Ηράκλειο

ΦΥΣΗτΗΡες: Δυναμική συμμετοχή στη διαμαρτυρία με ποδήλατα

Ποδηλατοπορεία στο Ηράκλειο

Ποδηλατο-πορεία υπέρ του περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από την κίνηση πολιτών Κρήτης για την κατάργηση του «αντι-περιβαλλοντικού νόμου και την προστασία της φύσης» ΦΥΣΗτΗΡες. Σημείο εκκίνησης ήταν η πλατεία Ελευθερίας και ακόλουθησε διαδρομή στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Όπως αναφέρουν οι » ΦΥΣΗτΗΡες:

Στις 5 Μάη 2020 ψηφίστηκε νέος νόμος με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών Ελλάδος, ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά, με διαδικασίες τηλεδιάσκεψης και μία μέρα μετά τον τερματισμό του εγκλεισμού λόγω COVID-19, αντικειμενικά αφαιρώντας το δικαίωμα παρέμβασης των ενδιαφερομένων φορέων.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:
Κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης παρουσιάστηκαν αρχικά 66 άρθρα του πολυνομοσχεδίου προς συζήτηση. Ωστόσο, η τελική έκδοση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή είχε 130 άρθρα (!), 64 εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας πριν να γίνουν νόμος. Πρόκειται για μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας.
Ήδη ο αντισυνταγματικός χαρακτήρας του νόμου επιβάλλει την κατάργησή του.

ΕΚΤΟΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ…
Μπαίνοντας στην ουσία των διατάξεων του νόμου, οι διαπιστώσεις είναι αποκαρδιωτικές:
Σύμφωνα με 8 πανεπιστήμια και επιστημονικούς οργανισμούς, 36 επιστημονικούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις και 186 συλλογικότητες και περιβαλλοντικά κινήματα, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, ο νόμος αλλάζει σχεδόν τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία: το σύστημα έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, την προστασία των περιοχών Natura, τη διαχείριση αποβλήτων, τις διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, κ.ά.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Με τη χώρα σε καραντίνα, η Βουλή αποφασίζει να καταργήσει τις περιοχές όπου η άγρια φύση προστατεύεται. Και ενώ εδώ και 3 μήνες λόγω κορωνοϊου, οι επιστήμονες του ΟΗΕ τονίζουν ότι «η φύση μας στέλνει μήνυμα», το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί βιαστικά και κάτω από το τραπέζι μεθόδους που ουσιαστικά διευκολύνουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ!
Ζούμε στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής, της απερήμωσης, της υποβάθμισης των υδάτινων πόρων κι ενός μακροσκελούς καταλόγου από κινδύνους για τη φύση και την υγεία του ανθρώπου. Σήμερα που είναι παγκόσμια συνείδηση η καταστροφική επίδραση των υδρογονανθράκων στην ποιότητα της ζωής μας, δεν μπορεί παρά να μας σοκάρει η χάραξη μιας παράλογης πολιτικής που εντείνει τη μεταβολή της ατμόσφαιρας του πλανήτη, με μόνο σκοπό το κέρδος των λίγων.

Ήρθε η ώρα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να υπερασπιστούμε τη φύση που μας τρέφει. Να απαντήσουμε στο πού θέλουμε να ζούμε, να ταξιδεύουμε, να εργαζόμαστε, να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας… Να απαντήσουμε στο τί είναι για εμάς η φύση: αξία ζωής ή καταναλωτικό αγαθό με τιμή και αξία-υπεραξία;
Η δική μας θέση είναι καθαρή και ο λόγος μας το επόμενο διάστημα θα ακουστεί δυνατά.

Απαιτούμε την κατάργηση του νόμου για τον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος της 5ης ΜΑΪΟΥ 2020.

Αν δεν ακουστούν τα αιτήματα πάνω από 85000 κατοίκων και σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας της Ελλάδας, ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους κατοίκους της Τήνου, της Ιεράπετρας και σε όσους έχουν ψυχή και αντιστέκονται για τα αυτονόητα.

Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου για να ανατρέψουμε την πρωτοφανή αυτή κατάσταση και να διεκδικήσουμε το μέλλον που όλοι ξέρουμε ότι δικαιούμαστε.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια