Πανεπιστήμιο Κρήτης: Δημιουργεί 3D σχέδια εξαρτημάτων για αναπνευστήρες

Ηράκλειο
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Δημιουργεί 3D σχέδια εξαρτημάτων για αναπνευστήρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εντυπωσιακή προσπάθεια των ερευνητών

Μια ακόμα σημαντική βοήθεια στον αγώνα κατά του covid - 19 θεωρούνται τα πρωτότυπα σχέδια για τρισδιάστατη εκτύπωση εξαρτημάτων που επιτρέπουν την προσαρμογή αναπνευστήρων σε συνθήκες υπερφόρτισης του συστήματος που δημιουργήθηκαν από επιστήμονες. Τα σχέδια παρέχονται με ελεύθερη πρόσβαση για όλους στην ιστοσελίδα του Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (http://lvo.med.uoc.gr/society/COVID-19/covid-19.html).

Μάλιστα τα σχέδια μπορούν  να χρησιμοποιηθούν για την εκτύπωση των εξαρτημάτων μέσω 3D εκτυπωτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης της Ιατρικής Σχολής και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠαΓΝΗ σε κοινό αγώνα κατά του COVID-19 Σε αυτή τη μοναδική συγκυρία για την παγκόσμια υγεία, κανείς δεν περισσεύει. Έτσι, σε μια σπάνια στο είδος της συνεργασία, Οφθαλμίατροι και Εντατικολόγοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης προσφέρουν στην ιατρική κοινότητα σχέδια ανοιχτής πρόσβασης για το διαμοιρασμό ενός αναπνευστήρα σε δύο ασθενείς. «Όποια και είναι η ειδικότητα του καθενός, ο σκοπός μας αυτές τις μέρες είναι κοινός», δηλώνει ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης (ΕΟΟ) κ. Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης.

«Και εμείς στο Εργαστήριο Όρασης και Οπτικής, παρόλο που ως οφθαλμίατροι και επιστήμονες της όρασης επικεντρώνουμε την έρευνά μας στις παθήσεις των ματιών, είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να προσαρμόζουμε πάντα τις γνώσεις και την τεχνογνωσία μας για να ανταποκριθούμε σε κάθε πραγματική ανάγκη! Έτσι και τώρα διακρίναμε μια μοναδική ευκαιρία για να συμβάλουμε στον αγώνα κατά του COVID-19. Ο εξοπλισμός και οι πόροι ενός καινοτόμου έργου που εκτελείται υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του καθηγητή Ι. Παλληκάρη στις εγκαταστάσεις του ΕΕΟ, πρόσφεραν τα ιδανικά μέσα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου κρίσιμης σημασίας για την προετοιμασία μας κατά του COVID-19: την προσαρμογή ενός αναπνευστήρα έτσι ώστε μπορεί να υποστηρίξει δύο ασθενείς».

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθηγητής κ. Δ. Γεωργόπουλος, «ο διαμοιρασμός ενός αναπνευστήρα σε δύο ασθενείς είναι ένα ακραίο μέτρο που υιοθετείται μόνο σε καταστάσεις εξαιρετικά έκτακτης ανάγκης. Και παρότι σε κάποιες χώρες ήδη χρησιμοποιείται, εμείς ελπίζουμε πραγματικά να μη χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε. Πιστεύουμε όμως ότι στα πλαίσια της επαρκούς προετοιμασίας μας για την πανδημία, χρειάζεται να έχουμε όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για να μπορούμε να υλοποιήσουμε μια τέτοια λύση εφόσον απαιτηθεί. Έτσι η πρόταση του Καθηγητή κ. Μ. Τσιλιμπαρή για σχεδίαση και εκτύπωση των απαραίτητων εξαρτημάτων στο ΕΟΟ ήρθε στην πλέον κατάλληλη ώρα». Η πρόταση έγινε δεκτή με θέρμη από τον Καθηγητή κ. Γεωργόπουλο, ο οποίος καθόρισε τα χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων που θα έπρεπε να σχεδιαστούν και να εκτυπωθούν. Ο Καθηγητής Ι. Παλλήκαρης άμεσα και με ενθουσιασμό παραχώρησε όλους τους απαραίτητους πόρους για το έργο. «O εξοπλισμός του ερευνητικού έργου EYE-PCR που περιλαμβάνει λογισμικό βιομηχανικού σχεδιασμού και δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία» εξηγεί ο Καθηγητής Ι. Παλλήκαρης. «Η κινητοποίηση του Εργαστηρίου μας ήταν άμεση και το αποτέλεσμα επιτυχές!».

Το έργο υλοποιήθηκε από δύο ταλαντούχους μεταδιδακτορικούς ερευνητές του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης, τον Δρ. Onurcan Sahin, PhD και τον Δρ. Νίκο Καριωτάκη, PhD. Ο κ. Sahin σχεδίασε εξ αρχής τα εξαρτήματα και χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή δημιουργήσαμε πρωτότυπα για δοκιμές. Τα τυπωμένα μέρη δοκιμάστηκαν exvivo με επιτυχία από την ομάδα του καθηγητή Γεωργόπουλου σε προσομοιωτές και αναπνευστήρες. Τα σχέδια των εξαρτημάτων παρέχονται ως πόροι ανοικτής πρόσβασης που μπορούν να μεταφορτωθούν μέσω της ιστοσελίδας του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης (http://www.ivo.gr/society/COVID-19/covid-19.html) και να χρησιμοποιηθούν για την εκτύπωση των εξαρτημάτων μέσω 3D εκτυπωτή. Ο Διοικητής του ΠαΓΝΗ Καθηγητής κ. Γ. Χαλκιαδάκης και ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής κ. Γ. Κοντάκης χαιρέτησαν τόσο τη συνεργασία όσο και την απόφαση των ερευνητών να διαθέσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους ως κοινόχρηστο πόρο για την ιατρική κοινότητα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News