Ηράκλειο

Λαϊκή Συσπείρωση: να συγκληθεί εκτάκτως δημοτικό συμβούλιο

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τη δημοτική αρχή που προσπαθεί να «φιλοτεχνήσει» υπεύθυνο και φιλολαϊκό προφίλ με «ασπιρίνες» ενάντια στις συνέπειες της πανδημίας, εκφυλίζοντας τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Με συνεδρίαση «δια περιφοράς», διαδικασία που αφαιρεί την πολιτική αντιπαράθεση, το δικαίωμα στη διαφορετική θέση, στη γνώση της τοποθέτησης των δημοτικών συμβούλων, φέρνει θέματα που μόνο επείγοντα δε μπορούν να χαρακτηριστούν, θέματα που πρέπει να συζητηθούν ολοκληρωμένα αργότερα, ενώ η λειτουργία αυτή, αφορά μόνο θέματα σχετικά με την πανδημία και άλλα επείγοντα ζητήματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από τη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό, καταθέτοντας στο δημοτικό συμβούλιο προτάσεις για την υπεράσπιση του λαού. Στις κρίσιμες σημερινές συνθήκες για τον λαό, είναι επιβεβλημένο η ατομική ευθύνη να εμπεδωθεί με την κρατική ευθύνη, σε όλα τα επίπεδα κρατικής διοίκησης, ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία του λαού. Με καθυστέρηση, η δημοτική αρχή εισηγείται ημίμετρα, χωρίς να συζητηθούν αυτές οι προτάσεις, ενώ η εξέλιξη της πανδημίας φέρνει νέα δεδομένα και ανάγκες. Με τη σημερινή συνεδρίαση φάνηκε η γύμνια του Δήμου σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, η απόσταση των μέτρων που παίρνει από τις ανάγκες του λαού για ανακούφιση. Η δημοτική αρχή δε διεκδικεί από την κυβέρνηση ενίσχυση των υπηρεσιών που του έχει φορτώσει, δεν παίρνει πολιτική θέση διεκδίκησης μέτρων προστασίας του λαού από την κυβέρνηση.

Αποδεικνύεται ακόμα μία φορά πόσο μακριά από τις ανάγκες του λαού είναι το κράτος σε όλα του τα επίπεδα, από τις κυβερνήσεις μέχρι τους Δήμους: γενναία χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων από τη μια, φόρτωμα των βαρών της κρίσης στον λαό από την άλλη, με αντιλαϊκά μέτρα που ήρθαν «στην αναμπουμπούλα» για να μείνουν και μετά. Όσο για τους Δήμους, η κυβέρνηση θα πάρει πίσω σε 18 δόσεις από τη μελλοντική τους κρατική επιχορήγηση, τα όποια κονδύλια δώσει για κάλυψη των έκτακτων αναγκών εξαιτίας της πανδημίας, ενώ οι περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων αγγίζουν το 70% τα τελευταία χρόνια.

Ζητάμε τη συναίνεση της δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων για σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για τα παραπάνω, με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και τη σχετική χρηματοδότηση που προβλέπεται, όχι δια περιφοράς.

Άμεση και γενναία οικονομική ενίσχυση του Δήμου από το Κράτος για κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν:

 • Παύση ελέγχου του οικονομικού παρατηρητηρίου για ισοσκελισμό εσόδων - εξόδων.
 • Κάλυψη από το κράτος των οφειλών του Δήμου.
 • Μείωση ενεργειακού κόστους με τιμολόγιο όπως για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, μείωση ΦΠΑ για ΔΕΥΑ, σχολεία, γηροκομεία, προνοιακές και αθλητικές δομές.

Άμεσα, θεωρούμε πως ο Δήμος πρέπει να πάρει τα παρακάτω μέτρα:

 • Απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων, οπωσδήποτε για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, από δημοτικά τέλη και φόρους (καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, παρεπιδημούντων, άρδευσης, κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) από 1/3 ως το τέλος του 2020, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων τελών πριν την 1/3. Το ίδιο για μισθώματα δημοτικής περιουσίας όσων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους (κυλικεία, αναψυκτήρια κλπ.).
 • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς τον Δήμο, ιδιωτών, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων (πχ κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κτλ). Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 • Εξασφάλιση αποδοχών, εργασιακών/ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
 • Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου, απολυμάνσεις όπου απαιτείται (δημοτικά κτίρια, αμαξοστάσιο, απορριμματοφόρα, κάδοι, σχολεία, κοινόχρηστοι πολυσύχναστοι χώροι κλπ.).
 • Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, κατάργηση των περιοριστικών μνημονικών δεσμεύσεων σε προσλήψεις.
 • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για όλους τους εργαζόμενους στον Δήμο.
 • Κατάργηση όλων των διατάξεων ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός).
 • Τέλος στην εκμετάλλευση των μακροχρόνια ανέργων μέσα από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, προγράμματα εύρεσης εργασίας για τους ανέργους, με πλήρη δικαιώματα, σε έργα αυτεπιστασίας του Δήμου, χωρίς την παρέμβαση των εργολάβων.
 • Επαρκής στελέχωση υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
 • Διασύνδεση υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνταγογράφηση φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στον Δήμο:

