Δημοτικά Νηπιαγωγεία: Ξεκίνησαν οι εγγραφές, αλλά… δεν έχουν αίθουσες

Ηράκλειο
Δημοτικά Νηπιαγωγεία: Ξεκίνησαν οι εγγραφές, αλλά… δεν έχουν αίθουσες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος»

«Σε αδιέξοδο οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Ηρακλείου Κυβέρνηση και Δήμος ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης», με αυτά τα λόγια ξεκινάει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος», αναφορικά με τις εγγραφές στα Νηπιαγωγεία του Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει, ωστόσο, «δεν υπάρχουν, αλλά και ούτε προβλέπεται να υπάρξουν μέχρι το Σεπτέμβρη, οι απαραίτητες αίθουσες για να καλύψουν τις ανάγκες των Νηπιαγωγείων του Δήμου μας με την εφαρμογή του δίχρονου υποχρεωτικού νηπιαγωγείου».

Υπενθυμίζεται πως οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020 - 2021 πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά από τις 15 έως τις 30 Μαΐου και αφορούν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2015 και το 2016.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

«Οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο Νηπιαγωγείο πραγματοποιούνται αυτό το χρονικό διάστημα, από 15 έως 30 Μαΐου 2020, σύμφωνα με την υπ αρ. Φ.6/55114/Δ1/13/05/22020 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ. Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2020-2021, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ Α’ 38). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη. Από το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (ΦΕΚ Α’ 167), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ Α’ 38) και με την υπ’ αρ. πρωτ. 127860/Δ1/13-08-2019 (ΦΕΚ 3233Β) ΚΥΑ, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Με τη λήξη της προθεσμίας των εγγραφών και μέχρι την 15η Ιουνίου, τα Νηπιαγωγεία και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε την παραπάνω ημερομηνία να έχουν οριστικοποιηθεί οι εγγραφές και οι τοποθετήσεις όλων των παιδιών στα Νηπιαγωγεία.

Μετά από συνάντηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» με το Δήμο Ηρακλείου διαπιστώσαμε ότι  δεν υπάρχουν, αλλά και ούτε προβλέπεται να υπάρξουν μέχρι το Σεπτέμβρη, οι απαραίτητες αίθουσες για να καλύψουν τις ανάγκες των Νηπιαγωγείων του Δήμου μας με την εφαρμογή του δίχρονου υποχρεωτικού νηπιαγωγείου. Αναρωτιόμαστε λοιπόν πώς θα γίνει η τοποθέτηση των νηπίων και προνηπίων, για τα οποία η φοίτηση είναι υποχρεωτική από το Σεπτέμβρη του 2020;

Στις 15 Ιουνίου νηπιαγωγοί, γονείς και μαθητές θα βρεθούν σ’ ένα απίστευτο αδιέξοδο με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.»

Καλούμε λοιπόν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών και αιθουσών, ώστε να εφαρμοστεί και στο Δήμο Ηρακλείου η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

  • Καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.
  • Διορισμοί μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία.
  • Μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικών – μαθητών σε 1:15 για το νηπιαγωγείο.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News