Μαμουλάκης σε Χατζηδάκη για υδρογονάνθρακες: «Απέφυγε και σήμερα να δώσει απαντήσεις»

Ηράκλειο
Μαμουλάκης σε Χατζηδάκη για υδρογονάνθρακες: «Απέφυγε και σήμερα να δώσει απαντήσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείυ κ. Χάρης Μαμουλάκης

Το μέγα ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογονανθράκων - Ε.Δ.Ε.Υ. και των ανάδοχων εταιρειών (με προεξέχουσα εταιρεία τα Ελληνικά Πετρέλαια – ΕΛ.ΠΕ.), το οποίο προέκυψε από τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΠΑ Υποδομών, ανέδειξε με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό σφάλμα της κυβέρνησης ΝΔ, αφού με την εν λόγω διάταξη, η Ε.Δ.Ε.Υ., ο ανεξάρτητος φορέας των προκηρύξεων για τα οικόπεδα υδρογονανθράκων, θα είναι «συνέταιρος» στον East Med, με τις εταιρίες δηλαδή στις οποίες θα διαθέτει τα δικαιώματα επί των οικοπέδων» ανέφερε σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτό θα ισχύει στο μέλλον και με τις πολυεθνικές του πετρελαίου καθώς οι βασικοί ενδιαφερόμενοι που θα επενδύσουν στον East Med, θα είναι οι εταιρείες που θα εμπλέκονται στην εκμετάλλευση των ελληνικών οικοπέδων. Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι αποφάσεις για την ωρίμανση ή μη του συγκεκριμένου έργου θα επηρεάζουν και την αξία των περιουσιακών στοιχείων που αυτές θα διαχειρίζονται. Υπάρχει όμως, ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο προέκυψε από την εσπευσμένη συγχώνευση της ΔΕΠΑ Διεθνών με την ΕΔΕΥ, μια ασάφεια ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη μεταφορά των μετοχών των ΕΛΠΕ στο ελληνικό δημόσιο. Το δημόσιο καλείται, βάση του άρθρου 131 του νέου νόμου 4685/2020 να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο, της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Διεθνών των ΕΛΠΕ, χωρίς μια συγκεκριμένη διαδικασία αποτίμησης της αξίας τους και χωρίς χρονοδιάγραμμα. Άρα ενδεχόμενες καθυστερήσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα ανεβάζουν την αξία του περιουσιακού στοιχείου που θα πρέπει να εξαγοράσει προς ζημία των δημόσιων οικονομικών.

Ο κ. Χατζηδάκης, δυστυχώς, απέφυγε - και - σήμερα να δώσει απαντήσεις. Αρκέστηκε στο να κάνει… αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Απέφυγε να απαντήσει αν ο ίδιος ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός έχει λάβει όλες τις απαραίτητες μέριμνες για τη προστασία του δημοσίου συμφέροντος κατά τη διαδικασία υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου, όπως επίσης απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το εάν η Ε.Δ.Ε.Υ., θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της από τους πολυεθνικούς ομίλους με τους οποίους καλείται να συνεργαστεί ή εάν θα μετατραπεί σε υποχείριο και ιπποκόμο τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News