 • Η εργασία τους σε συνθήκες πανδημίας είναι ιδιαίτερη σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν επιτρέπεται να εργάζονται χωρίς μέσα προστασίας, εκτεθειμένοι στον ιό και σε ισχυρά απολυμαντικά.
 • Να πληρωθούν εδώ και τώρα πιθανά απλήρωτα δεδουλευμένα.
 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, ένταξη του επαγγέλματος συνολικά στα ΒΑΕ.

Ειδικότερα για τον καταυλισμό Ρομά στα Δύο Αοράκια:

 • Σύσταση κλιμακίων γιατρών για εξετάσεις και διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων για κορονοϊό, για όλο τον πληθυσμό, σε συνεργασία και συνεννόηση με την κοινότητα των Ρομά.
 • Διασφάλιση δωρεάν μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, κλπ.) σε όλο τον πληθυσμό.
 • Άμεση βελτίωση των υποδομών (διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση).
 • Να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από δομές κοινωνικής μέριμνας.

Θεωρούμε πως ο Δήμος πρέπει εδώ και τώρα να απαιτήσει από την κυβέρνηση:

 • Άμεση πρόσληψη μόνιμων υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, κάλυψη των ελλείψεων σε Βενιζέλειο/ΠΑΓΝΗ, ΤΟΜΜΥ, σταθμών ΕΚΑΒ. Άμεσα 24ωρη λειτουργία ΤΟΜΜΥ, να ανοίξουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ. Μονιμοποίηση εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση πρόσληψη επικουρικών γιατρών ακόμα κι αν δεν έχει παρέλθει τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης, μόνιμοι διορισμοί όλων των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών.
 • Αποτελεσματική λειτουργία όλων των υπηρεσιών. Εξοπλισμός με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό, να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
 • Διάθεση στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλων των ενδεικνυόμενων υλικών προφύλαξης, ιδιαίτερα στους χώρους με συγχρωτισμό. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια εδώ και τώρα. Το τεστ για τον κορονοϊό να γίνεται δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
 • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, των υποδομών, των υλικών και του προσωπικού, στο δημόσιο σύστημα Υγείας με κρατική ευθύνη, χωρίς πληρωμή των ασθενών για εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους:

 • Καμία αρνητική μεταβολή σε όρους και συνθήκες εργασίας στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
 • Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης όλων των εποχιακών, εργολαβικών και συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις έληξαν. Να λάβουν όπως οι υπόλοιποι τα 800 ευρώ, τη μείωση ενοικίου.
 • Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
 • Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών χωρίς προϋποθέσεις.
 • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, ένταξη όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις.
 • Αναστολή πληρωμών προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, κατασχέσεων.
 • Αύξηση δρομολογίων του ΚΤΕΛ για αποφυγή συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
 • Αυστηροποίηση ελέγχων από επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Ειδικότερα για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους:

 • Μέτρα αποφυγής συνωστισμού στις λαϊκές αγορές και τήρηση κανόνων υγιεινής. Εφοδιασμός των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με γάντια, μάσκες, αντισηπτικά. Για όσους για λόγους προστασίας δεν στήνουν πάγκο ή αν οι λαϊκές κλείσουν να απαλλαγούν από τα σχετικά τέλη και να ενισχυθούν οικονομικά.
 • Καμία υποβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας. Άμεση κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη.

Ειδικότερα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων:

 • Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος για εξασφάλιση απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία όλων των σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών. Δωρεάν παροχή διαδικτύου με επαρκείς ταχύτητες και εξασφάλιση δωρεάν Η/Υ σε κάθε μαθητή/εκπαιδευτικό.
 • Το υπουργείο να λάβει υπόψη του τις προτάσεις που ήδη έχουν γίνει από εκπαιδευτικά σωματεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις και για τις ενδοσχολικές, προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια