Ηράκλειο

Aλλάζει η «πλατεία του Υγειονομικού»: Νέο κτίριο και κήπος 1,5 στρέμματος

Σύμφωνα με την σύμβαση, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διετίας

Την σύμβαση με προϋπολογισμό 12 εκ. περίπου ευρώ, για την κατασκευή του νέου Κτηριακού Συγκροτήματος της Περιφέρειας Κρήτης στην ιστορική συνοικία «Λάκκος» Ηρακλείου, στην  «πλατεία του υγειονομικού», υπέγραψε την Τετάρτη ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Σύμφωνα με την σύμβαση, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διετίας.  Θα στεγαστούν σύμφωνα με την ανακοίνωση στο υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπου θα εξυπηρετούνται οι πολίτες αρτιότερα ενώ προβλέπεται και 1,5 στρέμμα κήπος προς δημόσια χρήση.

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, για την Περιφέρεια μας στο υγειονομικό τα νέα γραφεία τα οποία γίνονται, τρεις χιλιάδες τετραγωνικά με προϋπολογισμό 11 εκατομμυρίων 800 χιλιάδων ευρώ υπογράψαμε σήμερα με τον ανάδοχο του έργου.  Εκτιμούμε ότι μέσα σε δύο χρόνια το έργο αυτό θα είναι πανέτοιμο για να στεγαστούν υπηρεσίες της Περιφέρειας μας, αλλά θα υπάρχει και μία καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ένα κτίριο βιοκλιματικό και επίσης ενάμισι στρέμμα ένας κήπος απέξω που θα είναι για όλους τους πολίτες του Ηρακλείου. Θεωρώ ότι αναβαθμίζεται πάρα πολύ η ευρύτερη περιοχή και να είμαστε καλά σε δυο χρόνια θα κάνουμε τα εγκαίνια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην υπογραφή της σύμβασης στην Περιφέρεια από τον Σταύρο Αρναουτάκη, παρόντες ήταν επίσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης, Έφη Κουτεντάκη, Κώστας Φασουλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Ηρακλείου Μανόλης Φακουκάκης και εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας Ανδρέας Κατσαρός.

Χαρακτηριστικά του έργου

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου:

Το έργο, πρόκειται να  κατασκευαστεί στο Ο.Τ. 317  στην συνοικία «Λάκκος» του Ηρακλείου, στην «πλατεία του υγειονομικού» του Ηρακλείου, μεταξύ του «Πανανείου Νοσοσκομείου» και του μνημειακού κτηριακού συνόλου του Ιερού Ναού Αγίου Ματθαίου  και στη θέση όπου προϋπήρχε το κτήριο  της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης.

Αφορά, στην ανέγερση Κτηρίου Γραφείων, Αναψυκτηρίου , Υποσταθμού Δ.Ε.Η.- Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, μικρή πεζογέφυρα και πλήρης  αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος- ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου της Περιφέρειας Κρήτης. Το συνολικό εμβαδόν κάλυψης του συγκροτήματος  είναι 1220,4τμ. και δόμησης 3347,20 τμ.

Το Κτήριο Γραφείων, διατάσσεται σε τέσσερις υπέργειους ορόφους (Ισόγειο, Α’, Β’ και Γ’ όροφος) και δύο υπόγειους (Α’ και Β’ υπόγειο).  Στους υπέργειους ορόφους, συνολικού εμβαδού 3321,70τμ. στεγάζονται οι χώροι κύριας χρήσης του κτηρίου και στα δύο υπόγεια συνολικού εμβαδού 1939,12 τμ., Χώροι Στάθμευσης, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων, Αρχεία, Αποθήκες και λοιποί βοηθητικοί χώροι.

Στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου, εκτός των  Γραφείων και των λοιπών βοηθητικών χώρων, χωροθετείται Αίθουσα Σεμιναρίων- Διαλέξεων, προβολών, ενώ τμήμα των εσωτερικών χώρων κίνησης και αναμονής (φουαγιέ) του ισογείου (φουαγιέ αίθουσας) και του Α’ ορόφου λειτουργούν ως χώροι έκθεσης της τοπικής ιστορίας (έκθεση ιστορικών ιατρικών εργαλείων κλπ).  Στον Α’ , Β’ και Γ’ όροφο, του κτηρίου χωροθετούνται Χώροι Γραφείων και οι απαραίτητοι βοηθητικοί τους χώροι. Η πρόσβαση των πεζών από τον υπαίθριο χώρο γίνεται μέσω τεσσάρων εισόδων στο επίπεδο του Ισογείου και μέσω δύο εισόδων στη στάθμη του Α’ ορόφου.

Το κτηριακό συγκρότημα συμπληρώνουν ο ανεξάρτητος Υπόγειος Υποσταθμός της Δ.Ε.Η.- Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, για την υπογείωση τμήματος του όμορου δικτύου της και υπόγειες δεξαμενές νερού. Προβλέπεται η αναδιαμόρφωση του συνόλου του υπαιθρίου χώρου του γηπέδου συνολικού εμβαδού 1703,74 τμ.

Η θέση του γηπέδου στην ιστορική γειτονιά του Λάκκου, η απόδοση του υπαίθριου χώρου στην πόλη ως χώρο ελεύθερης  χρήσης από όλους- πλατείας και «κέντρο» της γειτονιάς, οι μικρές κλίμακες της περιοχής και είναι καταλυτικοί παράγοντες, που υπαγορεύουν τις βασικές επιλογές της αρχιτεκτονικής οργάνωσης και σχεδιασμού του συγκροτήματος.

Καθοριστικός παράγοντας στον σχεδιασμό  και την επιλογή της οργάνωσης και των κατασκευαστικών λύσεων του κελύφους είναι ο προσανατολισμός, ο βιοκλιματικός και ενεργειακός σχεδιασμός με στόχο την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Το κτήριο γραφείων  οργανώνεται γύρω από ένα κεντρικό τριώροφο αίθριο, που αποτελεί τον εσωτερικό ενδιάμεσο “δημόσιο” χώρο, συντελεί στη βελτίωση του μικροκλίματος και επιτρέπει δυνατότητες εναλλακτικών λειτουργιών.

Με την αξιοποίηση των προσανατολισμών επιτρέπει τον άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό του συνόλου των εσωτερικών χώρων κύριας χρήσης και συμβάλλει στην ενεργειακή απόδοση (μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για φωτισμό, θέρμανση και δροσισμό). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με κινητικές ιδιαιτερότητες και εμποδιζόμενων ατόμων σε όλους τους χώρους, ενώ υπάρχει πρόβλεψη σε κάθε όροφο και για χώρους υγιεινής με προδιαγραφές για ΑμεΑ.

Ο  περιβάλλοντας ακάλυπτος χώρος. διαμορφώνεται με σκοπό να αποτελέσει περιβάλλον ελκυστικό , οργανικά συνδεδεμένο και για την εκτόνωση του αστικού περίγυρου με λειτουργίες περιπάτου διέλευσης, στάσης, και αναψυχής, όχι μόνο των κτηρίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής  «Λάκκου». Αντιμετωπίζεται ως δημόσιος χώρος- πλατεία  στην πόλη, ένα ανοιχτό «δωμάτιο» σε δημόσια χρήση.

Επιδιώκεται η δημιουργία ενός συλλογικού χώρου σε τοπική κλίμακα, και με τις νέες φυτεύσεις, από ενδημικά φυτά (δένδρα και θάμνους) της Κρήτης, που αντέχουν στις ατμοσφαιρικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, ενός θύλακα πρασίνου και αστικού “κήπου” που να φέρνει στη μνήμη τις αυλές και τα περιβόλια που υπήρχαν στην περιοχή.

(Φωτογραφία Αρχείου)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια