Ηράκλειο

Κορωνοϊός «Οι νέες συνθήκες γεννούν έξαρση βίας κατά των γυναικών»

Το #menoumespiti πρέπει να συνοδεύεται από το «Μένουμε σπίτι με ασφάλεια»

Ο «νέος τρόπος ζωής», η συνεχής επαφή, η συσσωρευμένη πίεση και το αίσθημα της αβεβαιότητας, μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική αύξηση περιστατικών κακοποίησης, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου. Για το λόγο αυτό υπενθυμίζει τις γραμμές στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν όσες γυναίκες απειλούνται στο ίδιο τους το σπίτι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Στις δυσμενείς και αχαρτογράφητες συνθήκες που σήμερα βιώνουμε ως κοινωνία, σε μια Χώρα που ταλανίζεται  από την πανδημία του κορωνοϊού, με συμβουλές που μας παροτρύνουν να παραμείνουμε στο σπίτι ασφαλείς και προστατευμένοι, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός γυναικών για τις οποίες η παραμονή στο σπίτι μοιάζει με εφιάλτη. Βρίσκονται εγκλωβισμένες σε ένα σπίτι που μόνο ασφαλές και προστατευμένο δεν ονομάζεται καθώς ζουν, σε μια οικογενειακή "εστία" που βομβαρδίζεται από συνεχείς διαπληκτισμούς, φωνές, τσακωμούς, εντάσεις και βιαιότητες. Καταστάσεις και γεγονότα τα οποία, υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν, μόνο που σήμερα, επιβαρύνονται με έναν ακόμη παράγοντα. Ένα παράγοντα «προστασίας και ατομικής ευθύνης», ο οποίος για κάποιες γυναίκες σήμερα φαντάζει ως εγκλωβισμός και θηλιά που συνεχώς κλείνει και οδηγεί σε ασφυξία.

Η καθημερινή τριβή, η συχνή επαφή και η συνύπαρξη μπορεί να «ευδοκιμήσουν» πληθώρα από αφορμές που θα εκκολάψουν και θα γεννήσουν μια έξαρση θυμού και βίας.

Σήμερα, 20 Μαρτίου 2020 που ακόμη  και στον τόπο μας, ο χρόνος δείχνει να έχει παγώσει ή να κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, οι παλμοί της ζωής για κάποιες γυναίκες εξακολουθούν να είναι έντονοι, άσχημοι, κακοποιητικοί και βίαιοι.

Οι γραμμές του Φορέα μας συνεχίζουν να δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από γυναίκες που αναζητούν βοήθεια και λύσεις στην προβληματική σχέση τους. Αναμφίβολα, ο «νέος τρόπος ζωής», η συνεχής επαφή, η συσσωρευμένη πίεση και το αίσθημα της αβεβαιότητας, κλιμακώνουν καθημερινά την υφιστάμενη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική αύξηση περιστατικών κακοποίησης.

Για το λόγω αυτό, επισημαίνουμε και προτείνουμε ότι το #menoumespiti πρέπει να συνοδεύεται άρρηκτα με το «Μένουμε σπίτι με ασφάλεια».

Ο Σύνδεσμος μας, υπενθυμίζει ότι συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 24ωρη βάση (ΓΡΑΜΜΗΣ SOS:801.11.16000), στηρίζοντας όποια γυναίκα επιχειρεί και αναζητά να απαλλαγεί από τα δεσμά της βίας στα οποία βρίσκεται «αλυσοδεμένη».

Σε κάθε περίπτωση, προέχει η ασφάλεια και η προστασία κάθε ανθρώπου για την διασφάλιση της ευημερίας και της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

                                                                                   

 

 

                                            

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια