Ηράκλειο

Χερσόνησος: Ανησυχία των γονέων για τον «ελλιπή καθαρισμό» και την κατάσταση στα σχολεία

Προβλήματα έχουν προκύψει με το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας

Την ανησυχία της για το άνοιγμα των σχολείων -καθώς όπως υποστηρίζει δεν έχει ακόμα γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την ασφάλεια των παιδιών- εξέφρασε η Ένωση Γονέων Δ. Χερσονήσου μετά από επικοινωνία που είχε με σχολεία.

Αντιπροσωπεία της Ένωσης συναντήθηκε στις 11/5/20 με τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δ. Χερσονήσου, κ. Γ. Μηλάκη, και συζήτησε για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει με το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας στην περίοδο πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Οι ελλείψεις και τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν στα σχολεία κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της υλοποίησης των απαραίτητων όρων λειτουργίας τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. 

Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στα εξής ζητήματα:

  1. Σε όλα τα σχολεία προκύπτει το σοβαρό ζήτημα της καθαριότητας, καθώς οι σχολικές καθαρίστριες δεν είναι μόνιμες και η σύμβαση έργου που έχουν δεν τους επιτρέπει να είναι στο σχολείο σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου.Θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες του υπουργείου για μεταφορά των καθαριστριών της πρωτοβάθμιας δεν αποτελεί ουσιαστικό μέτρο, καθώς το ζήτημα θα ανακύψει μόλις ανοίξουν και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας. Επίσης ο απαιτούμενος καθαρισμός δυο φορές την ημέρα είναι πολύ λίγος σε καιρό πανδημίας. Ζητήσαμε ο δήμος να πιέσει το υπουργείο ώστε να προχωρήσει στη μοναδική λύση που είναι η μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών και η πρόσληψη όσων χρειάζεται επιπλέον για να καλυφθούν οι ανάγκες. Οι φήμες που υπάρχουν για επίλυση του προβλήματος με εργολάβους καθαριότητας, δηλαδή με είσοδο ιδιωτικών εταιρειών μέσα στα σχολεία δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
  2. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις σε πολλά σχολεία έχουν χρόνια προβλήματα που δεν έχουν λυθεί, με αποτέλεσμα τώρα να χρειάζονται πολλαπλές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της υγείας των μαθητών. Υπάρχουν αίθουσες ακατάλληλες λόγω χωρητικότητας, αίθουσες που δεν αερίζονται καλά λόγω ακατάλληλων ή λιγοστών κουφωμάτων, όπως στο γυμνάσιο Γουβών που αν κι έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις στο δήμο να βελτιωθούν τα κουφώματα αυτό δεν έχει γίνει. Τα γραφεία των καθηγητών είναι συνήθως λίγων τετραγωνικών, όπως π.χ. στο Καλλιτεχνικό, ενώ σοβαρό είναι και το ζήτημα των τάξεων – εργαστηρίων, όπου απαραίτητη είναι παράλληλα και η απολύμανση όλων των υλικών και του εξοπλισμού που υπάρχει σε αυτά. Πρόκειται για ζητήματα που απαιτούν γενναία χρηματοδότηση από τον δήμο και δεν μπορούν να πάρουν άλλη αναβολή.
  3. Ιδιαίτερα σοβαρό αναδείχθηκε στη συζήτηση το ζήτημα των χώρων υγιεινής, καθώς υπάρχουν σχολεία, όπως το γυμνάσιο και λύκειο Γουβών και το Καλλιτεχνικό Σχολείο, που έχουν λίγες τουαλέτεςκαι λίγους νιπτήρες για πολλά παιδιά. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Προτείναμε ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής να καταγράψει τις απαραίτητες ανάγκες και να γίνουν βελτιώσεις τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη.
  4. Επιπλέον προκύπτει το ζήτημα της έλλειψης πόσιμου νερού, καθώς τα κυλικεία θα είναι κλειστά και το δίκτυο ακατάλληλο. Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να εξοπλίσει όσα σχολεία δεν έχουν φίλτρα νερού με μπουκαλάκια νερού.
  5. Για το σοβαρό θέμα της μεταφοράς των μαθητών με τα ΜΜΜ, που πρέπει να λειτουργήσουν με βάση τους όρους που απαιτούνται για την ασφάλεια της υγείας των μαθητών ειπώθηκε ότι την ευθύνη έχει ο υπεύθυνος της Περιφέρειας και οι Διευθύνσεις των σχολείων. Ωστόσο παραμένει ζήτημα ανησυχίας για τους γονείς.
  6. Για τη σίτιση των μαθητών του Καλλιτεχνικού και του Μουσικού Σχολείου ο δήμος αποφάσισε να την πραγματοποιήσει με ευθύνη των σχολείων για τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υγεία τους, όπως οι απαιτούμενες αποστάσεις ανάμεσα στα παιδιά.
  7. Τέλος για το αναλώσιμο καθαριστικό υλικό όπως χλωρίνη, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας, γάντια, μάσκες, απολυμαντικά, με το οποίο πρέπει άμεσα να εξοπλιστούν όλα τα σχολεία και σε μεγάλη ποσότητα, ο πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι έχει σταλεί ήδη στα σχολεία.

 Η διαπίστωση από όλους ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη οδηγεί στην ανάγκη οι αρμόδιοι φορείς να οργανώσουν καλά τις παρεμβάσεις τους για την λήψη μέτρων ώστε να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα.

Η Ένωση καλεί όλους τους Συλλόγους γονέων του δήμου μας με τη βοήθεια των διευθυντών των σχολείων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια να καταγράψουν τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε σχολείο  και να διεκδικήσουν να λυθούν μέχρι το Σεπτέμβρη".

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια