Τζανάκης για τελευταίο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη: «Θα προτιμούσαμε να μην υπήρχε - Πιστεύαμε πως είμαστε “ανέγγιχτοι”»

Κρήτη
Τζανάκης για τελευταίο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη: «Θα προτιμούσαμε να μην υπήρχε - Πιστεύαμε πως είμαστε “ανέγγιχτοι”»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι απαντάει ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής του ΠΑΓΝΗ για το εάν πρόκειται για πισωγύρισμα

Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Σαλαπάτα μίλησε ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κ. Νίκος Τζανάκης, σχετικά με το νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα – τον 16ο ασθενή με κορωνοϊό – στην Κρήτη.

Πρόκειται για έναν 61χρονο Ηρακλειώτη, ο οποίος εκδήλωσε την Κυριακή τα πρώτα συμπτώματα, την Τρίτη εμφάνισε πυρετό και την Τετάρτη ένιωσε δύσπνοια, απευθύνθηκε στα ΤΕΠ, από όπου ελήφθη το δείγμα του, το οποίο και βρέθηκε θετικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσίευσε χτες το neakriti.gr, ο 61χρονος δεν είχε ταξιδέψει και δεν έχει εντοπιστεί η εστία μετάδοσης. Ο ΕΟΔΥ ήδη ξεκίνησε ιχνηλάτιση επαφών για να διαπιστωθεί με πρόσωπα ήρθε σε επαφή.

«Πρόκειται για μία εξέλιξη. Σίγουρα θα προτιμούσαμε να μην υπάρχει, όμως είναι ένα καμπανάκι να προσπαθήσουμε περισσότερο, να τηρήσουμε τα μέτρα, να μη χαλαρώσουμε και να ετοιμαστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

«Θα περιμένουμε τις εξελίξεις, άλλες 7 – 8 ημέρες, να δούμε τι θα αφήσει πίσω της αυτή η εστία που παρατηρήθηκε και τι άλλα περιστατικά θα φανερωθούν – αν φανερωθούν», τόνισε ο ίδιος.

Πως θα γίνει η ιχνηλάτιση

«Πρέπει να ιχνηλατηθούν οι επαφές του νοσούντα και να ανακαλύψουμε αν “συνδέεται” με κάτι. Προς στιγμής φαίνεται ένα μεμονωμένο κρούσμα», σχολίασε ο κ. Τζανάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση της Κατερίνας Σαλαπάτα, σχετικά με το πόσο πίσω αρχίζουμε να ψάχνουμε τις επαφές, ο κ. Τζανάκης απάντησε πως «Η ιχνηλάτιση αφορά, περίπου, 15 ημέρες, από τη στιγμή της εμφάνισης των συμπτωμάτων, αλλά μπορεί να επεκταθεί και πιο πίσω. Συνήθως οι 7 ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι αρκετές ώστε να ανιχνευθεί το 95% των πιθανών επαφών του. Αυτές οι επαφές θα ταξινομηθούν σε βαθμούς επικινδυνότητας (στενές ή μη στενές) και έπειτα όλες οι επαφές θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα και οι πιο στενές επαφές θα πρέπει να κάνουν άμεσα τεστ.»

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι και το πρωί της Παρασκευής, δεν είχε εντοπιστεί κανένα άλλο θετικό κρούσμα κορωνοϊού, από τις επαφές του 61χρονου.

«Οι Κρητικοί πιστεύαμε πως είμαστε “ανέγγιχτοι”»

Σε ερώτηση της δημοσιογραφου, Κατερίνας Σαλαπάτα, για το εάν αυτό το νέο κρούσμα στην Κρήτη θεωρείται «πισωγύρισμα», ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής απαντά:

«Πισωγύρισμα θα θεωρηθεί αν εμφανιστούν κι άλλα κρούσματα, που είτε συνδέονται ή όχι με αυτό το περιστατικό και θα έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάξει το status της περιοχής, οπότε και – ενδεχομένως – να παρθούν ειδικά μέτρα για την περιοχή του Ηρακλείου, ή όπου εμφανιστούν».

«Ακόμη κι αν μάθουμε πως κόλλησε ο 61χρονος, σημαίνει ότι ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε! Αυτό βέβαια μπορεί να μας ωφελήσει γιατί εδώ στην Κρήτη είχαν “πάρει λίγο τα μυαλά μας αέρα” και πιστεύαμε ότι είμαστε “ανέγγιχτοι”. Το νέο αυτό κρούσμα θα μας κάνει πιο προσεκτικούς… Να κρατάμε τις αποστάσεις, να φυλάγουμε το στόμα μας όταν βήχουμε – φταρνιζόμαστε, να πλένουμε τα χέρια μας και να βάζουμε – βγάζουμε τη μάσκα με σωστό τρόπο, ώστε η Κρήτη να συνεχίζει να είναι ένα παράδειγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα:

Δείτε ΕΔΩ όλα τα Δελτία Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News