default-image

Στο έλεος της πανδημίας οι άστεγοι και οικονομικά αδύναμοι

Κρήτη
Στο έλεος της πανδημίας οι άστεγοι και οικονομικά αδύναμοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλά εκτεθειμένοι οι άστεγοι της πόλης - Χωρίς στέγη και απροστάτευτοι απέναντι στον κορωνοϊό δεκάδες συνάνθρωποί μας και στο Ηράκλειο

Έξω επικρατούν συνθήκες κορωνοϊού... Συνθήκες δύσκολες, τις οποίες, σύμφωνα με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, αντιμετωπίζουμε όλοι μένοντας στο σπίτι μας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Άνθρωποι αδύναμοι, ηλικιωμένοι, τους οποίους η φτώχια έχει "χτυπήσει" γερά τα προηγούμενα χρόνια, και οι οποίοι σήμερα είναι τα πρώτα υποψήφια θύματα αυτής της πανδημίας. Και μεταξύ αυτών των αδύναμων, οι πλέον αδύναμοι όλων, οι άστεγοι. Μια κατηγορία ανθρώπων που όλη αυτή την επικίνδυνη και πρωτόγνωρη κατάσταση την περνάνε στον δρόμο, μόνοι και εκτεθειμένοι στο κρύο και στη θανατηφόρα απειλή της πανδημίας.

Όλοι ξέρουμε την κατάστασή τους. Τους έχουμε δει κουρνιασμένους στις γωνιές του δρόμου και στα πάρκα να προσπαθούν να ζεσταθούν σκεπασμένοι με κουβέρτες και κούτες. Και το ερώτημα είναι το εξής: «Ποια μέριμνα έχει λάβει για το θέμα των αστέγων η Πολιτεία αλλά και οι κατά τόπους Δήμοι. Ποια είναι τα μέτρα προφύλαξής τους από τον ιό ή οτιδήποτε άλλο σχετικό;».

Βεβαίως αυτό ισχύει για όλους τους φτωχούς κι αδύναμους. Και στα όρια του Δήμου Ηρακλείου υπάρχουν πολλοί τέτοιοι. Κάποιοι Δήμοι, παρότι τα οικονομικά τους δεν είναι "ανθηρά", προσπαθούν να ανακουφίσουν αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους με μια σειρά πρωτοβουλιών. Ο Δήμος Ηρακλείου, ωστόσο, δεν έχει διακριθεί ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο τομέα, παρότι η δημοτική Αρχή "κάθεται" πάνω σε ένα... θησαυρό μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, που είναι το αποθεματικό του Δήμου, το οποίο θα ήταν μια έξοχη ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί εδώ (μερικώς, προφανώς) σε κάτι παραγωγικό, αντί να "κάθεται".

Οι άστεγοι

Όσον αφορά ειδικά τους άστεγους, σε τοπικό επίπεδο, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Ειρήνη Παπαδάκη-Σκαλίδη, «αυτή τη στιγμή λειτουργεί το Κέντρο Αστέγων, το οποίο δεν μπορεί να φιλοξενήσει νύχτα τους αστέγους. Από την άλλη, όμως, όλοι οι άστεγοι έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα "Στέγη και εργασία".

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μάς έστειλε ένα έγγραφο, με το οποίο μας ενημερώνει σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των αστέγων και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Βάσει αυτού λοιπόν, θα πρέπει ο κάθε Δήμος να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης που θα αφορά τους αστέγους. Μας έχει ζητήσει να κάνουμε μια λίστα με τους άστεγους της περιοχής μας, την οποία θα πρέπει να στείλουμε έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Σε τοπικό επίπεδο, όμως, πρέπει να πούμε πως έχουμε μια ομάδα αστέγων οι οποίοι δε διαθέτουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα και ιατρικές εξετάσεις. Επίσης κάποιοι από αυτούς έχουν επιλέξει να μη μένουν στο Κέντρο, απλά μόνο να σιτίζονται εκεί. Άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να συνετίσουμε, αν δε θέλουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, θα γίνει επαναπροσδιορισμός των αστέγων και από εκεί και μετά το υπουργείο θα λάβει μέριμνα για εκείνους».

Όπως επισήμανε η κ. Παπαδάκη, οι ιδέες για την προστασία των αστέγων είναι τρεις: Είτε να βρεθεί κάποιο ξενοδοχείο που θα τους φιλοξενήσει την περίοδο αυτή, οπότε και γίνεται η προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, είτε να βρεθούν κατάλληλα κτήρια, στα οποία θα μπορούν να μείνουν με ασφάλεια, είτε με παροχή υπηρεσιών στον δρόμο με διανομή φαγητού, συνεχή ενημέρωσή τους για την όλη κατάσταση και εντοπισμό πιθανών ύποπτων κρουσμάτων.

Σημειώνεται πως μέχρι τις 14 Νοεμβρίου 2019 στο Ηράκλειο είχαμε 14 άστεγους, εμφανώς μειωμένοι από την περίοδο της κρίσης. Ωστόσο αυτή τη στιγμή, όπως είπε η κ. Παπαδάκη, γίνεται επαναπροσδιορισμός του αριθμού τους, ούτως ώστε η Πολιτεία τις αμέσως επόμενες μέρες να μεριμνήσει γι' αυτούς. Προς το παρόν όμως, όπως φαίνεται, προσπαθούν με δική τους ευθύνη να προστατευτούν.

Ιδιαίτερη μέριμνα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει φροντίσει ώστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Οι βασικές υπηρεσίες τους δε θα σταματήσουν ούτε λεπτό να εξυπηρετούν τους πολίτες, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι η διανομή των τροφίμων από τα συσσίτια των Δήμων θα γίνεται μόνο κατ' οίκων ή στη δομή που φιλοξενούνται εφόσον είναι άστεγοι. Είπε ακόμα ότι ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στους άστεγους, τους τοξικοεξαρτημένους και τους Ρομά.

«Οι δημοτικές Αρχές οφείλουν άμεσα να φροντίσουν ώστε κανένας άστεγος να μη βρίσκεται στον δρόμο, ενώ είναι επίσης επιφορτισμένοι για την ενημέρωση των Ρομά και τη λήψη κατάλληλων μέτρων. Με επιστολή του ΥΠ.ΕΣ. προς τους δημάρχους της χώρας, ζητείται να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα και για τα αδέσποτα ζώα», σημειώνει.

«Η καθαριότητα, η πολιτική προστασία, οι κοινωνικές δομές, τα ληξιαρχεία, η Δημοτική Αστυνομία, οι υπηρεσίες εμπορίου και οι επόπτες Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο ηλεκτρονικά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών αναβαθμίστηκε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", ώστε να δίνεται δυνατότητα εξυπηρέτησης πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και να διεκπεραιώνονται οι εργασίες είτε ακόμα και οι προμήθειες σε σούπερ-μάρκετ μέσω δημοτικών υπαλλήλων. Θύμισε, τέλος, ότι επιχορηγήθηκαν με 5 εκατ. ευρώ οι Περιφέρειες και με 11 εκατ. ευρώ οι Δήμοι για την κάλυψη των πρώτων άμεσων επειγουσών αναγκών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News