Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στην πλατεία Ελευθερίας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Ηράκλειο
Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στην πλατεία Ελευθερίας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απεργούν οι εκπαιδευτικοί

Στους δρόμους την Τρίτη οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι αντιδρούν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Μετά τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου ενάντια "στο νέο σχολείο". Την ίδια ώρα είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς των Χανίων και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης που καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια που διοργανώνονται από τα Σωματεία Εκπαιδευτικών σε όλους τους νομούς του νησιού. Δάσκαλοι και καθηγητές ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Σε ψήφισμα της ΓΣ των ΕΛΜΕ γίνεται λόγος για "επικίνδυνη έλλειψη σχεδιασμού" από πλευράς υπουργείου, που οδηγεί σε "εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών για προώθηση διαφημίσεων από ιδιωτικές εταιρίες και σε διαρροή των δεδομένων τους στο διαδίκτυο".

 Απεργούμε λέει στο Ράδιο 98.4 ο πρόεδρος του Συλλόγου πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» Γιώργος Μακράκης διότι στο πολυνομοσχέδιο:

  • Αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε 25 παιδιά.
  • Η εισαγωγή του μαθήματος των Αγγλικών στην προσχολική εκπαίδευση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών και δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των νηπίων.
  • Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην εκπαίδευση. Οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
  • Οι κάμερες στις αίθουσες στοχεύουν στην παγίωση της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης με την ταυτόχρονη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Η αντιδραστική Τράπεζα Θεμάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μετατρέπει το σχολείο σε μια εξοντωτική «εξεταστική αρένα» και τη ζωή του μαθητή, λάστιχο.
  • Με το «αποκεντρωμένο» σχολείο εννοούν το ολοκληρωτικό πέρασμά του στους Δήμους, δηλαδή τη χειροτέρευση των όρων λειτουργίας των σχολείων αλλά και των εργασιακών μας σχέσεων.
  • Επαναφέρεται ο αναχρονιστικός θεσμός του χαρακτηρισμού της διαγωγής μαθητών, ο οποίος θ’ αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, των απολυτηρίων, των αποδεικτικών απόλυσης και λοιπών αποδεικτικών και πιστοποιητικών σπουδών.

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετέχει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού που αναφέρει σε ανακοίνωση:

Το γονεϊκό κίνημα αυτή την περίοδο είναι αντιμέτωπο μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα.  Εν μέσω πανδημίας και υποχρεωτικού εγκλεισμού, με συστάσεις για «ατομική ευθύνη και αυτοσυγκράτηση», η κυβέρνηση κατέθεσε  ένα ταξικό πολυνομοσχέδιο, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. 

 Πρόκειται για ένα αντιεκπαιδευτικό – αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, που μετατρέπει το σχολείο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο, περικόπτει την όποια ολόπλευρη μόρφωση είχε απομείνει, κατηγοριοποιεί ακόμα περισσότερο τα σχολεία, αναγκάζει τους γονείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υλοποιεί την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας ψάχνοντας για χορηγούς και οικονομικούς πόρους. Προωθεί το «αποκεντρωμένο» σχολείο που οδηγεί στο ολοκληρωτικό πέρασμά του στους Δήμους. Αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα σε 25 παιδιά, όταν η σκληρή εμπειρία της πανδημίας και η πραγματικότητα των ελλιπών κτιριακών υποδομών δικαιώνει το πάγιο αίτημα για 15 παιδιά σε Νηπιαγωγείο και Α-Β Δημοτικού και 20 στις υπόλοιπες τάξεις.   

 Ταυτόχρονα, προκρίνει την μετατροπή του μαθήματος σε ριάλιτι με την τοποθέτηση καμερών στη σχολική τάξη, χωρίς να παίρνει υπόψη την αντίθεση του συνόλου του γονικού κινήματος (ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδίες, Ενώσεις) σε πανελλαδικό επίπεδο.

 Για τους όρους ανοίγματος των σχολικών μονάδων από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας ρίχνουν όλο το βάρος στην «ατομική ευθύνη» μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, κρύβοντας μεθοδικά τις κρατικές ευθύνες ή τις μεταφέρουν στις Σχολικές Επιτροπές, δηλαδή παίρνουν για τις σημερινές έκτακτες ανάγκες τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων!  Στον δήμο Φαιστού, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να προσλαμβάνουν σχολικές καθαρίστριες από τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων!

 Δυστυχώς, η επιστροφή στην καθημερινότητα όλο το προηγούμενο διάστημα γίνεται μετ' εμποδίων, παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία του δήμου μας, ώστε να μείνουν ασφαλή τα παιδιά μας. Βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων. Περισσότερο από ποτέ προκύπτει επιτακτική η ανάγκη για μόνιμο προσωπικό από καθαρίστριες στα σχολεία! Επίσης, σε όλα τα σχολεία η προμήθεια μάσκας παραπέμπεται στην «ατομική» ευθύνη του μαθητή - γονιού ακόμη για τους μαθητές που μεταφέρονται με ΚΤΕΛ στο σχολείο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία με το άνοιγμά τους, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, αναδεικνύουν την τεράστια ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούσαν τη Δημόσια Παιδεία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που μετακυλούσε το κόστος της λειτουργίας των σχολείων στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης, στην ευθύνη των Δήμων που λειτουργούν χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση και το αναγκαίο προσωπικό και στις περισσότερες περιπτώσεις συμβιβάζονται, υλοποιούν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές αντί να διεκδικούν.

  Συνάμα, με ευθύνη του υπουργείου, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία αρνούνται να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων παρατείνοντας την αγωνία των γονιών. Σ' αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση τα ταξιδιωτικά γραφεία παρακρατούν τα χρήματα των εκδρομών με τις πλάτες της κυβέρνησης!

 Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας αναδεικνύουν το γεγονός ότι είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ, οι σύλλογοι Γονέων να ζωντανέψουν τη λειτουργία τους, να υπάρξει κοινή συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ώστε να μπει φρένο στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Πληρώσαμε ήδη πολλά με την κρίση τους! Καιρός να ακουστεί και η δικιά μας φωνή, η φωνή των γονιών που απαιτούν να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της απέναντι σε εμάς και τα παιδιά μας.

Την ίδια ώρα οργανώνεται συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή:

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ  ΠΡΟΕΔΡΩΝ των ΕΛΜΕ αποφάσισε χτες 6/6/2020 τις παρακάτω κινητοποιήσεις, εν όψει της συζήτησης και της ψήφισης στη Βουλή του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας: 

  1. 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020
  1. ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ την ίδια μέρα στις 13.00

ΧΑΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ στις 12:00

  1. ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/6/20 ΣΤΙΣ 19.00, ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

«Καλούμε όλες και όλους τις ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις.Καλούμε τις ΕΛΜΕ να διοργανώσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις και παραστάσεις σε ΔΔΕ και ΠΔΕ». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News