεις για καταστροφές από χαλαζόπτωση σε θερμοκήπια, 1.500 ευρώ ανά μονάδα, όταν το κόστος επισκευής μικρών μονάδων μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ / «πράσινος τρύγος», που προωθεί περιορισμένη συγκομιδή για να γίνει σχεδιασμός της παραγωγή κρασιού σε μικρότερη κλίμακα, έχει συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια