Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η κ. Χρύσα Σμυρλάκη

Τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία περιγράφει σε γραπτή δήλωσή της η τεχνολόγος - ακτινολόγος κ. Χρύσα Σμυρλάκη, μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Στη γραπτή της δήλωση μιλάει για τραγικές ελλείψεις και για συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας, προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών, ενώ όλοι οι υγειονομικοί όπως αναφέρει καλούνται με αυτοθυσία να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η κ. Σμυρλάκη: «Για να νικήσουμε σε αυτή τη μάχη πρέπει σήμερα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου, κατά προτεραιότητα της Παθολογικής, της Πνευμονολογικής Κλινικής, της Μονάδας Αντιμετώπισης Κορωνοϊού».

Ολόκληρη η δήλωση:

«Η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι πολύ δύσκολη, το ίδιο και στο ΠΑΓΝΗ που είναι νοσοκομείο αναφοράς. Η πάγια έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μόνο τις λίγες επικουρικές, ούτε καν μόνιμες προσλήψεις της κυβέρνησης.

Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αναγκαιότητα των μέσων προστασίας, που όλοι υμνούν, δεν υπάρχουν σε επάρκεια.   Μάσκες, γάντια, στολές υπάρχουν με το σταγονόμετρο και όχι πάντα οι ενδεδειγμένες π.χ. είναι οι απλές χειρουργικές μάσκες. Η χρόνια όμως έλλειψη υλικών έχει καλλιεργήσει και την αντίληψη ότι μπορούμε ως προσωπικό να κάνουμε οικονομία στα υλικά για να μας φτάσουν.

Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι, αντί για τις ενδεδειγμένες σακούλες, για την κάλυψη της ακτινογραφικής  κασέτας χρησιμοποιούμε σακούλες σκουπιδιών, γεγονός που μπορεί να μας οδηγήσει σε επανάληψη της διαδικασίας και παραμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο μολυσμένο χώρο. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει να επιλέγουμε το ποιος θα μπει στη ΜΕΘ για να ζήσει, όπως στις γειτονικές μας χώρες, αλλά φτάνουμε στο σημείο να καλούμαστε να πάμε με την ίδια στολή σε περιστατικά που είναι υπό διερεύνηση για τον ιό κάτω από τη λογική των ελλείψεων.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για το τι κάνουμε στην έλλειψη γαντιών, στόλων, και αντισηπτικών μόνο απαράδεκτες μπορεί να είναι, καθώς «σε περίπτωση έλλειψης μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα (χειρισμοί υψηλού κινδύνου για μετάδοση του ιού Covid-19, όπως διασωλήνωση, βρογχοσκόπηση κα)», ενώ σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης γαντιών «προτείνεται η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή». Αυτά προτείνονται τη στιγμή που περίπου το 10% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί.

Για να νικήσουμε σε αυτή τη μάχη πρέπει σήμερα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου, κατά προτεραιότητα της Παθολογικής, της Πνευμονολογικής Κλινικής, της Μονάδας Αντιμετώπισης Κορωνοϊού, της ΜΕΘ και του ΤΕΠ. Να υπάρξει προμήθεια επαρκούς αριθμού ατομικών μέσων προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, είδη απολύμανσης κλπ.) που να καλύπτουν όχι τις ελάχιστες ανάγκες (π.χ. 1 μάσκα/βάρδια), αλλά τις πραγματικές με βάση τα επιστημονικά δεδομένα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια