Ηράκλειο

Γονείς 54ου δημοτικού: Καμία ενημέρωση για την ακύρωση του έργου

Ζητούν απαντήσεις από τους αρμοδίους για το επίμαχο έργο ενίσχυσης του κτιριού

Τα ερωτήματα και τις απορίες του καταθέτει ο Σύλλογος Γονέων του 54ου δημοτικου σχολείου Ηρακλείου σχετικά με την ακύρωση του έργου της ενίσχυσης κτιρίου πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας που όπως υποστηρίζουν έχει αποφασιστεί. Απευθύνονται στον δήμαρχο Δ.Ηρακλείου κ.Λαμπρινό, τον
αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ.Αναστασάκη και τον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου Δ.Ηρακλείου κ.Πασπάτης και κοινοποιούν το κείμενο στις δημοτικές παρατάξεις και τους γονείς , αναφέροντας ότι δεν έχουν καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση για το θέμα.


Όπως τονίζουν:

Οι γονείς των σχολείων του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας (2ο ειδικό Νηπιαγωγείο, 1ο Ειδικό Δημοτικό, 53ο Δημοτικό, 54ο Δημοτικό) με έκπληξη παρακολουθούμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων από τις 22/4/2020 στον τοπικό τύπο σχετικά με την υλοποίηση του διαγωνισμού για τη στατική ενίσχυση του σχολικού κτιρίου. Αποκορύφωμα των δημοσιευμάτων αυτών ήταν το σχετικό στις 15/5/2020 όπου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Αναστασάκης Γ. δήλωσε ότι ο διαγωνισμός " ...θα ακυρωθεί για να επαναδημοπρατηθεί ...". Δηλώσεις που επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο η εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στις 20/5 με την οποία ανακύπτουν κι επιπλέον ερωτήματα!

Προσπερνάμε το γεγονός ότι για τόσο σπουδαίες εξελίξεις οι καθ' ύλην ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι γονείς των 450 παιδιών καθώς και οι δεκάδες εκπαιδευτικοί του σχολικού συγκροτήματος, παραμένουμε χωρίς επίσημη ενημέρωση από την δημοτική αρχή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο!

Και ρωτάμε:
- την ακύρωση του διαγωνισμού θα ακολουθήσει νέος κι αν ναι πότε;
- ποιοί είναι οι νέοι όροι που θα περιληφθούν στην πιθανή επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού;
- η νέα προκήρυξη απαιτεί νέα μελέτη συμπληρωματική μελέτη και αν ναι σε τι θα αφορά (πχ ηλεκτρομηχανολογική), πότε θα προκηρυχτεί και πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να υλοποιηθεί;
- ισχύει ή όχι το ερώτημα που έθεσε με δημόσιο έγγραφό της δημοτική παράταξη στις 16/5/2020 ότι " ένα έργο τόσο μεγάλης αξίας και σημασίας, γιατί γίνεται με ίδιους πόρους και δεν εντάχθηκε σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το 2016 που ξεκίνησε η ανάθεση ή έστω το 2018 που παραλήφθηκε η μελέτη; Μήπως υπάρχουν ελλείψεις που δεν το επιτρέπουν;"
- ισχύει ή όχι το ερώτημα αν "τακτοποιήθηκαν και έχουν εξαλειφθεί πιθανές παλαιότερες οικοδομικές αυθαιρεσίες";
- ισχύει ή όχι το ερώτημα αν " έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες (πχ πολεοδομία);"

Υπενθυμίζουμε ότι με δημόσιες τοποθετήσεις μας οι Σύλλογοι Γονέων έχουμε επιμείνει να τηρηθούν από τη δημοτική αρχή όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να μην επαναληφθεί ως φάρσα αυτή τη φορά στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία ένα "νέο Καπετανάκειο". Κατά την παραλαβή της μελέτης στατικής ενίσχυσης του σχολικού συγκροτήματος στις 21/12/2018 η δημοτική αρχή μας διαβεβαίωσε ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε»... Δυστυχώς οι φόβοι και οι ανησυχίες μας επιβεβαιώνονται πριν κυριολεκτικά ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου!

Η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις 100δες οικογένειες μας, τα παιδιά μας, στους ηρακλειώτες!

Απαιτούμε:
- να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, να αποτραπούν όλα εκείνα τα εμπόδια ώστε το έργο να μην έχει καμιά καθυστέρηση,
- να εξασφαλιστεί επαρκής και απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου,
- να μην γίνει καμία κατάτμηση του έργου, κανένα νομικό ή τεχνικό εμπόδιο να μη δημιουργήσει μελλοντικά αδικαιολόγητες καθυστερήσεις,
- να υπάρξει σαφής δέσμευση για το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου,
ώστε να εκκινηθεί το έργο χωρίς καθυστερήσεις, να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και να μας παραδοθεί ένα ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό σχολικό συγρότημα.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε:
1ον) συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για να λάβουμε επίσημη ενημέρωση
2ον) σε κάθε περίπτωση το παραπάνω ζήτημα να αποτελέσει θέμα στην ημερήσια διάταξη στην πρώτη δημόσια δια ζώσης συνεδρίαση

Για το θέμα η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου αναφέρει:

Δυστυχώς, οι φόβοι που είχαμε διατυπώσει από την παραλαβή του έργου επιβεβαιώνονται. Τα  ερωτήματα που δημοσίως θέσαμε πρόσφατα, πήραν απάντηση. Η δημοτική αρχή είχε πάρει συνειδητή απόφαση να δημοπρατήσει ένα τέτοιας σημασίας και αξίας έργο με τρόπο που διακινδύνευε την υλοποίησή του και δημιουργούσε προϋποθέσεις διασπάθισης χρημάτων των δημοτών!

Εδώ και τώρα η δημοτική αρχή οφείλει να δώσει απαντήσεις:

  1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα για τη σύνταξη της μελέτης για την αποκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού;
  2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών;
  3. Πότε -τελικά- προβλέπεται να γίνει η νέα δημοπράτηση του έργου;
  4. Εγγυάται τη χρηματοδότηση του έργου και τη μη κατάτμησή του σε πολλές εργολαβίες;
  5. Σκοπεύει να απαιτήσει χρηματοδότηση για το έργο;

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δημοτικό συμβούλιο, το ΚΚΕ με ερωτήσεις στη βουλή, διαχρονικά προβάλλαμε και στηρίξαμε, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, το δίκαιο αίτημα των γονιών για την απαραίτητη αντισεισμική θωράκιση του σχολείου (όπως και όλων των σχολείων), που να το καθιστούν ασφαλές και λειτουργικό, την πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων και παράδοση του σχολικού συγκροτήματος το συντομότερο!

Για το θέμα της σχολικής στέγης και της ομαλής λειτουργίας των σχολείων, η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, οι δημοτικές αρχές διαχρονικά, έχουν τεράστιες ευθύνες. Είναι υπόλογοι στους μαθητές και τις οικογένειές τους, στους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους όλων των σχολικών μονάδων (βεβαίως και της «Παλιάς Ακαδημίας»), στον ηρακλειώτικο λαό. Με ευχαρίστηση αναλαμβάνουν ευθύνες και επιβαρύνσεις, διευκολύνοντας τις κυβερνήσεις, χωρίς να διεκδικούν τα στοιχειώδη.

Για την «Παλιά Ακαδημία», απαιτούμε η δημοτική αρχή να αναλάβει την ευθύνη ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, ώστε άμεσα να δημοπρατηθεί το έργο, χωρίς παραπέρα οικονομική επιβάρυνση του ηρακλειώτικου λαού, χωρίς παραπέρα καθυστερήσεις και να αποτρέψει την εμφάνιση νέων εμποδίων (νομικών ή άλλων) κατά την εκτέλεση του έργου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια