Ηράκλειο

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Σε κίνδυνο θέτει τα παιδιά η συγχώνευση Παιδιατρικής και Παιδοχειρουργικής»

Τι ζητούν

Για τη συγχώνευση της Παιδιατρικής με την Παιδοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση, λόγω της συγχώνευσης, η «μετεγχειρητική νοσηλεία παιδιών κοντά σε θαλάμους με νοσηλευόμενα παιδιά που έχουν λοιμώξεις και άλλα νοσήματα αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των χειρουργημένων παιδιών».

Ταυτόχρονα, το Σωματείο ζητά να επανέλθουν οι κλινικές, καθώς και να ενισχυθεί τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και οι υποδομές.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

Ανησυχία προκαλεί τις τελευταίες μέρες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής η απόφαση της διοίκησης να συν-νοσηλεύονται στην Παιδιατρική παιδιά με χειρουργικές παθήσεις, λοιμώξεις και άλλα οξέα ή χρόνια νοσήματα. Η συγχώνευση της Παιδοχειρουργικής με τη Νεφρολογική Κλινική, προκειμένου να συνεχίσει η Μονάδα Αντιμετώπισης κορωνοϊού τη λειτουργία της στο χώρο που στεγαζόταν η Νεφρολογική (προ πανδημίας), οδήγησε στη σημαντική μείωση των κλινών της Παιδοχειρουργικής Κλινικής. Αυτό έχει ως συνέπεια να χρησιμοποιούνται κλίνες της Παιδιατρικής Κλινικής (που είναι σε άλλο κτίριο) για την κάλυψη των αναγκών νοσηλείας παιδιών, που παραπέμπονται για επεμβάσεις από όλη την Κρήτη, το νότιο και ανατολικό Αιγαίο.

Η μετεγχειρητική νοσηλεία παιδιών κοντά σε θαλάμους με νοσηλευόμενα παιδιά που έχουν λοιμώξεις και άλλα νοσήματα αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των χειρουργημένων παιδιών. Επιπλέον η νοσηλεία χειρουργημένων παιδιών περιλαμβάνει ιδιαίτερους χειρισμούς και παρεμβάσεις και απαιτεί κατάλληλη εμπειρία εκ μέρους του ελλιπούς νοσηλευτικού προσωπικού και τη συνεχή κάλυψη από ειδικευμένους παιδοχειρουργούς.

Η συγχώνευση του Παιδιατρικού Παθολογικού με το Χειρουργικό Τομέα επιβλήθηκε αυταρχικά από τη διοίκηση, χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού, αναιρώντας αυθαίρετα διεθνή πρότυπα λειτουργίας Παιδιατρικών Νοσοκομείων. Η συνεχής υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η σοβαρή απόκλιση από επιστημονικά αναγνωρισμένες πρακτικές διοίκησης και διαχείρισης δομών που σχετίζονται με το Παιδί, προκαλούν εύλογη ανησυχία.

Η πρακτική αυτή συγχωνεύσεων που ακολουθεί η διοίκηση με αφορμή την πανδημία εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξοικονομήσει πόρους, «μπαλώνοντας» τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και τα χρόνια χωροταξικά προβλήματα με μετακινήσεις, ανακατατάξεις και συγχωνεύσεις, δηλαδή με ευκαιριακές λύσεις, χωρίς να αυξήσει σημαντικά την κρατική χρηματοδότηση για την ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό και νέες υποδομές.

Η παροχή σωστής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας στο άρρωστο παιδί θα πρέπει να το προστατεύει και να εγγυάται την ασφάλεια και το σεβασμό απέναντι στο μικρό ασθενή και την οικογένειά του. Οι Κλινικές και οι Μονάδες Φροντίδας πασχόντων παιδιών θα πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο του κεντρικού σχεδιασμού ενός σύγχρονου δημόσιου συστήματος υγείας και όχι να αντιμετωπίζονται σαν «συμπληρωματικές» ή «επικουρικές» δομές.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί η εντολή της διοίκησης για συνοσηλεία χειρουργικών και παθολογικών ασθενών στην Παιδιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ. Διεκδικούμε:

  • να επανέλθουν η Παιδοχειρουργική και η Παιδιατρική Κλινική στην κανονική λειτουργία τους και να καταργηθεί η συγχώνευση των δύο κλινικών.
  • να ενισχυθούν οι 2 κλινικές με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων παιδοχειρουργών, παιδιάτρων και κατάλληλα εκπαιδευμένων νοσηλευτών.
  • να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες νέες σύγχρονες υποδομές του νοσοκομείου με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησής του, ώστε να λυθούν τα χρόνια χωροταξικά του προβλήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια