«ΝΟΚΑ»: Την απαλλαγή όλων εκτός του καπετάνιου προτείνει ο Εισαγγελέας

Ηράκλειο
«ΝΟΚΑ»: Την απαλλαγή όλων εκτός του καπετάνιου προτείνει ο Εισαγγελέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τελική ευθεία η δίκη για τα 3 εκατ. «χάπια των τζιχαντιστών» και τους 6 τόνους χασίς

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, εκτός του καπετάνιου του πλοίου "ΝΟΚΑ", πρότεινε νωρίτερα, κατά την αγόρευσή του, ο εισαγγελέας, στην πολύκροτη δίκη για το φορτίο με τους πάνω από έξι τόνους χασίς και τα περισσότερα από 3.127.000 χάπια captagon που είχαν εντοπιστεί, τον Δεκέμβριο του 2018, σε κοντέινερ στο εν λόγω πλοίο.

Προηγήθηκαν οι απολογίες των 11 ναυτικών (10 Σύριοι κι ένας Ινδός) ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, όπου εκδικάζεται η υπόθεση. Άπαντες οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη των ναρκωτικών.

Η έκδοση της απόφασης αναμένεται εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι “11” ήταν πλήρωμα του “ΝΟΚΑ” συριακής σημαίας, μήκους 74 μέτρων και πλάτους 14 μέτρων, το οποίο απέπλευσε από τη Λαττάκεια της Συρίας και το οποίο φέρεται να είχε προορισμό τη Βεγγάζη της Λιβύης.

Το πλοίο εντοπίστηκε από το Λιμενικό στις 5 Δεκεμβρίου του 2018 στ’ ανοικτά των νότιων ακτών της Κρήτης και ομάδα της ΜΥΑ έκανε “ρεσάλτο” σ’ αυτό. Όπως διαπιστώθηκε, στο πλοίο υπήρχαν 18 κοντέινερ. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, ωστόσο, αποφασίστηκε το πλοίο να μεταφερθεί στον Αθερινόλακκο της Σητείας. Στις 8 Δεκεμβρίου το “ΝΟΚΑ” κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκειμένου να υποβληθεί σε εξονυχιστικό έλεγχο από τις Αρχές.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι οκτώ από τα 18 κοντέινερ που βρίσκονταν στο πλοίο είχαν κρύπτες με διπλό πάτο, μέσα στις οποίες βρίσκονταν τα ναρκωτικά. Σημειώνεται ότι οι συσκευασίες όπου βρίσκονταν τα ναρκωτικά είχαν καλυφθεί με καφέ, μπαχαρικά και πριονίδι. Δύο μάλιστα από τα κοντέινερ είχαν καθαριστικά-απορρυπαντικά είδη με έντονη οσμή, προκειμένου οι Αρχές να μην μπορέσουν να εντοπίσουν τα ναρκωτικά.

Όπως είχε γίνει γνωστό τότε, το φορτίο που βρισκόταν μέσα στα κοντέινερ ήταν ακατάστατο και δεν ήταν τοποθετημένο πάνω σε παλέτες, όπως συνηθίζεται. Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι στο δάπεδο των αμπαριών του πλοίου υπήρχαν ανθρωποθυρίδες που είχαν πρόσφατα καλυφθεί με τσιμέντο. Επίσης διαπιστώθηκε πως τα 8 μεγάλα κοντέινερ που μεταφέρονταν στο “ΝΟΚΑ” διέθεταν διαφορετικό πάτο από τα υπόλοιπα κοντέινερ. Δεν άργησε να διαπιστωθεί ότι οι πάτοι τους ήταν διπλοί.

Ειδικότερα, οι Αρχές έκαναν, αρχικά, με τη χρήση τρυπανιού μια μικρή τρύπα στη βάση ενός εκ των μεγάλων κοντέινερ, διαπιστώνοντας ότι το τρυπάνι έφερε υπολείμματα από διαφανές νάιλον. Ακολούθως, έκαναν μια δεύτερη μεγαλύτερη τρύπα και τότε αναδύθηκε μια έντονη μυρωδιά χασίς. Τελικά διαπιστώθηκε ότι στο κενό που υπήρχε βρισκόταν κρύπτη όπου είχαν επιμελώς κρυφτεί ναρκωτικά.

Εκτός από το ότι οι νάιλον συσκευασίες που περιείχαν τα ναρκωτικά είχαν καλυφθεί με πριονίδι, μπαχαρικά και καφέ (μαζί με απορρυπαντικά, καθαριστικά και σοκολάτες), τα ξύλα των πατωμάτων των κοντέινερ είχαν κολληθεί επιπλέον με σιλικόνη, προκειμένου να συγκρατείται η έντονη μυρωδιά της κάνναβης.

Τα “χάπια των τζιχαντιστών”

Τελικά, στις 13 Δεκεμβρίου του 2018, έπειτα από πολυήμερη καταμέτρηση, ανακοινώθηκε ότι κατασχέθηκαν 9.618 νάιλον συσκευασίες που περιείχαν κατεργασμένη κάνναβη (“σοκολάτα”), συνολικού μικτού βάρους 6 τόνων και 51 κιλών. Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ακόμη, 2.071 νάιλον συσκευασίες με δισκία captagon (το επονομαζόμενο και ως “ναρκωτικό των τζιχαντιστών”) συνολικού μικτού βάρους 539 κιλών. Πρόκειται για περίπου 3.127.360 ναρκωτικά χάπια!

Και οι 11 ναυτικοί βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες, μεταξύ άλλων περί εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα, οι 11 μαζί με περισσότερα από τρία ακόμη άτομα συγκρότησαν «δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα». Σύμφωνα με το βούλευμα, η ομάδα επιδίωκε «τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών (...)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News