Στους δρόμους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης

Ηράκλειο
Στους δρόμους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης - Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και απόφαση του Σωματείου τους, προχωρούν στον χώρο του ΕΚΗ μεθαύριο Τετάρτη, 20 του μήνα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου τους για τις "πληγές" από την κρίση του κορωνοϊού. Και όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΚΗ, «αποτελούν τον στυλοβάτη του τουρισμού και της εθνικής οικονομίας και ως έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν»!

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς τόνισε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους όχι σαν ανέργους αλλά ως εργαζόμενους.

Τα μέτρα στήριξης που διεκδικούν είναι η καταβολή αποζημίωσης στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους εργοδότες τους, κάλυψη της ασφαλιστικής δαπάνης, έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, "πάγωμα" δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων, προστασία των θέσεων εργασίας, εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα ξενοδοχεία, να μπουν στις ρυθμίσεις όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για όσους δουλέψουν για το επίδομα ανεργίας τον χειμώνα του 2020.

«Οι κινητοποιήσεις ξεκινάνε από τον χώρο του τουρισμού. Ήδη ξεκίνησαν με τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων και με τη στήριξη και του Εργατικού Κέντρου. Είχαμε κάνει μια πολύ καλή συγκέντρωση που κατέληξε σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη. Και συνεχίζουμε με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στις 20 του μήνα. Δυστυχώς, παρότι έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, δεν έχει βγει ένα σχέδιο ασφαλείας για τον χώρο του τουρισμού», όπως επισημαίνει ο Στέλιος Βοργιάς.

«Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να ξεκινήσει από τις διακρατικές συμφωνίες. Από τα πρωτόκολλα ασφαλείας με κάποιες εξετάσεις των ξένων πριν αναχωρήσουν από τις χώρες τους, και να φτάνει μέχρι ενδιάμεσους ελέγχους. Και να δούμε και το πρωτόκολλο, τι θα γίνει αν παρουσιαστεί ένα κρούσμα σε ένα ξενοδοχείο», λέει ο πρόεδρος του ΕΚΗ. «Κι ενώ δεν υπάρχουν αυτά, απεναντίας υπάρχει μια τεράστια ανασφάλεια στον χώρο του τουρισμού. Δεν ξέρουν οι άνθρωποι τι ξημερώνει αύριο. Έρχονται όλοι από μια ανεργία και προβλήματα που υπήρξαν και στα όποια εισοδήματα στην ελιά και το σταφύλι...».

Καταλήγοντας λέει ότι πολλοί είναι και ζευγάρια που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους και πλέον δεν μπορούν να ζήσουν. «Να γίνει η πρόσληψή τους. Να γίνει η αναστολή σύμβασης και να ενταχθούν και αυτοί στο ποσό των 800 ευρώ, είναι μία από τις προτάσεις μας προς την κυβέρνηση...».

Συναντήσεις με φορείς της πόλης

Εξάλλου, η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου πραγματοποίησε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού Κυριάκο Κώτσογλου, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Μαλεβιζίου Γρηγόρη Φασουλάκη.

«Ενημερώσαμε δίνοντας έμφαση στη δεινή θέση που βρίσκονται οι συνάδελφοί μας, και δη οι εποχικά εργαζόμενοι, και την επιδείνωσή της εάν δεν πάρει η κυβέρνηση άμεσα μέτρα στήριξης. Ενόψει της διαφαινόμενης διαφορετικής τουριστικής περιόδου του 2020 με πιθανή ακόμα και τη μη λειτουργία ή μερική λειτουργία ξενοδοχείων, επιθυμούμε και προτείνουμε - αίτημα που βρίσκει σύμφωνους και τον κ. περιφερειάρχη, τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού, τους κ. δημάρχους και αντιδημάρχους - ότι όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία σαν εργαζόμενοι και όχι σαν άνεργοι. Από την πλευρά τους οι συνομιλητές δεσμεύτηκαν ότι θα υπάρξει στήριξη των ευάλωτων ομάδων, καθώς και παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία, στηρίζοντας τις θέσεις μας.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι απαιτούμε: Ασφάλεια, αξιοπρέπεια, σεβασμό, αλληλεγγύη και ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Κινητοποιήσεις και στο Ρέθυμνο

Ενώ, την ίδια ημέρα, την Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική του ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο  Ρεθύμνου, στηρίζει την εν λόγω κινητοποίηση και παράλληλα «καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία αλλά και όλους τους εποχιακά εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοΐου COVID – 19, να στηρίξουν και να συμμετάσχουν δυναμικά την κινητοποίηση αυτή, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, όπως αυτά καθορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των εποχικώς λειτουργούντων ξενοδοχείων, αλλά και όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως άνεργοι, αλλά ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, των οποίων ανεστάλη η λειτουργία (με απόφαση δημόσιας αρχής ή της επιχείρησης).

Ενημερώνουμε όλους τους εποχικούς συναδέλφους ότι το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου , καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε κανένας συνάδελφος να μην μείνει εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων.» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News