ΚΚΕ: Ερώτηση για τα προβλήματα σε κλινικές του ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο
ΚΚΕ: Ερώτηση για τα προβλήματα σε κλινικές του ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφορούν την Νεφρολογική και την Παιδοχειρουργική κλινική

«Με αφορμή την πανδημία, οξύνονται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Συγκεκριμένα, η χωροταξική αναδιάταξη κλινικών του νοσοκομείου με τη μετακίνηση και συγχώνευση κλινικών, ώστε να δημιουργηθεί η αναγκαία Μονάδα Αντιμετώπισης Κορωνοϊού (ΜΑΚ), προκαλεί την περαιτέρω δυσλειτουργία των κλινικών και δημιουργεί κινδύνους για την υγεία τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού.

Ειδικότερα, η νεφρολογική κλινική, που εξυπηρετεί σε τριτοβάθμιο επίπεδο όλη την Κρήτη, μετακινήθηκε από τον χώρο της πριν δύο μήνες, αναστέλλοντας το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της, με άγνωστες ακόμη συνέπειες στην κλινική πορεία των ασθενών. Επιπλέον, τώρα, καλείται να μετακινηθεί ξανά όχι στο χώρο που στεγαζόταν, αλλά σε δυο διαφορετικούς χώρους. Σε άλλο όροφο θα στεγάζεται η ιατρική υπηρεσία μαζί με το τμήμα υπερήχων, επεμβατικών πράξεων, το εργαστήριο και το δωμάτιο των εφημερευόντων γιατρών και σε άλλο όροφο η νοσηλεία των ασθενών, ενώ θα διαθέτει τους μισούς θαλάμους νοσηλείας. Κατά συνέπεια, για καθημερινές πράξεις ρουτίνας μιας νεφρολογικής κλινικής (βιοψία, υπερηχογράφημα κ.α.) θα χρειάζεται η μετακίνηση των ασθενών μεταξύ δύο ορόφων (μέσα στη ΜΑΚ). Δηλαδή θα διέρχονται μέσα από ένα μολυσμένο περιβάλλον, με κίνδυνο για την υγεία τους, αλλά και την πιθανή διασπορά του ιού στο νοσοκομείο.

Συνάμα, η παραπάνω χωροταξική κατανομή θα προκαλέσει τη δυσλειτουργία και της παιδοχειρουργικής κλινικής, αφού η συγχώνευσή της με τη Νεφρολογική θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η δύναμή της σε κλίνες, που δε θα επαρκούν για τη νοσηλεία παιδιών, τα οποία παραπέμπονται για επέμβαση από όλη την Κρήτη, το νότιο και ανατολικό Αιγαίο. Επιπλέον, αντενδείκνυται η νοσηλεία των πρόσφατα χειρουργημένων παιδιών σε διπλανούς θαλάμους νεφροπαθών, αλλά και από θαλάμους της κλινικής γενικής χειρουργικής που αναπτύσσεται από την άλλη μεριά της παιδοχειρουργικής.

Την ίδια στιγμή η νεφρολογική κλινική στελεχώνεται από 8 ειδικευόμενους, 4 επιμελητές και 15 νοσηλευτές, που εξυπηρετούν σε τριτοβάθμιο επίπεδο όλη την Κρήτη, ενώ στην παιδοχειρουργική παραπέμπονται για επέμβαση από όλη την Κρήτη, το νότιο και ανατολικό Αιγαίο και η κλινική αποτελείται από μόλις 3 διευθυντές και ένα επικουρικό ιατρό.

Τα παραπάνω αντίκεινται στην πραγματική ενίσχυση του νοσοκομείου, ώστε να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να καλύπτει τις ανάγκες σε περίθαλψη στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης και έρχονται ως απόρροια της ανθυγιεινής πολιτικής της κυβέρνησης -σε συνέχεια των προκατόχων της- και της προσπάθειας να ανταπεξέλθει στην επείγουσα κατάσταση της πανδημίας με συγχωνεύσεις, με μετακινήσεις του ελλιπέστατου υπάρχοντος προσωπικού και ανεπαρκείς προσλήψεις επικουρικών εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις κλινικών και να επανέλθουν η Νεφρολογική και Παιδοχειρουργική κλινική στην κανονική τους λειτουργία, σε κατάλληλους χώρους με αριθμό κλινών νοσηλείας τουλάχιστον ίσο με αυτόν που διέθεταν πριν την πανδημία, με χωριστά δωμάτια - εξεταστήρια, με χώρους ανάπαυσης και επαρκή γραφεία γιατρών.
  • Να δημιουργηθεί κατάλληλη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων σε χώρο που να μην αποτελεί κίνδυνο για τη λειτουργία των άλλων κλινικών, αλλά και την υγεία των ασθενών.
  • Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη στελέχωση όλων των κλινικών του νοσοκομείου, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, ώστε να ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ τμημάτων και δομών και να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News