Εκκενώθηκε το «Ξενία», έρχεται… αξιοποίηση

Ηράκλειο
Εκκενώθηκε το «Ξενία», έρχεται… αξιοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοπός να τεθεί ένα τέλος στην εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης που υφίσταται η περιοχή

Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του πρώην “Ξενία” στον Καρτερό πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Το σαββατοκύριακο οι “ένοικοι” του “Ξενία” - τυγχάνει να είναι Ρομά - κοιμόντουσαν κάτω από τα αλμυρίκια καθώς είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τους χώρους του πρώην ξενοδοχείου. Ο χώρος σφραγίστηκε και, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που εξασφάλισε η “Νέα Κρήτη”, επανατοποθετήθηκε μπάρα και σήμα απαγόρευσης εισόδου όπως το 2014.

Χθες η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας επισήμως γνωστό ότι «ανέκτησε σε πρώτη φάση το “Ξενία” Καρτερού». Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αυτό επετεύχθη με τη συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, και προειδοποιεί ότι ο χώρος πλέον θα φυλάσσεται και θα υπάρχουν νομικές κυρώσεις για όσους επιχειρήσουν να καταπατήσουν και πάλι το ακίνητο.

Επίσης αναφέρεται: «Επισημαίνεται ότι το σημαντικό αυτό εμβληματικό αρχιτεκτόνημα, που φέρει την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, βρισκόταν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στον έλεγχο διαφόρων καταπατητών. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στο παρελθόν παρόμοιες προσπάθειες ανάκτησης του χώρου είχαν αποβεί άκαρπες.

Η ΕΤΑΔ Α.Ε., ως ιδιοκτήτρια εταιρεία του “Ξενία” Καρτερού, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τα νόμιμα δικαιώματά της, για τη φύλαξη και προστασία του ακινήτου της τόσο με τη συνδρομή των αστυνομικών Αρχών αλλά και εταιρειών ιδιωτικής φύλαξης, ενώ δε θα διστάσει να κινηθεί μέσω της δικαστικής οδού εναντίον οποιουδήποτε επιχειρήσει να καταπατήσει και πάλι την ιδιοκτησία της.

Το “Ξενία” Καρτερού είναι ένα συγκρότημα 7 κτηρίων που κατασκευάστηκε το 1961. Βρίσκεται δίπλα στην παραλία Καρτερού στο Ηράκλειο, σε οικόπεδο 84,5 στρεμμάτων. Έχει εμβαδόν 2.570 τ.μ. και δυναμικότητα 84 κλινών (42 δίκλινα).

Ως χαρακτηριστικό δείγμα των πρώτων τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα στις δεκαετίες του 1950 και 1960, το “Ξενία” Καρτερού αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο για τη χώρα, το οποίο δυστυχώς εδώ και πολλές δεκαετίες έμενε αναξιοποίητο.

Στόχος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. είναι να ξεπεραστούν οι όποιες αγκυλώσεις και να προχωρήσει στη βέλτιστη αξιοποίηση όλου του ακινήτου, συμπεριλαμβανομένου του “Ξενία” Καρτερού, ώστε να θέσει ένα τέλος στην εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης που υφίσταται η περιοχή σε βάθος ετών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News