Τεράστια προσφορά - 350 φιάλες αίματος στον σταθμό Αιμοδοσίας της Περιφέρειας

Ηράκλειο
Τεράστια προσφορά - 350 φιάλες αίματος στον σταθμό Αιμοδοσίας της Περιφέρειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίσει ακάθεκτη η αιμοδοσία

Η νέα πανδημία του Κορωνοϊού έχει επιφέρει αρκετά μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης του Ηρακλείου, με την πλειονότητα από αυτές να προκαλούν δυσφορία στον εξωστρεφή τρόπο ζωής των Κρητικών σύμφωνα με το τμήμα Αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ. 

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Κάθε όμως δυσάρεστο γεγονός, στην περίπτωση μας η πανδημία Covid-19, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για ευχάριστες αλλαγές που δυνητικά θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και σε μεταγενέστερο χρόνο με απόλυτο σκοπό τη βελτίωση της ζωής των Ηρακλειωτών. Ένα από τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην πόλη μας, είναι η μετεγκατάσταση του αιμοληπτικού σταθμού της Αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ σε χώρο εκτός του Πανεπιστημιακού Γενικού  Νοσοκομείου Ηρακλείου ώστε πλέον οι υγιείς Αιμοδότες να μην έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σ. Αρναουτάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λ. Βαμβακά σε συνεργασία με τη Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λ. Μπορμπουδάκη, τον Διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γ. Χαλκιαδάκη και τη Διευθύντρια της Αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ Β. Λυδάκη, λειτουργεί ήδη από την Τρίτη 17/3/2020 ο εξωτερικός σταθμός Αιμοδοσίας στο κομβικότερο και πιο κεντρικό σημείο του της πόλης μας, στα κτίρια της Περιφέρειας Ηρακλείου στην Πλατεία Ελευθερίας.

Και ενώ η ίδρυση του συγκεκριμένου σταθμού πραγματοποιήθηκε μέσα στις χειρότερες συγκυρίες όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας που σχετίστηκε με την πανδημία του Κορωνοϊού, τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εκπληκτικά όσον αφορά την προσέλευση των Αιμοδοτών. Συμπληρώνοντας πλέον 3 εβδομάδες λειτουργίας και έχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 350 φιάλες αίματος, ο σταθμός Αιμοδοσίας της Περιφέρειας Κρήτης έχει καταφέρει ένα απίστευτο κατόρθωμα: να συγκεντρώσει σε καιρό πανδημίας το 80% των φιαλών που είχε συγκεντρώσει πέρυσι στο ίδιο χρονικό διάστημα ο σταθμός αιμοληψιών του ΠΑΓΝΗ.

Ανεξαρτήτως όμως αριθμών και ποσοστών, το πιο συγκινητικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη λειτουργία του Σταθμού Αιμοδοσίας της Περιφέρειας είναι ότι οι Αιμοδότες που προσέρχονται, προσφέρουν το αίμα τους εθελοντικά, χωρίς να παρακινούνται από την άμεση ανάγκη κάποιου συνανθρώπου τους. Με αυτόν τον τρόπο, από τη μία πλευρά έχουμε την πλήρη κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου σε μεταγγίσεις ασθενών και παράλληλα ενεργοποιούμε νέους αιμοδότες οι οποίοι εντάσσονται στη μεγάλη οικογένεια του εθελοντισμού και της Αιμοδοσίας και οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα έρχονταν ποτέ σε επαφή με την προσφορά αίματος. Γνωρίζοντας ότι ο μέσος όρος ζωής μιας φιάλης αίματος υπερβαίνει οριακά τις 40 ημέρες, η συγκεκριμένη αιμοδοτική δραστηριότητα θα πρέπει να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον, με αμείωτο ενδιαφέρον από τους Αιμοδότες του Ηρακλείου, ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη θεραπεία όλων των συνανθρώπων μας που χρήζουν μεταγγίσεων αίματος. Εν κατακλείδι θα ήταν ευχής έργο, ο συγκεκριμένος εξωτερικός σταθμός Αιμοδοσίας της Περιφέρειας Κρήτης, να αποτελέσει το μοναδικό κληροδότημα μίας τραγικής πανδημίας και πιθανότατα να συνεχιστεί ως ένας μόνιμος εξωτερικός σταθμός, πρότυπο και για τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.               

Σταθμός Αιμοδοσίας Περιφέρειας Κρήτης

Δευτέρα- Σάββατο 9:30-14:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2813400390

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News