Ηράκλειο

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τις προσλήψεις γιατρών & νοσηλευτών

Η απάντηση του κ. Βρύσσαλη για την ενίσχυση του συστήματος υγείας

Τι απαντά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στο άκουσμα των δηλώσεων του υπουργού Υγείας περί ενίσχυσης του συστήματος υγείας

«Αποτελεί κοροϊδία να θεωρείται ενίσχυση οι 211 νοσηλευτές για όλη την Κρήτη (36 στο ΠΑΓΝΗ) και οι 37 γιατροί (12 στο ΠΑΓΝΗ)», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, «όταν οι ίδιες οι διοικήσεις σημερινές και προηγούμενες δήλωναν πριν το κορωνοϊό ότι άμεσα χρειάζονται για το ΠΑΓΝΗ 100 τουλάχιστον νοσηλευτές. Όταν απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών από τα νοσοκομεία της Κρήτης», συμπληρώνει.

Οι υγειονομικοί όπως τονίζει μεταξύ άλλων «δίνουν μάχη για την προστασία του λαού αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας, με τον εφιάλτη της ανεργίας να παραμένει πάνω από το κεφάλι χιλιάδων συμβασιούχων, αντιμέτωποι συνολικά με την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Κλείνοντας την γραπτή του δήλωση ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης, ανακοινώνει ότι «οι μαχόμενοι υγειονομικοί συνεχίζουν τον αγώνα τους την Τρίτη 28 Απριλίου στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ στις 12 το μεσημέρι».  

Ολόκληρη η γραπτή δήλωση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ:

«Για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μια ψευδεπίγραφη εικόνα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι 3.337 προσλήψεις για τις οποίες μιλά (402 γιατροί και οι 2.935 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό) είναι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, δηλαδή προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, την στιγμή που οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι 30.000 με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, που και αυτοί είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.

Μόνο στο ΠΑΓΝΗ των 79.000 εισαγωγών, των 130.000 επισκέψεων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, των 95.000 επισκέψεων στα ΤΕΠ οι κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού είναι πάνω από 600 εργαζόμενοι. Οι μισές κενές θέσεις αφορούν μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό.

Αποτελεί κοροϊδία να θεωρείται ενίσχυση οι 211 νοσηλευτές για όλη την Κρήτη (36 στο ΠΑΓΝΗ) και οι 37 γιατροί (12 στο ΠΑΓΝΗ ). Όταν οι ίδιες οι διοικήσεις σημερινές και προηγούμενες δήλωναν πριν το κορωνοϊό ότι άμεσα χρειάζονται για το ΠΑΓΝΗ 100 τουλάχιστον νοσηλευτές. Όταν απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών από τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Κι όλα αυτά όταν με αφορμή και την πανδημία του κορωνοϊού, αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά πόσο αδιέξοδη είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων να μπαλώνουν κενά στην Υγεία με συμβασιούχους αντί να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΜΕΘ, η στελέχωση των οποίων απαιτεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας, που χρειάζεται χρόνο για να αποκτηθεί. Τα λιγοστά «νέα» κρεβάτια ΜΕΘ που τίθενται (αν τίθενται) σε λειτουργία, στελεχώνονται κύρια με μετακινήσεις προσωπικού και με συμβασιούχους που απαιτεί αρκετό διάστημα για να εκπαιδευθούν.

Σε ένα τέτοιο φόντο, μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί η σημερινή αναφορά του υπουργού Υγείας πως «αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα έχει κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας. Γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, επιστήμονες και ερευνητές στα εργαστήριά μας».

Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί είναι ανέξοδοι και υποκριτικοί έπαινοι δηλαδή για τους υγειονομικούς που δίνουν την μάχη για την προστασία του λαού αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας, με τον εφιάλτη της ανεργίας να παραμένει πάνω από το κεφάλι χιλιάδων συμβασιούχων, αντιμέτωποι συνολικά με την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί συνεχίζουν τον αγώνα τους την Τρίτη 28 Απριλίου στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ στις 12 το μεσημέρι. Τιμούν με τον αγώνα για δημόσια δωρεάν υγειά την Εργατική Πρωτομαγιά.

Οι ανάγκες και τα δικαιώματα, καθώς και οι διεκδικήσεις ασθενών και υγειονομικών, δεν θα μπουν σε καραντίνα», καταλήγει στη δήλωσή του.  

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια