Η ζωή στην εποχή ... του κορωνοϊού - Πως περνούν τον χρόνο τους οι Ηρακλειώτες

Ηράκλειο
Η ζωή στην εποχή ... του κορωνοϊού - Πως περνούν τον χρόνο τους οι Ηρακλειώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με γυμναστική, διάβασμα και ταινίες γεμίζουν το χρόνο τους οι νέοι που μένουν σπίτι

Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε εδώ και λίγες εβδομάδες, οι περισσότεροι από εμάς φαίνεται να είμαστε... αρκετά μπερδεμένοι. Ένα πέπλο αβεβαιότητας έχει απλωθεί απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο τον κοινωνικό ιστό, καθώς ο κορωνοϊός προκάλεσε σημαντικές - ξαφνικές - αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες - και - στο Ηράκλειο, η πλειονότητα των συνανθρώπων μας είτε δεν εργάζεται, είτε εργάζεται από το σπίτι. Ο εγκλεισμός μας μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού αλλάζει τα δεδομένα της ζωής μας, όπως την είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα: Πολύ απότομα, άνθρωποι που βρίσκονται στη λεγόμενη “παραγωγική” ηλικία της ζωής τους, αναγκάζονται να αυτοαπομονωθούν - μέχρι νεωτέρας - γεγονός που, αν μη τι άλλο, διαταράσσει τη ρουτίνα τους.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τέσσερις συμπολίτες μας, ηλικίας από 28 έως 35 ετών, οι οποίοι εδώ και μερικές ημέρες έχουν δει την καθημερινότητά τους να αλλάζει άρδην. Ποιες είναι οι νέες τους συνήθειες και πώς περνούν τον - σαφώς περισσότερο - ελεύθερο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους;

ΟΛΙΑ ΠΑΣΠΑΛΑΚΗ

«Ο χρόνος κυλάει αργά μόνο αν σκέφτεσαι την καραντίνα σαν εξαναγκασμό»

Η Ηρακλειώτισσα Όλια Πασπαλάκη είναι φωτογράφος-θεατρολόγος. Όπως μας εξηγεί, ο κορωνοϊός “άθελά” του την ώθησε, μεταξύ άλλων, να ασχολείται περισσότερο με τα φυτά, τα βιβλία, αλλά και τη γυμναστική.

«Ο χρόνος κυλάει αργά, μόνο αν σκέφτεσαι την καραντίνα σαν εξαναγκασμό», μας λέει αρχικά η Όλια. «Αν πείσεις τον εαυτό σου ότι είναι δική σου επιλογή να μείνεις μέσα στο οικείο σου περιβάλλον για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου... τότε όλα αλλάζουν! Έτσι λοιπόν άρχισα να ασχολούμαι με πράγματα που πριν είτε δε θα σκεφτόμουν (κακώς) καν να ασχοληθώ, είτε τα ανέβαλα για να βγω έξω και να κάνω απλά μια ακόμη βόλτα στο ίδιο μπαρ! Ξεκίνησα λοιπόν να παρατηρώ τα φυτά που έχω στο μπαλκόνι μου και κατάλαβα ότι μάλλον δεν τα πρόσεχα όπως έπρεπε. Άρχισα να διαβάζω ξεχωριστά για το κάθε ένα φυτό, μαθαίνοντας λεπτομέρειες για την ειδική φροντίδα που χρειάζεται το καθένα, έτσι ώστε να παραμείνει ζωντανό και δυνατό.

Επίσης, ξεκίνησα επιτέλους ένα από τα βιβλία που είχα βάλει στόχο να διαβάσω μέσα στο 2020, αλλά ποτέ δεν προλάβαινα να το αρχίσω. Ψάχνω, ακόμη, ενδιαφέρουσες γωνίες μέσα στο σπίτι μου για να στήσω το επόμενο φωτογραφικό μου πρότζεκτ, κάνω γυμναστική μέσω ίντερνετ, μαγειρεύω περισσότερο απ’ ό,τι πριν και, φυσικά, μιλάω πολύ περισσότερο με την αγαπημένη μου μαμά! Πλέον, είμαι σίγουρη πως όσο περνάει ο καιρός θα ανακαλύπτω ακόμα περισσότερα πράγματα που μπορώ να κάνω, αντιμετωπίζοντας έτσι την καραντίνα ως δική μου και μόνο επιλογή», ανέφερε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” η Όλια Πασπαλάκη.

ΧΡΥΣΑ Β. «Περισσότερο χρόνο με την κόρη μου»

Η Χρύσα Β. είναι γέννημα θρέμμα Ηρακλειώτισσα. Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος, είναι παντρεμένη κι έχει μια κορούλα 2,5 ετών.

«Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, από την οποία, ωστόσο, μπορούμε να αποκομίσουμε θετικά στοιχεία. Ανέκαθεν η μόνιμη δικαιολογία μας για να αναβάλλουμε πράγματα που θέλαμε να κάνουμε ήταν ότι δεν είχαμε τον απαραίτητο χρόνο», μας είπε αρχικά η Χρύσα, συμπληρώνοντας ότι έχει αδράξει την ευκαιρία και περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί με την κόρη της.

«Κάνουμε μαζί χειροτεχνίες κι άλλες κατασκευές... Διαβάζουμε τα αγαπημένα της βιβλία. Τώρα που δε δουλεύω και δε λειτουργούν ούτε οι παιδικοί σταθμοί και γενικά τα σχολεία, περνάς περισσότερο χρονικό διάστημα με το παιδί σου και το μαθαίνεις ακόμη περισσότερο», ανέφερε η Χρύσα στη “Νέα Κρήτη”.

Όπως και ο περισσότερος κόσμος, τις τελευταίες ημέρες η Χρύσα μιλάει συχνά με βιντεοκλήσεις ή τηλεφωνικά με συγγενείς και φίλους της που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της χώρας ή του εξωτερικού.

«Κάνω κάποιες δουλειές του σπιτιού που διαφορετικά δεν προλάβαινα να τις κάνω. Ξεσκονίσαμε τις ντουλάπες, καθαρίσαμε το ψυγείο... Επίσης, άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με τη μαγειρική, καθώς έφτιαξα κάποιες νέες συνταγές», πρόσθεσε η Χρύσα, η οποία τόνισε ότι αποφεύγει να βλέπει τηλεόραση. Όπως μας εξήγησε, αυτό το κάνει γιατί με αυτά που ακούμε «αφενός επιδεινώνεται η ψυχολογική μας κατάσταση, και αφετέρου τα μικρά παιδιά είναι καλό να μη συνηθίζουν να κοιτάνε συνέχεια σε μια οθόνη».

Εξάλλου, όπως μας λέει η Χρύσα Β., πλέον έχει τον χρόνο να διαβάσει επιτέλους κάποια από τα πολλά βιβλία που ήθελε εδώ και καιρό να διαβάσει αλλά δεν προλάβαινε.

«Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τον όποιο ελεύθερο χρόνο μάς δίνεται. Ένα βιβλίο είναι πάντα μια πολύ καλή συντροφιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΡΜΗΣ ΧΑΤΖΗΡΑΛΛΗΣ

«Ταινίες και βιντεοκλήσεις με συγγενείς και φίλους»

Ο Ερμής Χατζηράλλης είναι δάσκαλος. Κατάγεται από νησί του Βόρειου Αιγαίου, ωστόσο ζει και εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στην Κρήτη. Μετά το κλείσιμο των σχολείων, έχει πλέον περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

«Σίγουρα δεν είναι εύκολη η κατάσταση και πολλές φορές ζοριζόμαστε με όλο αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Γι’ αυτό και, αν και ενημερώνομαι συνεχώς μέσω διαδικτύου, προσπαθώ να “φιλτράρω” όλες τις υφιστάμενες πληροφορίες και να αποφεύγω την υφιστάμενη τρομολαγνεία», λέει αρχικά στη “Νέα Κρήτη” ο 32χρονος εκπαιδευτικός.

Όπως μας εξηγεί, πλέον βλέπει ταινίες τις οποίες ήθελε να δει το προηγούμενο διάστημα κι όμως δεν προλάβαινε.

«Μιλάω συχνά με την οικογένειά μου που ζει εκτός Κρήτης, αλλά και με φίλους που ζουν εκτός νησιού και στο εξωτερικό, με βιντεοκλήσεις. Μαθαίνω τα νέα τους και συζητάμε για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Επίσης, γυμνάζομαι περισσότερο, ενώ άρχισα να διαβάζω ένα βιβλίο το οποίο είχα παρατήσει καθώς δεν προλάβαινα να το διαβάσω το προηγούμενο διάστημα», μας είπε ο Ερμής Χατζηράλλης, ο οποίος πρόσθεσε ότι προετοιμάζεται, όπως κι άλλοι συνάδελφοί του, «για την εξ αποστάσεως διδασκαλία-τηλεργασία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο ερχόμενο διάστημα για τους μικρούς μαθητές».

ΑΝΝΑ ΠΕΤΣΙΝΑΡΗ

Ελεύθερος χρόνος για περισσότερη γυμναστική

Η Άννα Πετσινάρη ζει μόνιμα στο Ηράκλειο, όπου εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια ως γυμνάστρια.

«Έτσι κι αλλιώς, γυμναζόμουν πολύ. Πλέον, με τον ελεύθερο χρόνο που έχω, γυμνάζομαι ακόμη περισσότερο. Όμως δε μένω μόνο σ’ αυτό, αφού “ψάχνομαι” ακόμη περισσότερο αναφορικά με τη γυμναστική, αναζητώντας νέες ασκήσεις, νέες μεθόδους εκγύμνασης κ.λπ. Επίσης, με το να έχεις περισσότερη... άπλα χρόνου, έχεις μεγαλύτερη ευχέρεια να ασχοληθείς με το φαγητό και τη μαγειρική. Προσέχω λοιπόν περισσότερο τη διατροφή μου, ενώ προσπαθώ να μαγειρεύω πιο “σωστά”, ούτως ώστε να είναι και λιγότερο ευάλωτη η υγεία μου», ανέφερε η Άννα στη “Νέα Κρήτη”.

Εξάλλου, όπως και ο περισσότερος κόσμος, η Άννα Πετσινάρη μιλά συχνά με βιντεοκλήσεις με τον αδερφό της, που ζει στο εξωτερικό, αλλά και με τους γονείς της, οι οποίοι ζουν στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η αλήθεια είναι ότι τώρα έχω περισσότερο χρόνο να δω ταινίες που δεν προλάβαινα να δω, αλλά και να διαβάσω βιβλία ή να ακούσω περισσότερη μουσική», μας είπε, κλείνοντας, η Άννα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News