Ηράκλειο

"Πόλεμος" για τη νέα ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ, σε αντιπαράθεση Διοίκηση κ΄ Καρδιολογική

Τι δηλώνουν Διοικητής και Διευθυντής

Με εκατέρωθεν δηλώσεις από την πλευρά του διευθυντή της Καρδιολογικής Φραγκίσκου Παρθενάκη και του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργου Χαλκιαδάκη αποτυπώνεται πλέον η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας Εντατικής Θεραπείας δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” δίπλα στην Καρδιολογική, στην πρώην Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και νυν Εμφραγμάτων. Η χωροθέτηση της νέας μονάδας ΜΕΘ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και έντονες διαφωνίες, με τον διοικητή να υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε άλλη λύση και τον διευθυντή της Καρδιολογικής να επισημαίνει ότι η επέκταση είναι σε βάρος της κλινικής του με κίνδυνο ακόμη και επιμολύνσεων ή λοιμώξεων. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Νίκος Ηγουμενίδης, καρδιολόγος και πρώην διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, εκφράζει την ανησυχία του για την υποβάθμιση συνολικά των υπηρεσιών του νοσοκομείου από τις συγχωνεύσεις κλινικών, ενώ αφήνει αιχμές για την επιλογή του διοικητή να χωροθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο η νέα ΜΕΘ, λέγοντας ότι ως λύση επί των ημερών του στην 7η Υ.ΠΕ. είχε απορριφθεί.

Και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης εκφράζει την αντίδρασή του, λέγοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση έχει ληφθεί θα πρέπει να ανακληθεί και ταυτόχρονα να γίνει ένας γενικότερος ανασχεδιασμός ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες ασθενών, προσωπικού και εξοπλισμού.

 «Μοναδική ευκαιρία»

 Από την πλευρά του ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ εξηγεί ότι κατέληξε στη συγκεκριμένη πρόταση βασιζόμενος στον σχεδιασμό του κτηρίου που φιλοξενεί την Καρδιολογική Κλινική, με τον συγκεκριμένο χώρο να έχει χαρακτηριστεί εξαρχής ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η πρόταση που εστάλη στο υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων και τη δημιουργία μιας νέας ΜΕΘ δυναμικότητας 12 κλινών. Συγκεκριμένα ο διοικητής του νοσοκομείου Γ. Χαλκιαδάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Εμείς είχαμε κάνει δύο προτάσεις. Η μία ήταν να δημιουργηθεί μια καινούργια ΜΕΘ δίπλα στην υπάρχουσα. Αποκλείστηκε όμως, γιατί ο δωρητής ήθελε προϋπάρχοντα χώρο. Το μόνο το οποίο έμενε είναι η Μονάδα νυν Εμφραγμάτων και τέως μονάδα Καρδιοχειρουργικής Κλινικής που είχε όλες τις προϋποθέσεις. Δεν μπορεί μια ΜΕΘ να λειτουργήσει από μόνη της. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η αντίδραση, που είναι εντελώς αδικαιολόγητη, από ορισμένους. Τίποτα δεν πρόκειται να βλαφτεί στη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής. Αν γίνουν αυτά, κάνουμε υπερδιπλασιασμό των κλινών Εντατικής Θεραπείας στην Κρήτη και έχουμε ένα ποσοστό κάλυψης από τα καλύτερα στον ελλαδικό χώρο. Είναι η μοναδική μας ευκαιρία. Ας συμμορφωθούμε όλοι με το συμφέρον του κρητικού λαού. Δεν επιθυμώ καμία αντιπαράθεση με κανέναν».

 «Όχι σε βάρος της κλινικής»

 Οι γιατροί, ανένδοτοι, χαρακτηρίζουν ακατάλληλο ακόμα και επικίνδυνο τον συγκεκριμένο χώρο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θέτοντας ζητήματα ακόμα και ασφάλειας της υγείας των ασθενών. Οι καρδιολόγοι διαμηνύουν ότι ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου χώρου ήταν εξαρχής λανθασμένος, γι’ αυτό και ποτέ δε λειτούργησε ως Μονάδα Εντατικής. Μάλιστα, ούτε η Επιστημονική Επιτροπή, ούτε η Νοσηλευτική Υπηρεσία συμφωνούν με την απόφαση του διοικητή, ο οποίος ζητάει από τους γιατρούς να συμμορφωθούν προς όφελος των Κρητικών.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Φραγκίσκος Παρθενάκης αναφέρει σε δηλώσεις του: «Ο συγκεκριμένος χώρος δεν πληροί κανένα κριτήριο για Μονάδα Εμφραγμάτων. Πρώτον γιατί είναι πολύ μικρός. Διεθνώς κάθε κρεβάτι Εντατικής απαιτεί 3x4 μέτρα ζωτικό χώρο. Μετά βίας χωράνε 4. Ο χώρος γειτνιάζει με τις εισόδους τριών χειρουργικών δωματίων. Πώς θα μπουν συγγενείς που θέλουν να κάνουν επισκεπτήριο; Τίθεται ζήτημα σοβαρών επιμολύνσεων και λοιμώξεων. Δεν πληρείται κανένα κριτήριο. Το Επιστημονικό Συμβούλιο λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις της Καρδιολογικής Μονάδας. Ο κ. Τσατσάκης της Τεχνικής Υπηρεσίας έκανε ένα σχέδιο στα χαρτιά χωρίς να λάβει υπόψη του τις προδιαγραφές. Ξέρει ποιες είναι οι προδιαγραφές; Είναι οριοθετημένες από το ΚΕΣΥ το 2016. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά όχι εις βάρος της Καρδιολογικής Κλινικής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καρδιολογική του ΠΑΓΝΗ είναι κλινική αναφοράς και διαθέτει το μοναδικό Εργαστήριο Επεμβατικής Καρδιολογίας στην περιφέρειά της. Το 2019 προσέφερε τις υπηρεσίες της σε 5 χιλιάδες ασθενείς. Η πληρότητά της είναι πάνω από 90% όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ τον χειμώνα φτάνει και το 100%. Η κλινική εφημερεύει 30 μέρες τον μήνα, με περιστατικά να φτάνουν όλο το 24ωρο και το προσωπικό μετά βίας να επαρκεί για την κάλυψή τους, κι έτσι η αύξηση των κλινών στον 4ο όροφο του 2ου κτηρίου εύλογα θέτει σε εγρήγορση τους εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ, που για μια ακόμα φορά μιλούν για τις σοβαρές ελλείψεις.

ΝΙΚΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ «Ανησυχητικές οι τελευταίες κινήσεις του σημερινού διοικητή του ΠΑΓΝΗ»

Σχετικά με τις αλλαγές που δρομολογούνται για την Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, ο καρδιολόγος ιατρός και σημερινός βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει ένα πανελληνίως και διεθνώς αναγνωρισμένο προσωπικό που προσφέρει καθημερινά τις υπηρεσίες του στους Κρήτες και στους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου. Ένα πλήρως ικανό και εκπαιδευμένο προσωπικό που υπερασπίζεται καθημερινά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ παρέχει σήμερα όλα όσα παγκοσμίως παρέχει η σύγχρονη Καρδιολογία. Για το έργο της, όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερους και μεγαλύτερους χώρους. Σχετικά με τον σχεδιασμό του διοικητή του ΠΑΓΝΗ που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να επισημάνω ότι ως πρώην διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είχα εισηγήσεις που απέρριπταν τη “λύση” που εισηγείται σήμερα ο διοικητής του νοσοκομείου. Είχα εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου, της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Και είχα αποφάσεις της 7ης Υ.ΠΕ. και ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ για να επεκταθεί ο χώρος που σήμερα ο διοικητής εμφανίζεται να θέλει να καταργήσει. Και ερωτώ: Όλες αυτές οι αποφάσεις άλλαξαν; Όλες οι παραπάνω εισηγήσεις τροποποιήθηκαν; Οι τελευταίες κινήσεις του διοικητή για την Καρδιολογική, όπως και αυτών για την Παιδοχειρουργική, την Παιδιατρική και τη Νεφρολογική Κλινική, είναι ανησυχητικές και οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το νοσοκομείο. Η σημερινή διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. όπως και το ίδιο το υπουργείο πρέπει άμεσα και δημόσια να πάρουν θέση».

Αντιδρά Η παρέμβαση εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο στην πρόταση της Διοίκησης 

«Η εισήγηση της διοίκησης ήταν η αναμόρφωση του χώρου της ΜΕΠΚ, ώστε να αναπτυχθούν κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ στον ίδιο χώρο, τονίζοντας τον ενημερωτικό χαρακτήρα της εισήγησης, καθώς όπως τόνισαν τις αποφάσεις θα τις πάρει η ίδια. Στάθηκε επίσης στη δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις τη συγκεκριμένη περίοδο αξιοποιώντας την πρόσθετη χρηματοδότηση λόγω κορωνοϊού. Οι εκπρόσωποί μας τόνισαν ότι το θέμα δεν είναι μόνο χωροταξικό. Η ανάπτυξη καταρχάς των μέχρι τώρα κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ, η δημιουργία ΜΑΦ και τμημάτων ημερήσιας νοσηλείας για στεφανιογραφίες, με ταυτόχρονη στελέχωσή τους με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων και συνολικότερα μια ανάγκη για τη καλύτερη υγειονομική κάλυψη του νησιού. Η σημερινή πρόταση της διοίκησης δεν καλύπτει ουσιαστικά αυτές τις ανάγκες, αλλά επιχειρεί με αποσπασματικό τρόπο να μπαλώσει κενά με το ελάχιστο δυνατό κόστος, συνωστίζοντας στον ίδιο χώρο μονάδες που είναι δύσκολο να συνυπάρξουν, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και να υποβαθμίζονται (π.χ. η ΜΕΠΚ). Η πρόταση της διοίκησης δεν περιλαμβάνει πρόσθετες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παρόλο που μόνο η ΜΕΘ, η ΜΑΦ και η ΜΕΠΚ χρειάζονται πάνω από 70 νοσηλευτές για να λειτουργήσουν. Επίσης η διοίκηση δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για επιστημονικά κριτήρια στην χωροθέτηση και ανάπτυξη των κλινικών για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών, τις οποίες επικαλείται μόνο όταν χρειάζεται άλλοθι για την δικαιολόγηση των σχεδιασμών της. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν ένα σύγχρονο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του νοσοκομείου με επαρκή στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Προτείναμε επίσης επαναφορά του θέματος και συζήτηση  με όλους τους εμπλεκόμενους»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια