Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτή: Το «ευχαριστώ» και η διεκδίκηση για βαρέα και ανθυγιεινά

Ηράκλειο
Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτή: Το «ευχαριστώ» και η διεκδίκηση για βαρέα και ανθυγιεινά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ημέρα έχει αφιερωθεί στο προσωπικό που φροντίζει τους ασθενείς

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών-τριων (12/5), το ΔΣ του συλλόγου νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου δημιούργησε ένα video σχετικά με τη διεκδίκηση της ασφαλιστικής ένταξης των νοσηλευτών-τριών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Όπως αναφέρουν:

«Tο νοσηλευτικό επάγγελμα αποτελεί μια ενασχόληση με μεγάλη σωματική και ψυχική καταπόνηση, με μεγάλους επαγγελματικούς κινδύνους και με δύσκολα προγράμματα εργασίας . Παρόλαυτα, οι νοσηλευτές – τριες (και άλλες κατηγορίες υγειονομικών εργαζομένων) στο δημόσιο δεν έχουν ασφάλιση σε πακέτο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Πρόκειται για μια τεράστια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί.

Αυτό που ζητάμε είναι η νομοθέτηση, για όλους τους νοσηλευτές – τριες του ΕΣΥ και τις άλλες κατηγορίες υγειονομικών υπαλλήλων που δικαιούνται, της ασφάλισης με πακέτο ΒΑΕ που οδηγεί σε συνταξιοδότηση σε πέντε χρόνια νωρίτερα από την κύρια ασφάλιση.Δεν ζητούμε την ικανοποίηση κάποιου ακραίου αιτήματος, ζητούμε από την κυβέρνηση να κάνει πράξη το αυτονόητο».

Το «ευχαριστώ» του ΠΑΓΝΗ

Στη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτή αναφέρεται και η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ που ευχαριστεί ιδιαίτερα το νοσηλευτικό προσωπικό, για τον καθημερινό του αγώνα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Η Παγκόσμια κρίση Υγείας που βιώνουμε σήμερα κάνει επιτακτική την ανάγκη κινητοποίησης όλων των υγειονομικών δυνάμεων στο μέγιστο βαθμό. Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου για την Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών –τριών, η Διοίκηση του νοσοκομείου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαίτερα το νοσηλευτικό προσωπικό, για τον καθημερινό του αγώνα προσφέροντας, μέσα στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον του νοσοκομείου μας, ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας.

Το 2020 ορίστηκε ως το έτος νοσηλευτών/τριών & μαιών, τιμώντας τη διακοσιοστή επέτειο από τη  γέννηση της Florence Nightingale.

Οι νοσηλευτές-τριες του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Ηρακλείου έχουν αποδείξει ότι τιμούν τις αρχές του ανθρωπισμού και της ανιδιοτέλειας.

Φροντίζουν όλους τους ανθρώπους ακόμα και σε περιόδους επιδημίας, βρίσκονται δίπλα τους για όλες τις ανάγκες και τους στηρίζουν μέχρι την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Δεσμευόμαστε και εμείς απέναντί τους , τιμώντας την προσφορά τους , για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος που τους αποδίδει τον δέοντα σεβασμό.

Και όπως λέμε στο νοσοκομείο μας…. Κανένας μόνος, κανένας χωρίς βοήθεια! 

Η ανακοίνωση του Βενιζελείου:

Mε αφορμή της επετείου της Παγκόσμια Ημέρας των Νοσηλευτών, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου «Βενιζέλειο – Πανάνειο» επιθυμεί να εκφράσει τη βαθιά της εκτίμηση στους νοσηλευτές του νοσοκομείου μας, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους απέναντι στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η νέα πανδημία.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου συμμερίζεται τον αγώνα του νοσηλευτικού προσωπικού και στέκεται δίπλα του προκειμένου να προστατεύσει την υγεία του και να μεριμνήσει για την ασφάλεια του.

Η ποιότητα του νοσηλευτικού έργου έγκειται στην αγάπη και στο σεβασμό που επιδεικνύεται καθημερινά μέσα από τις δομές υγείας και ως εκ τούτου η αναγνώριση της προσφοράς τους αποτελεί το μέγιστη ευθύνη όλων των πολιτών.

Κοινός στόχος της Διοίκησης και του προσωπικού είναι η ενίσχυση της συλλογικής προσπάθειας που απαιτείται για την εξασφάλιση της συνέχειας της κοινωνικής λειτουργίας του πληθυσμού.

Η εξασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνικής συνοχής αποτελεί τη μέγιστη μέριμνα μας. Για άλλη μία φορά ευχαριστούμε θερμά τους νοσηλευτές του Βενιζελείου για το ήθος, τη συνεργασία και τον υψηλό επαγγελματισμό τους απέναντι στις απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει η νέα πανδημία.

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Εργάζονται υπο αντίξοες συνθήκες

Στους νοσηλευτές αλλά και μαχόμενους υγειονομικούς που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, αναφέρεται ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης σημειώνοντας ότι στο ΕΣΥ δουλεύουν για 24ώρες στη διάρκεια δύο ημέρων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Την Τρίτη οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες θα ακούσουμε για άλλη μια φορά λόγια ευγνωμοσύνης από διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες για το έργο που προσφέρουμε. Θα ακούσουμε για το χρέος της πολιτείας προς τους ήρωες με την άσπρη μπλούζα. Σήμερα, βιώνουμε με πιο ωμό τρόπο τις πραγματικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ασκούσαν με όποιο κόστος για τον λαό. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσαν την επιχειρηματική δράση στη δημόσια υγεία, γι΄αυτό εξάλλου έπαιρναν το δικό τους χειροκρότημα από τους επιχειρηματίες και τους κλινικάρχες της ιδιωτικής υγείας.

Όμως οι νοσηλευτές, και συνολικά οι μαχόμενοι υγειονομικοί, εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες και βρίσκονται στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης εξαιτίας των διαχρονικών ανθυγιεινών πολιτικών των κυβερνήσεων. Στο ΕΣΥ υπάρχουν 22.000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Η εντατικοποίηση, η σωματική κόπωση και η ψυχολογική καταπόνηση υπήρχαν και πριν την πανδημία και τώρα εντείνονται ακόμα περισσότερο. Εργαζόμαστε με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό, με χρωστούμενες άδειες από προηγούμενα έτη, με ωράρια λάστιχο. Συχνά καλούμαστε να δουλέψουμε πρωινή και νυχτερινή βάρδια συνεχόμενα και την άλλη μέρα απόγευμα. Δηλαδή 24 ώρες σε 2 μέρες. Με τέτοιες βάρδιες, σαφώς και δεν τηρείται η 12ωρη ξεκούραση από βάρδια σε βάρδια, όπως ορίζει ο νόμος. Η νυχτερινή εργασία φτάνει μέχρι και τις 10 νυχτερινές βάρδιες τον μήνα.

Το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από γυναίκες συναδέλφους. Δεν αρκεί μόνο να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εξοντωτικής εργασίας, αλλά έχουν και την ευθύνη για την φροντίδα των παιδιών τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να φροντίσουν επιπλέον και τους παππούδες και τις γιαγιάδες, με το άγχος να μη μεταφέρουν στο σπίτι τα μικρόβια. Παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες, ένα μέρος μόνο των αδειών ειδικού σκοπού έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις νοσηλεύτριες εργαζόμενες-μητέρες και αυτό γιατί δεν φτάνουμε να καλύψουμε τις βάρδιες.

Με την αυριανή κινητοποίηση διεκδικούμε προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, μονιμοποίηση των επικουρικών συναδέλφων, την ένταξή μας στα ΒΑΕ, την προμήθεια όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, πρόσθετα μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού, ανάπτυξη δημόσιων παιδικών σταθμών, απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας για τις έγκυες και τις μητέρες με παιδιά μέχρι την 12 ετών.

Διεκδικούμε το δικαίωμά μας για σταθερή δουλειά με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με μέτρα προστασίας της υγείας μας και της μητρότητας. Διεκδικούμε ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να καλύψει καθολικά δωρεάν τις ανάγκες σε περίθαλψη, ακόμη και σε έκτακτες συνθήκες πανδημίας.

Η φωνή μας θα ακουστεί και πάλι αύριο ακόμη και πίσω από τις μάσκες».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News