Συγκίνηση στην εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ηράκλειο
Συγκίνηση στην εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με περιορισμένη συμμετοχή λόγω των οδηγιών κατά του κορωνοϊού

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου οργανώθηκαν την Κυριακή από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού (συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας).

Προηγήθηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος ενώ την ιστορική αναφορά έκανε η γραμματείας του συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ηρακλείου» Αντωνία Τσαγκαράκη.

Στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και κατάθεση στεφάνων: από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υφυπουργό Πολιτισμού-Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντίων-Πρόεδρο «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Ηρακλείου» Γιάννη Λεπτοκαρύδη, παρουσία των βουλευτών Ηρακλείου Μάξιμου Σενετάκη, Χαράλαμπου Μαμουλάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Γιώργου Λογιάδη, του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου Ταξιάρχου Βασίλη Βασιλειάδη, εκπρόσωπων Στρατιωτικών Αρχών-Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου λόγω του κορωνοϊού COVID-19 πραγματοποιήθηκαν  με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και η κατάθεση στεφάνων με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Ο Χάρης Μαμουλάκης σε δήλωσή του αναφέρει: «101 χρόνια πέρασαν από τα φονικά γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές εστίες του στο Μικρασιατικό Πόντο. Κάθε χρόνο, αυτή τη σπουδαία ημέρα για τον Ελληνισμό, τιμάμε όλοι τη μνήμη και τον αγώνα των Ποντίων ενάντια στην πρωτοφανή βαρβαρότητα των Τούρκων. Κανείς μας δεν ξεχνάει. Η φλόγα της μνήμης παραμένει ζωντανή, ειδικά αυτή την περίοδο, όπου η τουρκική αδιαλλαξία και οι προκλήσεις κλιμακώνονται».

Για το θέμα ο βουλευτής ΝΔ κ. Μάξιμος Σενετάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:“Τιμήσαμε σήμερα στο Πάρκο της Μικράς Ασίας στην Κνωσό τα θύματα της θηριωδίας των νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι ο μισός πληθυσμός των Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. 

Δεν ήταν εθνοκάθαρση. Ήταν και εθνοκάθαρση. Αλλά δεν εκδιώχθηκαν απλώς. Εκτελέστηκαν. Δεν ήταν έγκλημα πολέμου. Διότι όταν ξεκίνησε η γενοκτονία δεν υπάρχει πόλεμος. Και δεν διαπράχθηκε από κάποιον τρελό που καθοδηγούσε ατάκτους. 

Ήταν κανονική γενοκτονία! 

Ήταν ένα συστηματικό και διαρκές έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων κεντρικά κατευθυνόμενο από το νεοτουρκικό κράτος με αποκλειστικό σκοπό τον εθνικό αφανισμό τους. Υπήρξαν ιστορικές περίοδοι που κάποιοι λαοί εγκλημάτησαν σε βάρος άλλων λαών. Που επεδίωξαν γενοκτονία και εθνικό αφανισμό. Είναι όμως λαοί που φέρουν βαρύ το ιστορικό στίγμα και ντρέπονται για αυτό. Έχουν ζητήσει συγνώμη από την ανθρωπότητα και έχουν αναγνωρίσει το λάθος τους μέσα από μια επίπονη διαδικασία εθνικής αυτογνωσίας. 

Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει με την Τουρκία. Ακόμα και σήμερα οι τουρκικές ηγεσίες αρνούνται να παραδεχθούν αυτό που αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Και δεν το αναγνωρίζουν γιατί τότε θα πρέπει να απολογηθούν. Να ταπεινωθούν και να ζητήσουν συγνώμη. Όμως, όχι μόνο δεν κάνουν κάτι τέτοιο. Αλλά ακόμα και τώρα, απειλούν, (μας) απειλούν ότι θα το ξανακάνουν.  Η μοίρα μας έταξε να ζούμε με έναν γείτονα που θα σκεφτούμε πολύ να του ανοίξουμε το σπίτι μας να τον φιλέψουμε. Και όποτε χρειάζεται να το κάνουμε, φυλαγόμαστε.  Η καχυποψία και η επαγρύπνηση απέναντι σε ένα απειλητικό γείτονα μπορεί να είναι κατάρα. Μπορεί όμως να είναι και ευχή. Διότι μας αναγκάζει να γίνουμε καλύτεροι. Να μείνουμε ενωμένοι. Να γίνουμε πιο δυνατοί. Γιατί μόνο τότε θα μας σεβαστεί. Μόνο έτσι θα μας μετρήσει…  Όσοι νομίζουν ότι θα τον εξευμενίσουν με τη …λήθη μας, σφάλλουν. Του ανοίγουν την όρεξη για περισσότερες διεκδικήσεις. Την ίδια στιγμή προσβάλλουν την μνήμη των ανθρώπων που υπέφεραν. Και αυτοί έχουν απογόνους. Που ζουν ανάμεσα μας. Είναι δίπλα μας. 

Για αυτό και μεις στεκόμαστε δίπλα τους. Και θα το κάνουμε κάθε χρόνο. Γιατί η παρουσία μας εδώ υποδηλώνει ότι δεν μας επιτρέπεται να ξεχάσουμε ΠΟΤΕ!”

Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου που συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δήλωσε: «Οι Πόντιοι όπως και όλοι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας αποτελούν δυναμικά και δημιουργικά τμήματα του ελληνισμού με ιστορία αιώνων και κάνουν αισθητή την παρουσία τους παντού, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.

Σφαγιάστηκαν, έχασαν τους ανθρώπους τους, βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν, όμως δεν λύγησαν και έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν στις νέες πατρίδες, πρόκοψαν ξανά και μπόλιασαν τον Ελληνισμό συμβάλλοντας στην πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Οι Πόντιοι κοιτάνε πάντα μπροστά, όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους.

Ενωμένοι, με τις παραδόσεις τους, τιμούν τους προγόνους τους και μαζί όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία από όλες τις χώρες του πλανήτη.Επιτέλους να αναγνωρισθεί καθολικά η γενοκτονία, να ζητήσουν συγνώμη οι Τούρκοι για το έγκλημα και οι ανιστόρητοι, ας σταματήσουν να τους δίνουν άλλοθι.Αυτό είναι και το μήνυμα για την ημέρα μνήμης της 19ης Μαΐου που καθιερώθηκε το 1994 ομόφωνα από τη Βουλή με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό για να δυναμώσουμε την μνήμη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News