Αναβιώνει η υπόθεση του «ΝΟΚΑ» με τα 3 εκατομμύρια «χάπια των τζιχαντιστών» και τους 6 τόνους χασίς

Ηράκλειο
Αναβιώνει η υπόθεση του «ΝΟΚΑ» με τα 3 εκατομμύρια «χάπια των τζιχαντιστών» και τους 6 τόνους χασίς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 11 μέλη κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης - «Δεν γνωρίζουμε τι περιείχαν τα κοντέινερ» είχε ισχυριστεί το πλήρωμα

Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει σήμερα η υπόθεση του πλοίου “ΝΟΚΑ”, το οποίο είχε εντοπιστεί, τον Δεκέμβριο του 2018, στ’ ανοικτά των νότιων ακτών της Κρήτης και το οποίο - όπως διαπιστώθηκε μετά από ενδελεχείς ελέγχους των Αρχών - μετέφερε περισσότερους από 6 τόνους κατεργασμένης κάνναβης, αλλά και περισσότερα από 3 εκατομμύρια ναρκωτικά χάπια.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, κάθονται συνολικά 11 άνδρες, όλοι μέλη του πληρώματος του “ΝΟΚΑ”. Πρόκειται για αλλοδαπούς - στην πλειονότητά τους συριακής εθνικότητας - ηλικίας από 22 έως 56 ετών. Άπαντες βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι “11” ήταν πλήρωμα του “ΝΟΚΑ” συριακής σημαίας, μήκους 74 μέτρων και πλάτους 14 μέτρων, το οποίο απέπλευσε από τη Λαττάκεια της Συρίας και το οποίο φέρεται να είχε προορισμό τη Βεγγάζη της Λιβύης.

Το πλοίο εντοπίστηκε από το Λιμενικό στις 5 Δεκεμβρίου του 2018 στ’ ανοικτά των νότιων ακτών της Κρήτης και ομάδα της ΜΥΑ έκανε “ρεσάλτο” σ’ αυτό. Όπως διαπιστώθηκε, στο πλοίο υπήρχαν 18 κοντέινερ. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, ωστόσο, αποφασίστηκε το πλοίο να μεταφερθεί στον Αθερινόλακκο της Σητείας. Στις 8 Δεκεμβρίου το “ΝΟΚΑ” κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκειμένου να υποβληθεί σε εξονυχιστικό έλεγχο από τις Αρχές.

Σε κρύπτες τα ναρκωτικά

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι οκτώ από τα 18 κοντέινερ που βρίσκονταν στο πλοίο είχαν κρύπτες με διπλό πάτο, μέσα στις οποίες βρίσκονταν τα ναρκωτικά. Σημειώνεται ότι οι συσκευασίες όπου βρίσκονταν τα ναρκωτικά είχαν καλυφθεί με καφέ, μπαχαρικά και πριονίδι. Δύο μάλιστα από τα κοντέινερ είχαν καθαριστικά-απορρυπαντικά είδη με έντονη οσμή, προκειμένου οι Αρχές να μην μπορέσουν να εντοπίσουν τα ναρκωτικά.

Όπως είχε γίνει γνωστό τότε, το φορτίο που βρισκόταν μέσα στα κοντέινερ ήταν ακατάστατο και δεν ήταν τοποθετημένο πάνω σε παλέτες, όπως συνηθίζεται. Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι στο δάπεδο των αμπαριών του πλοίου υπήρχαν ανθρωποθυρίδες που είχαν πρόσφατα καλυφθεί με τσιμέντο. Επίσης διαπιστώθηκε πως τα 8 μεγάλα κοντέινερ που μεταφέρονταν στο “ΝΟΚΑ” διέθεταν διαφορετικό πάτο από τα υπόλοιπα κοντέινερ. Δεν άργησε να διαπιστωθεί ότι οι πάτοι τους ήταν διπλοί.

Ειδικότερα, οι Αρχές έκαναν, αρχικά, με τη χρήση τρυπανιού μια μικρή τρύπα στη βάση ενός εκ των μεγάλων κοντέινερ, διαπιστώνοντας ότι το τρυπάνι έφερε υπολείμματα από διαφανές νάιλον. Ακολούθως, έκαναν μια δεύτερη μεγαλύτερη τρύπα και τότε αναδύθηκε μια έντονη μυρωδιά χασίς. Τελικά διαπιστώθηκε ότι στο κενό που υπήρχε βρισκόταν κρύπτη όπου είχαν επιμελώς κρυφτεί ναρκωτικά.

Εκτός από το ότι οι νάιλον συσκευασίες που περιείχαν τα ναρκωτικά είχαν καλυφθεί με πριονίδι, μπαχαρικά και καφέ (μαζί με απορρυπαντικά, καθαριστικά και σοκολάτες), τα ξύλα των πατωμάτων των κοντέινερ είχαν κολληθεί επιπλέον με σιλικόνη, προκειμένου να συγκρατείται η έντονη μυρωδιά της κάνναβης.

Τα “χάπια των τζιχαντιστών”

Τελικά, στις 13 Δεκεμβρίου του 2018, έπειτα από πολυήμερη καταμέτρηση, ανακοινώθηκε ότι κατασχέθηκαν 9.618 νάιλον συσκευασίες που περιείχαν κατεργασμένη κάνναβη (“σοκολάτα”), συνολικού μικτού βάρους 6 τόνων και 51 κιλών. Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ακόμη, 2.071 νάιλον συσκευασίες με δισκία captagon (το επονομαζόμενο και ως “ναρκωτικό των τζιχαντιστών”) συνολικού μικτού βάρους 539 κιλών. Πρόκειται για περίπου 3.127.360 ναρκωτικά χάπια!

Και οι 11 ναυτικοί βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες, μεταξύ άλλων περί εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα, οι 11 μαζί με περισσότερα από τρία ακόμη άτομα συγκρότησαν «δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα». Σύμφωνα με το βούλευμα, η ομάδα επιδίωκε «τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών (...)».

«Δε γνωρίζαμε τι περιείχαν τα κοντέινερ»

Στις απολογίες τους, τον Δεκέμβριο του 2018, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι κανείς εξ αυτών δε γνώριζε το παραμικρό για την ύπαρξη των ναρκωτικών ουσιών που βρέθηκαν μέσα σε κοντέινερ που είχαν φορτωθεί στο “ΝΟΚΑ”. Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων, πάντως, δεν έπεισαν τις δικαστικές Αρχές, οι οποίες έκριναν προσωρινά κρατούμενους και τους “11”. Έτσι, μετά το πέρας των απολογιών τους, άπαντες οι συλληφθέντες για την εν λόγω υπόθεση οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι η εξιχνίαση της επίμαχης υπόθεσης αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία για τις ελληνικές Αρχές. Σημειώνεται ότι στην εξιχνίαση είχαν συμβάλει τα μέγιστα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, τη λιμενική Αρχή Ιεράπετρας, τις Ομάδες Κ-9 των λιμενικών Αρχών Πάτρας, Πειραιά και Χανίων, καθώς και τα στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού, που έκαναν ρεσάλτο στο “ΝΟΚΑ”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News