Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου: διανομή φαγητού σε ευπαθείς ομάδες

Ηράκλειο
Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου: διανομή φαγητού σε ευπαθείς ομάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στήριξη σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη

«Η Ομάδα Διανομών της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου μπαίνει δυνατά στην υπόθεση της αλληλοβοήθειας και αναλαμβάνει να διανέμει κατ' οίκον το φαγητό από τα συσσίτια του Ιδρύματος Καλοκαιρινού στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να μετακινηθούν από τα σπίτια τους»

 Στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η κοινωνία μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάποιοι συμπολίτες μας στο Ηράκλειο βγήκαν... μπροστά, με σκοπό να συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει πλήθος κόσμου από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου δημιουργήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, με στόχο «να προσεγγίσει τις ανάγκες και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εξάπλωση του κορωνοϊού με τρόπο αλληλέγγυο και αναδεικνύοντας, σε αυτήν την περίοδο της αναγκαστικής απομόνωσης, τις υπό εξαφάνιση αξίες της αλληλοβοήθειας, του σεβασμού και της συλλογικής ζωής».

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα, σχηματίστηκε από την Κοινότητα ομάδα διανομής, η οποία αναλαμβάνει το έργο της παροχής φαγητού σε συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι δεν μπορούν (ή δεν πρέπει) να βγουν από το σπίτι τους.

 Διανομή φαγητού

 Χθες πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, από μέλη της εν λόγω ομάδας διανομή συσσιτίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κοινότητας Αλληλεγγύης, το συσσίτιο προήλθε από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού.

«Η Ομάδα Διανομών της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου μπαίνει δυνατά στην υπόθεση της αλληλοβοήθειας και αναλαμβάνει να διανέμει κατ' οίκον το φαγητό από τα συσσίτια του Ιδρύματος Καλοκαιρινού στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να μετακινηθούν από τα σπίτια τους. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί με συνέπεια και υπευθυνότητα καθ' όλη τη διάρκεια της κατάστασης πανδημίας και μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού COVID-19. Όσοι και όσες επιθυμούν να συνδράμουν στις δραστηριότητες της ομάδας διανομών της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Κοινότητά μας με μήνυμα ή με mail στο [email protected]», αναφέρει η Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

Οι στόχοι της Κοινότητας

 Όπως αναφέρεται στη σελίδα της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου, σκοπός της είναι η στήριξη ευπαθών ομάδων και όσων δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν, η καταγραφή περιστατικών αισχροκέρδειας, εργασιακής αυθαιρεσίας, έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας και η κοινωνική εμψύχωση σε μια περίοδο που ο φόβος και η άγνοια μπορεί να επιφέρουν μακροχρόνια τραύματα σε ατομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

«Η κοινότητα απευθύνεται στην πόλη του Ηρακλείου, έχει σαφή διάθεση συνεργασίας με πρωτοβουλίες πολιτών, συλλογικότητες, αλλά και θεσμικούς φορείς, ενώ θεωρεί σκόπιμο να βοηθήσει στην οργάνωση αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε γειτονιές, χωριά ή κωμοπόλεις.

Για την αποφυγή παραπληροφόρησης, από την Κοινότητά μας δε θα παρέχονται ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες πέραν εκείνων που δημοσιεύονται από τους αρμόδιους οργανισμούς και την επιστημονική κοινότητα. Βασική αρχή μας είναι η ισότιμη αντιμετώπιση όσων έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκεύματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού (...). Η ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας, αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και της νεοφιλελεύθερης αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, καθιστά την ύπαρξη κοινοτήτων σαν κι αυτή ζωτικής σημασίας στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε. Η συλλογικοποίηση μετατρέπει την ανάγκη αυτή σε ανθρώπινη αξία, σε μια ευκαιρία ώστε η αλληλεγγύη να γίνει κοινωνικό πρόταγμα και όχι δεκανίκι ενός χρεωκοπημένου συστήματος.

Για μας είναι φανερό ότι η "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" τείνει να γίνει κανονικότητα: χθες η χρηματοπιστωτική κρίση, σήμερα ο κορωνοϊός και αύριο ποιος ξέρει τι... Απέναντι στο δυσοίωνο μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι "από πάνω", προτάσσουμε τις δικές μας αξίες», αναφέρει η ΚΑΗ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

 Μεγάλες οι ανάγκες σε αίμα

 Εξάλλου, η Κοινότητα ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνονται στο Ηράκλειο.

«Οι ανάγκες σε αίμα και παράγωγα αίματος είναι πάγιες και διαρκείς. Σε αυτές τις συνθήκες πανδημίας, οι δότες έχουν μειωθεί δραματικά, έτσι η προσφορά μας μπορεί να ενισχύσει τις εφεδρείες σε αίμα για το επόμενο διάστημα. Επίσης πάντοτε υπάρχει ανάγκη για αιμοπετάλια και καλό είναι όποιος μπορεί να δώσει και να εγγραφεί στη λίστα των υποψήφιων δοτών. Οι συνθήκες ελέγχου των δοτών και της λήψης αίματος και παραγώγων θεωρούμε ότι πληρούνται, δεδομένου του επαγγελματισμού και των πιστοποιήσεων των κέντρων αιμοδοσίας των νοσοκομείων.

Πριν την αιμοληψία πραγματοποιείται έλεγχος για HIV (του AIDS), ηπατίτιδα B και C.

Οι κατάλληλοι δότες θα πρέπει να είναι μεταξύ 20-55 ετών. Για την αιμοδοσία χρειάζεται να έχουμε μαζί μας ένα επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει την ταυτότητά μας, καθώς και το ΑΜΚΑ μας. Για τη μετακίνηση με σκοπό την αιμοδοσία χρειάζεται να έχουμε μαζί μας την αστυνομική μας ταυτότητα, καθώς και ένα έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης με αιτιολογία "μετακίνηση σε γιατρό", το οποίο τυπώνουμε και συμπληρώνουμε οι ίδιοι/ες. Οι αλληλέγγυοι καλούνται να επικοινωνήσουν από πριν στο τηλέφωνο 2813/400.390, προκειμένου να προσδιοριστεί το ραντεβού της αιμοδοσίας, ώστε να μην προσκληθεί συνωστισμός κατά τη διαδικασία.

Ωράρια λειτουργίας κινητών μονάδων αιμοληψίας: Θεατρικός Σταθμός καθημερινές, 8:30 π.μ.-2 μ.μ., και Σάββατο και Κυριακή 9 π.μ.-1 μ.μ.

Περιφέρεια από Δευτέρα έως Παρασκευή, με ωράριο 9:30 π.μ.-2:30 μ.μ.», αναφέρει η Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News