Με καθυστέρηση... έρχονται μέτρα ανακούφισης από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου

Κρήτη
Με καθυστέρηση... έρχονται μέτρα ανακούφισης από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περνά σήμερα ένα πρώτο “πακέτο” μέτρων από το Δημοτικό Συμβούλιο, που αποφασίζει για τη λαϊκή του Μασταμπά

Κάλλιο αργά παρά ποτέ για τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου, που έστω και με αισθητή καθυστέρηση, έστω δίχως να δείχνει την τόλμη και γενναιοδωρία που θα περίμενε κανείς βάσει τουλάχιστον της οικονομικής της κατάστασης και του τεράστιου αποθεματικού της, ύψους άνω των 55 εκατ. ευρώ, φέρνει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα "πακέτο" μέτρων ανακούφισης επιχειρήσεων και εργαζομένων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη σημερινή συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί διά περιφοράς, ξεχωρίζει επίσης από πλευράς ατζέντας θεμάτων η προτεινόμενη από τη δημοτική Αρχή μετακίνηση της λαϊκής αγοράς του Μασταμπά.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η λαϊκή αγορά πρόκειται να μετακινηθεί λίγο ανατολικότερα στην οδό Παρασκευοπούλου, από τη συμβολή της συγκεκριμένα με την Παπαναστασίου έως τη συμβολή της με τη λεωφόρο Ιωνίας, αφήνοντας την οδό Μηνά Γεωργιάδου ελεύθερη για την ομαλή λειτουργία της κυκλοφορίας, καθώς επίσης και όποιο άλλο κάθετο δρόμο χρειαστεί προς τη λεωφόρο Ιωνίας.

Η προτεινόμενη μετακόμιση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης στον Μασταμπά έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς κατοίκων, ενώ στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχαν ψηφίσει λευκό οι εκπρόσωποι των παρατάξεων "Ηράκλειο 3.7.5" και "Ενεργοί Πολίτες".

Οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν αντιπροτείνει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να φέρει η δημοτική Αρχή νέα πρόταση για τη λαϊκή αγορά στον Μασταμπά, η οποία θα περιλαμβάνει εναλλακτικές θέσεις κυλιόμενης μεταφοράς ανά προγραμματισμένα διαστήματα.

Τι προβλέπουν τα μέτρα ανακούφισης

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το κομβικό θέμα των μέτρων ανακούφισης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί να γίνει διά περιφοράς, με ώρα έναρξης στις 11 το πρωί, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καλείται να εγκρίνει μια σειρά μέτρων για τις επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας λόγω των ειδικών μέτρων για τον COVID-19.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Αντιδημαρχίας Οικονομικών που έχει υιοθετήσει και ένα μέρος μόνο από τις προτάσεις των παρατάξεων "Ηράκλειο 3.7.5" και "Λαϊκή Συσπείρωση", για τις πληγείσες επιχειρήσεις προβλέπονται:

- Η απαλλαγή τους από τα ενιαία ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

- Η απαλλαγή τους από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων.

- Η μείωση στα ενοίκια των δημοτικών επαγγελματικών ακινήτων που μισθώνονται σε επιχειρήσεις της ίδιας κατηγορίας, κατά 40%.

- Η απαλλαγή από τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων.

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη μείωση των τελών άρδευσης, στην εισήγηση προς το Συμβούλιο σημειώνεται διευκρινιστικά ότι δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά η ενσωμάτωση της υπηρεσίας αυτής στον προϋπολογισμό του Δήμου και επομένως δεν είναι δυνατή η όποια συζήτηση για τη μείωση των τελών τώρα.

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη, η Αντιδημαρχία Οικονομικών προτίθεται να ζητήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, κατ' αντιστοιχία με αυτή «που ζητήσαμε και πετύχαμε για την Καθαριότητα, ώστε να είναι δυνατή η ενίσχυση του κωδικού της και από άλλους, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Για τις επιχειρήσεις που τελούν υπό αναστολή λειτουργίας λόγω των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού και για τους εργαζομένους τους, προτείνονται προς έγκριση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο:

- Η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

- Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τα οφειλόμενα ποσά δε θα επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις.

Επίσης, για την ελάφρυνση δημοτών τίθεται προς έγκριση στο Δημοτική Συμβούλιο:

* Η απαλλαγή καταβολής της οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου κατά το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί, όπως επίσης και των διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο, καθώς και των ενοικίων στα σχολικά κυλικεία. Υπάρχουν ήδη οι σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, της ΔΗΚΕΗ και των αρμόδιων σχολικών επιτροπών.

Συγκεκριμένα, με βάση τις αποφάσεις που καλείται να επικυρώσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπονται:

- Αναστολή καταβολής μισθωμάτων σχολικών κυλικείων για το διάστημα 1/3/2020 έως και 31/5/2020, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 37 της από 20/3/2020 (ΦΕΚ 68/Α'/20.3.2020) Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΝΠΔΔ Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηρακλείου).

- Αναστολή καταβολής μισθωμάτων σχολικών κυλικείων για το διάστημα από 1/3/2020 έως και 31/5/2020 σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 37 της από 20/3/2020 (ΦΕΚ 68/Α'/20.3.2020) Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΝΠΔΔ Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηρακλείου).

-Η αναστολή της ταμειακής βεβαίωσης νέων οφειλών των δημοτών από τις αρχές Μαρτίου 2020 και έως ότου κριθεί αναγκαίο, εκτός των κατεπειγουσών περιπτώσεων ταμειακής βεβαίωσης και όσων γίνονται κατόπιν αιτήσεων των οφειλετών για τη δική τους εξυπηρέτηση.

Σύμφωνα τέλος με την εισήγηση της Αντιδημαρχίας Οικονομικών προς το Σώμα, «στηρίζουμε την πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης που έχει ήδη κατατεθεί και αφορά στη χορήγηση έκτακτου ειδικού επιδόματος στους εργαζομένους του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών, οι οποίοι συνεχίζουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να προσφέρουν υπηρεσίες».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News