Ηράκλειο

«ΣΥΝ. Εργασία Για Το Ηράκλειο»: Οι δια περιφοράς συνεδριάσεις δυσχεραίνουν τον διάλογο

Η πρόταση του Ευρυπίδη Κουκιαδάκη

Την πρόταση της παράταξης «ΣΥΝ. Εργασία Για Το Ηράκλειο» για τη συνεδρίαση της Τετάρτης παρουσίασαν ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο Φανούρης Βατσινάς λέγοντας ότι οι δια περιφοράς συνεδριάσεις δυσχεραίνουν τον ουσιαστικό διάλογο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για 32 θέματα.

Όπως αναφέρουν:

«Οι διά περιφοράς συνεδριάσεις για ελάσσονος σημασίας θέματα γινόταν πάντοτε και πριν την θεσμοθέτηση τους, είναι δε αλήθεια ότι σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις διευκολύνουν την ταχεία λήψη αποφάσεων, αλλά η  συχνή χρήση αυτών δυσχεραίνει τον ουσιαστικό διάλογο, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι  οι περισσότερες παρατάξεις δεν συμμετέχουν στις επιτροπές του Δ.Σ. και στις Διοικήσεις των επιχειρήσεων και ενημερώνονται από τον τύπο για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής. Η έξυπνη πόλη μας μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με τη χρήση της τεχνολογίας. Έτσι η «συζήτηση» 32 θεμάτων με αυτή τη διαδικασία τα περισσότερα των οποίων ούτως ή άλλως μπορούσαν να συζητηθούν ενιαία, δεν διευκολύνει το διάλογο, την υποβολή προτάσεων τη συμπλήρωση  και τη βελτίωση των αποφάσεων μας.

ΙΙ.  Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ (1 έως 6).

Οι πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής στις οποίες αναφέρεται η εισήγηση του κ. Δημάρχου αν και κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών και να συμβάλλουμε με συμπληρωματικές σκέψεις για τη συνέχεια.

Οι πολίτες του Ηρακλείου επέδειξαν απόλυτη συνέπεια και αυτοσυγκράτηση, όπως άλλωστε όλοι οι έλληνες, έτσι το βιαστικό κλείσιμο των δρόμων, αν  και είχαν προταθεί εναλλακτικές λύσεις, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή  επιλογή, η οποία  θα μπορούσε  να προκαλέσει αντιδράσεις χωρίς να υπάρχει  λόγος γι’ αυτό. Η επισήμανση αυτή  γίνεται όχι για να επικρίνουμε αυτούς που πήραν την απόφαση αλλά για να επισημάνουμε την αξία του διαλόγου και της προηγούμενης συνεννόησης. Υπάρχουν πιο  ήπιες λύσεις  αν εξειδικευθούν  τα μέτρα πολιτικής προστασίας και αν αξιοποιηθουν οι εκατοντάδες εθελοντές της πόλης οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν  στην εφαρμογή των,  στην  ενημέρωση των πολιτών και στα κοινωνικά προγράμματα του δήμου.

Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη, γι αυτό και   δεχόμαστε ως εύλογη και αναπόφευκτη την διακυβέρνηση με ΠΝΠ, συνεπώς,  είναι λογικό να γίνονται λάθη και παραλήψεις, πολλές φορές και αυθαιρεσίες, δεν είναι όμως λογικό να σιωπούμε, όταν δημιουργούνται μείζονα θέματα που αφορούν τον τόπο μας, η και την αξιοπρέπεια μας. Το πρόγραμμα «κατάρτισης» που σχεδιάσθηκε για την ενίσχυση ουσιαστικά των πανελλήνιας εμβέλειας Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, δίδει κάποια ψίχουλα(παντεσπάνι λόγω της περιόδου) και στα περιφερειακά ΚΕΠ, αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, που εκτός του ότι προσβάλλει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, εμπίπτει στις διατάξεις και των ποινικών νόμων.

Το  πρόγραμμα «Ειρήνη» αποτελεί ένα δεύτερο σοβαρό θέμα για το οποίο επίσης δεν μπορούμε να σιωπήσουμε, αφού ενημερωθούμε πλήρως και υπεύθυνα γι’ αυτό. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι αρκετές για να ενεργοποιηθούμε, ελάχιστες για να τοποθετηθούμε υπεύθυνα και πάρα πολλές για να χρεωθούμε την σιωπή  μας ως έλλειψη ενδιαφέροντος, για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Κάτι ανάλογο επιχειρήθηκε και στο παρελθόν αλλά εν τέλει απετράπη, αν όμως είναι ακριβείς οι πληροφορίες που έχουμε το έγκλημα έχει συντελεσθεί.

Η συζήτηση  για τα θέματα αυτά είναι επιτακτική και δεν μπορεί να γίνει δια περιφοράς.

Κατά  τα λοιπά, οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τη δημοτική αρχή και την παράταξη Ηράκλειο 3.7.5. κινούνται στην ίδια σωστή  κατεύθυνση, μερικές εξ αυτών έχουν ήδη προβλεφθεί, αποτελούν χρήσιμη ελάφρυνση με μικρό χρονικό ορίζοντα. Η κατεύθυνση η λογική των προτεινόμενων μέτρων μας βρίσκει σύμφωνους, χρειάζονται όμως μεγαλύτερη επεξεργασία και κυρίως  γενναία τροποποίηση του προγράμματος και ταυτόχρονη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, στη βάση ενός κοινωνικού και αναπτυξιακού προγράμματος που  πρέπει να υποστηριχθεί ακόμη και με δανεισμό.

Με την άρση της καραντίνας, οπότε και όπως και αν γίνει αυτή, χωρίς να εκλείψουν τα υγειονομικά θέματα, που την επέβαλλαν  αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, το σύνολο των πολιτών εν τέλει. Ο δήμος μας μπορεί να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να συμβάλλει με το δικό του επιχειρησιακό σχέδιο στην έξοδο από την πρωτόγνωρη κρίση. Οι αποστάσεις έχουν μειωθεί και οι όποιες αντιθέσεις έχουν αμβλυνθεί, γι’ αυτό αθεράπευτα αισιόδοξοι πιστεύουμε ότι είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να  συνεννοηθούμε αλλά και να συνεργασθούμε.

 Η πρόταση μας για διάλογο παραμένει επίκαιρη και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διάλογο μεταξύ μας αλλά και τις παραγωγικές δυνάμεις και τις οργανώσεις τους.

ΙΙΙ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

 -Εκατοντάδες νέοι κυρίως συμπολίτες μας βρίσκονται σε δομές απεξάρτησης, πολλοί δε εξ αυτών στο τελικό στάδιο της επανένταξης, κατά το οποίο ματαίως αναζητούν εργασία, χωρίς την οποία ενώ έχουν διανύσει το πιο δύσκολο κομμάτι της επιστροφής, αναπόφευκτα επανέρχονται στο αρχικό στάδιο. Τα κίνητρα που έχουν προβλεφθεί για την εξεύρεση εργασίας, παρά το ότι έχουν ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις, για ευνόητους λόγους γενικώς δεν αποδίδουν, τώρα πλέον και για άγνωστο  ακόμη χρόνο δεν υπάρχουν επιχειρήσεις εν λειτουργία. Οι συμπολίτες μας αυτοί  μπορούν να αξιοποιηθούν σε  προγράμματα του δήμου με την αξιοποίηση και ενίσχυση  των Κοινωνικών Συνεταιρισμών, αλλά και των τετράμηνων συμβάσεων.

-Ανάλογες πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν σε συνεργασία με των ΟΑΕΔ για τους Μακροχρόνια άνεργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άστεγους που έχουν την ικανότητα να εργασθούν κλπ. 

 - Άμεση έναρξη του διαλόγου για την αναμόρφωση του επιχειρησιακού μας προγράμματος την τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και  την προσαρμογή των δημοτικών τελών, μισθωμάτων τροφείων σε παιδικούς σταθμούς κλπ. στις νέες συνθήκες.

-Την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση του σε παραγωγικές επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Η διαχείριση του από μονοπρόσωπα όργανα έχει κλείσει τον κύκλο της, δεν ικανοποιεί και δεν εκφράζει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια