Πλατεία Ελευθερίας: Ανοίγει ξανά ο φάκελος για την ανάπλασή της

Κρήτη
Πλατεία Ελευθερίας: Ανοίγει ξανά ο φάκελος για την ανάπλασή της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα διαχρονικά "καυτό" θέμα, και συγκεκριμένα τον φάκελο που λέγεται ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας επιχειρεί να ανοίξει για μια ακόμα φορά η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, επιλέγοντας αυτή τη φορά ένα νέο "μονοπάτι" για ένα θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα και την τοπική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια.

Μετά από διαδοχικές μη πετυχημένες, αποσπασματικές προσπάθειες, προσπάθειες που ενίοτε μάλιστα είχαν χαρακτήρα τελείως επικοινωνιακό, όπως η... τελείως παράδοξη κίνηση να τεθεί σε διαβούλευση προεκλογικά, ελάχιστα πριν τις περσινές αυτοδιοικητικές εκλογές, μια μελέτη η οποία είχε απορριφθεί από τα υπουργεία (!), η δημοτική Αρχή έρχεται τώρα να επαναφέρει ξανά το θέμα στο προσκήνιο.

Με άλλη αυτή τη φορά γραμμή πλεύσης.

Και συγκεκριμένα με τη διενέργεια πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, 27 χρόνια μετά τον πολυσυζητημένο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1993, που είχε καταλήξει μέσα από μια μετέπειτα πορεία περιπετειών σε μια αναμόρφωση τότε της πλατείας Ελευθερίας, χωρίς μεγάλη κοινωνική αποδοχή...

Ο κύβος ερρίφθη τις προάλλες στην Οικονομική Επιτροπή, όπου και αποφασίστηκαν τα εξής: Η διενέργεια πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων με τίτλο "Βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης" και η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης των βραβείων στο Πράσινο Ταμείο. Για τη χρηματοδότηση των τριών βραβείων, η Υπηρεσία προτίθεται να υποβάλει πρόταση στην (υπ' αρ. πρωτ. 3834/2019 ΑΔΑ: ΩΟΘΨ46Ψ844 - ΔΣΛ) απόφαση πρόσκλησης στο πρόγραμμα "Χρηματοδότηση διεξαγωγής αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ετών 2019-2020" του Πράσινου Ταμείου. Σε περίπτωση που τα βραβεία δε χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, τα έξοδα θα καλυφθούν από ιδίους πόρους του Δήμου.

Για πολλοστή φορά στο προσκήνιο

Η εξέλιξη με την απόφαση να διενεργηθεί πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Το ότι η τοπική κοινωνία αλλά και οι επισκέπτες της πόλης σε ένα μεγάλο βαθμό δεν τρέφουν διόλου... θετικά αισθήματα για την όψη της πλατείας Ελευθερίας και επιθυμούν ριζικές αλλαγές είναι γνωστό. Το ότι επιλέχτηκε αυτή τη φορά ένα πιο ορθό μονοπάτι και μια πιο οργανωμένη προσπάθεια, μέσω πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, επίσης κρίνεται κατά γενική ομολογία θετικό.

Όμως αυτό που μένει να διαφανεί στην πράξη είναι κατά πόσον υπάρχει η βούληση και ένα πραγματικό σχέδιο εκ μέρους της δημοτικής Αρχής να πάει στην αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας του Ηρακλείου.

Διότι, κακά τα ψέματα, οι προηγούμενες κινήσεις δεν αποτελούν και τον καλύτερο οιωνό. Αντιθέτως μάλιστα, υποδεικνύουν μια επικοινωνιακής χροιάς περισσότερο προσέγγιση στο τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα, με τη δημοτική Αρχή να επιχειρεί να ανοίξει συχνά-πυκνά το κεφάλαιο, για να κεντρίσει το ενδιαφέρον και τα βλέμματα.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε χαρακτηριστικά πως προς τα τέλη του 2017 ο τότε και νυν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης ανακίνησε την υπόθεση, προωθώντας τότε τη λύση μιας περιορισμένης μελέτης και ανάπλασης μονάχα για το κεντρικό τμήμα της πλατείας Ελευθερίας.

Η μελέτη δεν πέρασε από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης του ΥΠΠΟΑ, που έκρινε ότι είχε ζητήματα, αδυναμίες και ελλείψεις.

Παρά το ότι η μελέτη απορρίφθηκε, ο κ. Αναστασάκης, ενάμιση χρόνο μετά, και παραδόξως λίγο πριν τις προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές, επανήλθε! Επανέφερε ως πρόταση στο τραπέζι τη μελέτη και την έθεσε μάλιστα προ... κάλπης σε δημόσια διαβούλευση! Μια δημόσια διαβούλευση που βεβαίως τότε θεωρήθηκε προσχηματική και καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, με την κίνηση αυτή εκ μέρους του αντιδημάρχου και της δημοτικής Αρχής να συγκεντρώνει βολές και αιχμηρά σχόλια.

Αρκετοί θεσμικοί τοπικοί φορείς, όπως χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, είχαν κάνει λόγο για αποσπασματικού χαρακτήρα κινήσεις και είχαν ζητήσει να προχωρήσει πιο οργανωμένα η υπόθεση, με τη διενέργεια ενός πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Φαίνεται λοιπόν ότι, μετά από πολλά επεισόδια και παλινωδίες, εισακούστηκε η θέση αυτή από την πλευρά της δημοτικής Αρχής. Και να λοιπόν που φτάσαμε στη λήψη απόφασης για τη διενέργεια του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Το σκεπτικό - Η ανακοίνωση για την ανάπλαση

Η απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή πάρθηκε τις προάλλες με βάση σχετικό έγγραφο του Τμήματος Τεχνικής και Γραμματειακής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Μελετών. Όπως αναφέρει το έγγραφο, «ο Δήμος Ηρακλείου προτίθεται να προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για τη βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η περιοχή ανάπλασης περιλαμβάνει τις πλατείες (Ελευθερίας, Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου και Ν. Καζαντζάκη), καθώς επίσης και τις οδούς Δουκός Μποφόρ, τμήμα της λ. Δημοκρατίας και της λ. Ικάρου, οδό Ανθεμίου και τους δρόμους περιμετρικά του Αρχαιολογικού Μουσείου, που οριοθετούν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η συνολική επιφάνεια της περιοχής μελέτης είναι 53 στρέμματα. Στόχος του διαγωνισμού είναι:

- Ο εξωραϊσμός και η οργανική ένταξη της πλατείας Ελευθερίας και των υπόλοιπων πλατειών στον ευρύτερο χώρο, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές του περιβαλλοντικού βιοκλιματικού σχεδιασμού, της εξοικονόμησης ενέργειας και της βιώσιμης κινητικότητας.

- Η ενοποίηση των ιστορικών μνημείων, η προβολή της συλλογικής μνήμης και ανάδειξης του μνημειακού αποθέματος της περιοχής.

- Ο εμπλουτισμός και η προστασία του υφιστάμενου πρασίνου.

Επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης δυνατής πρότασης από λειτουργική, περιβαλλοντική, οικονομική και τεχνική άποψη, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης. Η πρόταση θα αναδεικνύει την ιστορικότητα και τη σπουδαιότητα της περιοχής, ως αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό τοπόσημο της πόλης»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News