Ο κορωνοϊός έβαλε «φρένο» στα τροχαία – Οι ώρες με την περισσότερη... κίνηση

Κρήτη
Ο κορωνοϊός έβαλε «φρένο» στα τροχαία – Οι ώρες με την περισσότερη... κίνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Τελείως διαφορετική η εικόνα του φετινού Μαρτίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη του περυσινού, οπότε και είχαν σημειωθεί 4 θανατηφόρα - Θεαματική μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους του νησιού

Θεαματική είναι αυτή την περίοδο η μείωση στα τροχαία σε όλο το νησί από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας. Πρόκειται για ένα πραγματικά ευχάριστο γεγονός μέσα στην όλη μαυρίλα, τον φόβο και την αγωνία που ζούμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς, αφήνοντας κατά μέρος τις άσκοπες μετακινήσεις, έχουμε σταματήσει να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο. Το μήνυμα "Μένουμε σπίτι, προστατευόμαστε από τον κορωνοϊό", που μας έχει κλείσει μέσα τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, και τα μέτρα που έχουν ληφθεί περιορίζοντας τις μετακινήσεις έχουν αδειάσει τους δρόμους τόσο εντός της πόλης όσο και στην ενδοχώρα.

Κατά τις πρωινές έως και μεσημβρινές ώρες, λόγω του ότι κάποιοι συνεχίζουν ακόμα να εργάζονται, οι δρόμοι έχουν κάποια μικρή κινητικότητα. Ωστόσο τις βραδινές ώρες οι ίδιοι δρόμοι, στους οποίους άλλοτε το κυκλοφοριακό πρόβλημα ήταν ανυπόφορο, τώρα είναι έρημοι...

Ενδεικτικό της ραγδαίας αυτής μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, πέρυσι τον Μάρτιο είχαν σημειωθεί στο νησί τέσσερα θανατηφόρα τροχαία. Την ίδια περίοδο, πέντε συνάνθρωποί μας είχαν τραυματιστεί πολύ σοβαρά σε 13 σοβαρά τροχαία ατυχήματα, ενώ είχαν καταγραφεί σε επίπεδο Κρήτης το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 14 ελαφριοί τραυματισμοί. Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, των καταστημάτων διασκέδασης, των μπαρ και κατά συνέπεια η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, κι από την άλλη η ελεγχόμενη κυκλοφορία στους δρόμους έριξαν θεαματικά τον δείκτη των τροχαίων στο νησί, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων του περυσινού Μάρτη με τον φετινό. Συνεπώς, αν από μια δυσάρεστη κατάσταση δύναται να προκύψει και κάτι θετικό, αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει να κάνει και με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και κυρίως των δυστυχημάτων αυτή την περίοδο. Αρκεί μόνο αυτή η αισιόδοξη εικόνα στους δρόμους μας να διατηρηθεί και μετά την ολοκλήρωση των μέτρων και την επιστροφή μας στην κανονικότητα, όποτε αυτό συμβεί...

«Πρέπει να συνετιστούμε»

Στη θεαματική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αναφέρεται και ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου Μανόλης Μουρτζάκης, ο οποίος σε δήλωσή του, έχοντας καθαρή εικόνα του τι συνέβαινε πριν στους δρόμους μας και τι τώρα, τόνισε πως, «μετά τον περιορισμό της κυκλοφορίας, καταγράφονται μόνο ατυχήματα με υλικές ζημιές, που και αυτά είναι πολύ λίγα.

 Αυτό οφείλεται μεν στον περιορισμό της κυκλοφορίας αλλά και στο ότι μετά το κλείσιμο των καταστημάτων μειώθηκε η κίνηση αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ στα νυχτερινά μαγαζιά.

Τις πρωινές ώρες η κυκλοφορία αυτόν τον καιρό είναι κάπως αυξημένη, πράγμα φυσιολογικό, καθώς ο κόσμος πάει στη δουλειά του. Από εκεί και πέρα, τις υπόλοιπες ώρες η κίνηση έχει περιοριστεί αισθητά.

 Είναι όλες οι μέρες σαν μια Κυριακή πρωί. Στο κυκλοφοριακό λοιπόν δεν υφίσταται θέμα», είπε ο κ. Μουρτζάκης, προσθέτοντας πως η όλη προσπάθεια έγκειται στο να συνετιστεί ο κόσμος με τα μέτρα. «Ακόμα και στο κομμάτι της τροχονομικής αστυνόμευσης, η Κρήτη πολλές φορές ήταν δεύτερη στη λίστα των παραβάσεων. Η προσπάθεια που γίνεται τώρα από όλους μας στοχεύει στο να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε, ενώ αναφορικά με τις παραβάσεις που σημειώνονται αυτόν τον καιρό από πολίτες που δεν εφαρμόζουν κατά γράμμα τα μέτρα, αμελούν ή ξεχνούν να φέρουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί τους, όπως προστάζει το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας, ο κ. Μουρτζάκης είπε ότι «στις περιπτώσεις αυτών που δεν πληρούν κατά γράμμα τα μέτρα φαίνεται να φταίει το κακό μας το κεφάλι και ο χαρακτήρας μας, που καμιά φορά σαν Έλληνες είμαστε λίγο ατίθασοι. Εμείς πάντως σαν τροχονόμοι καταλαβαίνουμε ποιος λέει αλήθεια, ότι πάει δηλαδή στη δουλειά του και έχει ξεχάσει το χαρτί του όπως καταλαβαίνουμε, και ποιος το κάνει από αμέλεια. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει αυτό το διάστημα, από τη μέρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα, είναι ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει πως στο όχημα δεν πρέπει να επιβαίνουν πάνω από δύο άτομα, όπως και το ότι δε συναθροιζόμαστε σε πλατείες και πάρκα και σε μέρη που απαγορεύονται», τόνισε ο διοικητής της Τροχαίας, ζητώντας από τον κόσμο να συνετιστεί σε αυτό.

«Δεν ξεπερνάμε το όριο ταχύτητας»  -Κρύβουν παγίδες και οι άδειοι δρόμοι...

Ωστόσο ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως και οι άδειοι δρόμοι κρύβουν πολλές φορές περισσότερους κινδύνους από ό,τι οι γεμάτοι, τονίζοντας πως «ακόμα και όταν ο δρόμος είναι άδειος δεν ξεπερνάμε το όριο ταχύτητας. Εφαρμόζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και είμαστε πάντα προσεκτικοί». Αναφερόμενος εξάλλου στην πανδημία συνέστησε σε όλους ψυχραιμία και σύνεση.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι, αν και η Κρήτη συνεχίζει να "φιγουράρει" στις πρώτες θέσεις στη λίστα των παραβάσεων σχετικά με το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας, ωστόσο έφυγε από τη μακάβρια λίστα των νεκρών λόγω τροχαίων δυστυχημάτων και αυτό είναι μεν κάτι το ελπιδοφόρο και ευτυχές, θα είναι όμως ευχής έργον εάν η ευχάριστη αυτή εξέλιξη συνεχιστεί αφού βγούμε νικητές από την πανδημία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News