Ηράκλειο

Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου: Η υγεία για όλους είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια

Σύσκεψη την Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, συντονίζουμε τη δράση μας, δυναμώνουμε τη φωνή και την πάλη μας, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού», αναφέρει στην ανακοίνωση του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.

«Καλούμε σε σύσκεψη τα σωματεία, τους συλλόγους, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, τους φορείς σε σύσκεψη την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο.

Οι ανάγκες μας στην υγεία, στην προστασία της ίδιας μας της ζωής, δε μπορούν να περιμένουν. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των αγωνιζόμενων υγειονομικών. Στηρίζουμε τον αγώνα τους, για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, τη συμπαράστασή μας, σε όλους τους εργαζόμενους κι ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους που με ανησυχία δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.

Η προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων είναι κοινή μας υπόθεση.

Ο χρόνος που κερδήθηκε με την αποφασιστική συμβολή του λαού με το δίμηνο αποκλεισμό, δεν αξιοποιήθηκε και δεν αξιοποιείται από την κυβέρνηση, για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Αξιοποιείται όμως για να μπουκώσει με χρήμα τους κλινικάρχες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας, για να μπολιάσει όπως λέει με τις «καλές πρακτικές» του ιδιωτικού συστήματος το δημόσιο, που τις βιώσαμε τραγικά μέσα στην πανδημία.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι εκρηκτική και όλο και πιο πίσω από τις ήδη αυξανόμενες ανάγκες. Οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι, η νεολαία στο δήμο της Αθήνας υποφέρουν. Αιτία είναι αλλού η ανυπαρξία δομών, αλλού η υποστελέχωση των δομών, και αλλού η αναντιστοιχία δομών σε σχέση με τον πληθυσμό που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας, ότι τάχα υπάρχει σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι στάχτη στα μάτια. Όχι μόνο γιατί η περίοδος της πανδημίας απέδειξε ότι τα όποια «μέτρα» ήταν μετακινήσεις προσωπικού, αλλά και γιατί δεν έγινε ουσιαστικά ούτε μία πρόσληψη για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η ταλαιπωρία χιλιάδων συνανθρώπων μας συνεχίζεται, για την εξασφάλιση συνταγογράφησης, φαρμάκων αλλά και για διάγνωση, νοσηλεία, θεραπεία που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική όταν πρόκειται για χρόνιες παθήσεις. Στα συντρίμμια αυτής της κατάστασης δε μπορεί να γίνει καν λόγος για πρόληψη αλλά και διαλογή περιστατικών, τη στιγμή μάλιστα που και η κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινώνεται.

Ακόμη περισσότερο, είναι ζωτικής σημασίας τα μέτρα που πρέπει να παρθούν μπροστά σε νέο γύρο πανδημίας, ειδικά σε χώρους όπως είναι τα σχολεία, με την πρόσληψη νοσηλευτών.

Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που κάνουν χρυσές δουλειές, εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες του κόσμου. Όλη αυτή η περίοδος απέδειξε πόσο βλαπτική είναι η υγεία – εμπόρευμα, που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις προωθούν.

Ούτε λεπτό χαμένο για την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Καλούμε στη σύσκεψη σωματείων κι άλλων λαϊκών φορέων, για να συζητήσουμε την ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για:

  • Την άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Τη δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την ανάπτυξη Κέντρων Υγείας και με ευθύνη του κράτους, σύμφωνα με την αναλογία σε προσωπικό και ειδικότητες που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες κατοίκων και εργαζομένων.
  • Την κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές και μέσα που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Κουραστήκαμε να μας κουνάνε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης, για να κρύψουν τη γύμνια της κρατικής ευθύνης. Η δική μας ευθύνη είναι στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης.

Έχουμε πληρώσει πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά!

Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, με την εντατικοποίηση, με την επιδίωξη να κάνουν τη δουλειά και τη ζωή μας λάστιχο, να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Οι αυτοαπασχολούμενοι βλέπουν να φουσκώνουν τα χρέη και οι υποχρεώσεις, να μη μπορούν να στηρίξουν το εισόδημα της οικογένειάς τους. Την ίδια στιγμή βλέπουμε να φουσκώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των μεγαλοεπιχειρηματιών από τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές και ο λογαριασμός να έρχεται πάλι σε μας. Αυτούς να φορολογήσουν που κερδίζουν και κερδοσκοπούν ακόμη και τώρα, για να στηριχτεί το λαϊκό εισόδημα και να ενισχυθούν οι κρατικές δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες.

Η υγεία για όλους είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια