Ηράκλειο

"Τα χειροκροτήματα δεν αρκούν, θέλουμε μέτρα" αγωνία από τους υγεινομικούς

«Να μην μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματά μας - Τώρα είναι η ώρα για να απαιτήσουμε οργανωμένα και συλλογικά μέτρα προστασίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η “Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών” ΠΑΓΝΗ. Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με τον διοικητή του νοσοκομείου (χωρίς την παρουσία της Επιτροπής Λοιμώξεων), προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το επιχειρησιακό σχέδιο της διοίκησης.

Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στη λήψη μέτρων στο πλαίσιο της πρόληψης και του περιορισμού της διάδοσης του Sars-Cov-2 (κορωνοϊός).
«Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί προσπαθούμε σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης και εντατικοποίησης να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας. Τα χειροκροτήματα δε μας αρκούν, θέλουμε να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας και τη δημόσια υγεία», αναφέρει η “Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών”.
Τα αιτήματα που βάζει η συνδικαλιστική παράταξη έχουν, μεταξύ άλλων, ως εξής:


- Σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού και τις άδειες ευπαθών ομάδων, η παράταξη διεκδικεί να δοθεί εντολή καταγραφής αυτών των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να μπορούν να παρθούν αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν τη φροντίδα των ανήλικων τέκνων και την προστασία της υγείας ομάδων υψηλού κινδύνου, με ταυτόχρονη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.


Και αναφέρει παρακάτω:


-«Να μην τοποθετούνται συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε τμήματα “πρώτης γραμμής” (ΤΕΠ, Παθολογική, Πνευμονολογική, Παιδιατρική, ΜΕΘ κ.λπ.) ή σε τμήματα του νοσοκομείου που έρχονται σε επαφή με πολλούς ασθενείς και επισκέπτες.


- Να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας σε όλες τις ευπαθείς ομάδες υγειονομικών. Παρόλο που οι διοικήσεις του νοσοκομείου και της Υ.ΠΕ. είπαν ότι θα μεριμνήσουν, η ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα ειδικής άδειας μόνο σε καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία ή σε μεταμοσχευμένους, ενώ και άλλοι ασθενείς με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. καρδιαγγειακά, χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη) ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών, για τους οποίους συνιστάται από το ΕΟΔΥ “αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος” και “αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο”. Ήδη μπαίνουν “κόφτες”, π.χ. κάποιοι εργαζόμενοι με καρδιολογικά νοσήματα που ζήτησαν άδεια αναφέρουν ότι οι ιατρικές βεβαιώσεις που προσκόμισαν δε θεωρήθηκαν επαρκείς και τους ζητήθηκαν βεβαιώσεις αναπηρίας από ΚΕΠΑ του τελευταίου έτους.


- Να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς ανήλικων τέκνων, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα φροντίδας των παιδιών από τον άλλο γονέα. Σύμφωνα με την πρόσφατη ΠΝΠ, η απόφαση για τη χορήγηση αυτής της άδειας και την “παροχή διευκολύνσεων” σε εργαζόμενους σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας ανήκει στα “αρμόδια όργανα της υπηρεσίας”. Μέχρι και σήμερα είναι ελάχιστο το προσωπικό που μπορεί να κάνει χρήση αυτής της άδειας, λόγω έλλειψης προσωπικού και αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών. Ακόμη και στην περίπτωση που δοθούν άδειες ειδικού σκοπού, είναι απαράδεκτη η πρόβλεψη της ΠΝΠ, ότι ένα μέρος της άδειας (κάθε 1 στις 4 μέρες) θα αφαιρεθεί από την κανονική.


- Να μην προσμετρώνται οι άδειες αυτές στην κανονική, αλλά να είναι πρόσθετες.


- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα στελέχωσης τμημάτων που ενδέχεται να προκύψουν με τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, ειδικά αν προστεθούν σε αυτές και αναρρωτικές άδειες ή η απουσία συναδέλφων που μπορεί να τεθούν σε καραντίνα. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στα χρόνια προβλήματα έλλειψης προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας. Μόνο με τη ραγδαία αύξηση του μόνιμου προσωπικού μπορούν να εξασφαλιστούν ειδικές άδειες στους εργαζόμενους που φροντίζουν παιδιά, ηλικιωμένους ή αρρώστους στο σπίτι. Μόνο με την κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό μπορούν πραγματικά οι ευπαθείς συνάδελφοι να μην εκτεθούν σε σοβαρό κίνδυνο. Μόνο με προσλήψεις θα εξασφαλιστεί επάρκεια, σε περίπτωση που νοσήσει σημαντικό μέρος του προσωπικού.


- Μονιμοποίηση των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας με ελαστικές σχέσεις εργασίας.


- Άμεσο άνοιγμα με πλήρη στελέχωση των κλειστών και νέων κλινών ΜΕΘ.


- Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός των Κέντρων Υγείας.


- Άμεση γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας. Η έκτακτη επιχορήγηση των νοσοκομείων με 15 εκατ. ευρώ είναι αστεία, αφού αντιστοιχεί μόλις στο 1% της ετήσιας δαπάνης λειτουργίας των νοσοκομείων, και ενώ από τον προϋπολογισμό του 2020 για την υγεία έγινε περικοπή 41 εκατ.».


Συνάντηση με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ - «Μας εγκαλεί για τις παρεμβάσεις μας»

Στη συνάντηση με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ την περασμένη Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου έθεσε ζητήματα λήψης άμεσων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, των οποίων η επίλυση εκκρεμεί, σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα και ελλείψεις στη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας. Η διοίκηση από την πλευρά της ενημέρωσε την αντιπροσωπία του σωματείου ότι έχει πάρει όλα αυτά τα μέτρα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με διαμόρφωση θαλάμων αρνητικής πίεσης, με αγορά κοντέινερ που θα τοποθετηθούν έξω από τα ΤΕΠ και την πύλη, με σύμβαση ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι και με εκπαίδευση του προσωπικού. Επίσης, έγινε ενημέρωση για τους συμβασιούχους που θα στελεχώσουν τις επόμενες μέρες το νοσοκομείο.
«Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά η διοίκηση επέμενε στο να εγκαλεί το σωματείο μας για τις παρεμβάσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι εμμένει στο τρομοκρατικό έγγραφο για τη διεξαγωγή έρευνας που απέστειλε στον πρόεδρο του σωματείου, κατηγορώντας τον για διάδοση ψευδών ειδήσεων με κίνδυνο πρόκλησης πανικού και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια