Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Οργή και διαμαρτυρίες για τη φετινή σεζόν… αβεβαιότητας

Ηράκλειο
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Οργή και διαμαρτυρίες για τη φετινή σεζόν… αβεβαιότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητούν "να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση της πανδημίας"

Στους δρόμους την Τετάρτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης που διεκδικούν λύσεις στο κλίμα ανασφάλειας με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι καθώς δεν γνωρίζουν αν θα έχουν εργασία τη φετινή σεζόν και υπό τι όρους. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν κρατώντας πανό στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και ελπίζουν η φωνή τους να «φτάσει» στα αρμόδια υπουργεία.

Η συμμετοχή ήταν δυναμική ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς και ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης,  με την στήριξη της ομοσπονδίας επισιτισμού-τουρισμού επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, στην Περιφέρεια και στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης, Νίκος Κοκολάκης, είχε τονίσει τα εξής εκπροσωπώντας όπως είπε άνω από 13.000 εργαζόμενους «λόγω των περιοριστικών μέτρων είναι φέτος αδύνατον να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά. Και γι' αυτό συναντηθήκαμε και συνυπογράψαμε προέκταση της περυσινής τοπικής ΣΣΕ και διασφαλίσαμε εργασιακά, οικονομικά αλλά και τα θεσμικά δικαιώματα των συναδέλφων. Μέσα από αυτά τα δικαιώματα είναι και η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού μας...».

Όπως εξηγεί ο Νίκος Κοκολάκης: «Οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο θα πρέπει να επαναπροσληφθούν και φέτος».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις-ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την στήριξη του τουρισμού και των εργαζομένων στον κλάδο, επισημαίνοντας, ότι, θα πρέπει να στηριχθούν όλα τα επαγγέλματα που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό

Τι ζητούν

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς τόνισε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους όχι σαν ανέργους αλλά ως εργαζόμενους.

Τα μέτρα στήριξης που διεκδικούν είναι η καταβολή αποζημίωσης στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους εργοδότες τους, κάλυψη της ασφαλιστικής δαπάνης, έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, "πάγωμα" δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων, προστασία των θέσεων εργασίας, εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα ξενοδοχεία, να μπουν στις ρυθμίσεις όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για όσους δουλέψουν για το επίδομα ανεργίας τον χειμώνα του 2020.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης:

Ο Χάρης Μαμουλάκης συνομίλησε με τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου αλλά και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι του μετέφεραν την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο και το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, «είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα καταφέρουν να εργαστούν ούτε μια ημέρα, οπότε δεν θα έχουν ούτε την κάλυψη του ΟΑΕΔ τον ε​ρχόμενο χειμώνα.Με μια λέξη, απελπισία!».

 Σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: «Οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο βιώνουν το χειρότερο καλοκαίρι που θα μπορούσαν να φανταστούν. Δυστυχώς, και σε αυτόν τον τομέα, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των εργαζομένων, ενώ καθυστερεί εγκληματικά να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου που αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της χώρας. 20 Μαΐου σήμερα και ακόμα περιμένουμε…

Ταυτόχρονα όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η έλλειψη στήριξης στον τουριστικό τομέα, συμπαρασύρει μαζί με τους εργαζόμενους και πολλές χιλιάδες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων είναι οικογενειακές και που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με τον κλάδο, ενώ προκαλεί τεράστια ζημιά και στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα του τόπου μας. Η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Κρήτης, ανέρχεται στο 53%, οπότε όλοι αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή προς συζήτηση ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», όπου μόλις στη 2η σελίδα της αιτιολογικής έκθεσης, γίνεται λόγος για «αισιοδοξία ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι η Καραϊβική της Ευρώπης». Το λες και ειρωνεία…».

Σχετικά με τις σημερινές εκδηλώσεις στήριξης στο Ηράκλειο των εργαζομένων στο χώρο του επισιτισμού-τουρισμού, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ .Ηγουμενίδης δήλωσε:

«Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Σε μια προοπτική που ο τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα ενός προοδευτικού σχεδίου και μετώπου για την ανασυγκρότηση της χώρας, απαιτείται σήμερα να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα  - εντός και εκτός Βουλής  - για να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα. Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και να μην επιτραπεί καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας. Να δοθούν άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Δωρεάν τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Και όπως πρώτα σήμερα βάζει στο μήνυμα της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό – κανένας εργαζόμενος να μη μείνει χωρίς εισόδημα. Ένα τέτοιο αγώνα στηρίζουμε πριν απ’ όλα για την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων και του τόπου».

Για τη δυναμική συγκέντρωση και διαμαρτυρία των εργαζόμενων στον τουρισμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  κ.Βαρδάκης δήλωσε:

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση, βαδίζοντας χωρίς σχέδιο για τον τουρισμό, δεν έχει κατορθώσει να δώσει λύση στα προβλήματα των εργαζομένων, οδηγώντας τους σε πραγματικό αδιέξοδο, καθώς δεν εργάζονται εδώ και μήνες», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης που βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σήμερα.

 «Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας στις 7 και 27 Απριλίου και στις 7 Μαΐου, ζητώντας να τεθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, σε καθεστώς αναστολής εργασίας, όπως έχει θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση για τους υπόλοιπους εργαζομένους, αφού οι επιχειρήσεις που απασχολούνται δεν λειτουργούν ακόμα, δυστυχώς η Κυβέρνηση συνεχίζει να σιωπά, απαξιώνοντάς τους. Τόσο ο κ. Θεοχάρης, όσο και ο κ. Βρούτσης, είναι αμφίβολο αν έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.

Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζητούν τη στήριξη της πολιτείας ώστε να επιβιώσουν το επόμενο διάστημα.

Σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με την δυναμική κινητοποίησή τους στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Κυβέρνηση, ότι δεν θα επιτραπεί η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, που με αγώνες και θυσίες κατέκτησαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Βαρδάκης.

Δήλωση Μανώλη Συντυχάκη για την κινητοποίηση

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την κινητοποίηση, 20 Μάη, των εργαζόμενων στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού, στο Ηράκλειο.

«Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού,  δίνοντας τη μάχη μέσα και έξω από τη βουλή. Όλα τα αστικά κόμματα παρουσιάζουν ως «εθνική υπόθεση» την «επανεκκίνηση του τουρισμού», εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να βάλουν αδιαμαρτύρητα πλάτη για να σωθούν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, των touroperators, των αερομεταφορικών εταιρειών. «Βγάζουν μάτι» τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν περιορίζονται μόνο σε διευκολύνσεις και «ζεστό» χρήμα, αλλά επεκτείνονται και σε μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την «επιχειρηματικότητα», ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας συνολικά για τους ομίλους, διαμορφώνουν προϋποθέσεις έντασης της εκμετάλλευσης και «αναζωογόνησης» κεφαλαίων που λιμνάζουν. Ενώ, ταυτόχρονα, με αντιφατικές ενέργειες και μη παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας που «κοστίζουν», καλούν τους εργαζόμενους να διαλέξουν μεταξύ «υγείας» και «ανεργίας».

Είναι, άλλωστε, ασφαλές κριτήριο το γεγονός ότι ο Τουρισμός είναι από τους κλάδους που η κερδοφορία του άνθιζε και στα χρόνια της κρίσης. Μαζί της άνθισαν ούτε μία ούτε δύο, αλλά 14 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις! Πάνω σε αυτήν την «ευελιξία», που τσακίζει κόκαλα, στηρίζεται το τουριστικό «θαύμα» και με τα ίδια ακριβώς εργαλεία προσπαθεί να το θωρακίσει η κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία και την οικονομική κρίση, δίνοντας το «πράσινο φως» για επιχειρηματικό ξεσάλωμα σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού. Κι όλα αυτά, με πρόσχημα τον κορονοϊό και σε βάρος του ελάχιστου ελεύθερου χώρου παραλίας και αιγιαλού, αλλά και της ανάγκης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να κάνουν ένα μπάνιο χωρίς να χρειαστεί να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Η επίθεση αυτή δεν αφορά μόνο τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, αλλά ολόκληρη την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν τη θυσία και άλλων δικαιωμάτων τους για τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πολλά, δεν πρέπει να πληρώσουν ακόμα περισσότερα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News