Ηράκλειο

Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών Ηρακλείου: «Να μη γίνει καμία απόλυση»

Kαταγγελίες για τρομοκρατία από μέρους της εργοδοσίας  

Tην ανάγκη του να μη γίνει καμία απόλυση στις επιχειρήσεις που, είτε έχουν κλείσει, είτε υπολειτουργούν, τονίζει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Νομού Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική τους ανακοίνωση, μάλιστα χθες, Τρίτη, κατατέθηκε υπόμνημα στην Περιφέρεια Κρήτης με επιπλέον μέτρα που διεκδικούν.

Ενώ, ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους να επικοινωνήσουν μαζί τους για καταγγελίες και διευκρινίσεις.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η πανδημία του νέου κορονοϊού βρίσκει τους εργαζόμενους του κλάδου μας να βγαίνουν από μια κρίση που μάτωσαν και συνεχίζουν να ματώνουν για μια ανάπτυξη που ποτέ δε θα δουν στην τσέπη τους. Είναι ανάγκη ο κάθε εργαζόμενος να μην χαρίσει τίποτα στο κράτος και τους εργοδότες που όλα τα προηγούμενα χρόνια του έκοψαν μισθού και εργασιακά δικαιώματα, πετσόκοψαν την κοινωνική ασφάλιση, διέλυσαν την παιδεία, κουτσούρεψαν την υγεία του λαού και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες.

Στον κλάδο μας ανάλογα με το είδος της επιχείρησης κυριαρχούν δύο διαφορετικές λογικές όμως οι εργαζόμενοι είναι οι υποψήφιοι χαμένοι σε κάθε περίπτωση. Στις επιχειρήσεις που προμηθεύουν εστιατόρια, καφέ κτλ οι εργαζόμενοι πιέζονται να δεχτούν να πάρουν την κανονική τους άδεια ή άδειες άνευ αποδοχών ή να μείνουν απλήρωτοι γιατί «η εταιρία δεν έχει δουλειά». Αντίθετα στις επιχειρήσεις που προμηθεύουν σούπερ μάρκετ η κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με πριν οπότε οι εργαζόμενοι πιέζονται να δουλέψουν παραπάνω ώρες, αυξάνεται η εντατικοποίηση και οι εργαζόμενοι εξαντλούνται. Στα αρτοποιεία που η κίνηση είναι μειωμένη, έχουμε καταγγελίες για τρομοκρατία από μέρους της εργοδοσίας που πιέζει τους εργαζόμενους σε παραίτηση ή τους προετοιμάζει πως στο τέλος του μήνα δεν θα πληρωθούν.

Καταγγέλλουμε τη στάση του Υπουργείου Εργασίας που αρνείται πεισματικά ακόμα και την τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας μας ώστε να συζητηθούν και να διευκρινιστούν σοβαρά εργασιακά ζητήματα που προκύπτουν από την ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ 64).

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση (Τεύχος Α’ 55/11.03.2020) και με την εγκύκλιο που ακολούθησε (αρ.πρ.οικ 12339/404) προβλέπονται τα εξής:

 1. Η αναστολή της υποχρέωσης υποβολή εντύπων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αφορά τα έντυπα Ε4 (Συμπληρωματικό ωραρίου) και Ε8 (Αναγγελία Υπερεργασίας ή Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης). Αφορούν τροποποίηση ωραρίου, αλλαγή ημέρα ανάπαυσης, χρόνο προσέλευσης κτλ. Δεν αναστέλλεται η ισχύς του ΠΔ 88/1999 για 11ωρη ανάπαυση ανάμεσα σε δύο βάρδιες και η εβδομαδιαία 24ωρη ανάπαυση.
 2. Η εξ' αποστάσεως εργασία παρέχεται, όπου αυτό είναι εφικτό.
 3. Άδεια ειδικού σκοπού. Ο εργοδότης υποχρεούται να την αποδεχτεί από τη στιγμή που θα το μάθει (ο καλύτερος τρόπος είναι η έγγραφη ενημέρωση).
 4. i) Σύμφωνα με την εγκύκλιο (κεφ Α), τη δικαιούνται γονείς που εργάζονται ως μισθωτοί και οι δύο (είτε στο δημόσιο είτε στο ιδιωτικό τομέα). Δεν μπορούν να τη χρησιμοποιούν ταυτόχρονα. Αν εργάζεται ο ένας, τότε δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού εκτός αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι ΑΜΕΑ και επιδοτείται. Επίσης τη δικαιούται ο μισθωτός γονέας και στην περίπτωση που είναι ελεύθερος επαγγελματίας ο άλλος γονέας.
 5. ii) Σύμφωνα με την εγκύκλιο (κεφ Β), τη δικαιούνται εργαζόμενοι που εμφανίζουν συμπτώματα κορονοϊού οι ίδιοι ή τα οικεία τους πρόσωπα, καθώς αναφέρεται ρητά ότι "Σε κάθε περίπτωση ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 4 της ΠΝΠ 11/3/2020...". Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να παραμείνουν σπίτι.

iii)           Σύμφωνα με την εγκύκλιο (κεφ Β), τη δικαιούνται εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (χρόνια προβλήματα υγείας, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη κτλ) των οποίων η κατάσταση της υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω πανδημίας, καθώς αναφέρεται ρητά ότι "εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ’ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους όπως αναφέρθηκαν στην παράγραφο ένα Ι του παρόντος Κεφαλαίου" δηλαδή ότι "σε κάθε περίπτωση ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 4 της ΠΝΠ 11/3/2020...". Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να παραμείνουν σπίτι.

 1. iv) Επίσης συστήνεται η απομάκρυνση των εγκύων.

Ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί την άδεια ειδικού σκοπού, η οποία μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά με ελάχιστη διάρκεια 3 ημέρες, που τις ακολουθεί η χορήγηση μία ημέρας κανονικής άδειας (σύνολο 4). Αμείβονται και ασφαλίζονται οι δύο πρώτες ημέρες από τον εργοδότη, αμείβεται και ασφαλίζεται η τρίτη ημέρα από τον προϋπολογισμό του κράτους και η τέταρτη από τον εργοδότη αλλά χρεώνεται ως κανονική άδεια. Προβλέπεται ότι μπορεί να συνδυαστεί με την εξ' αποστάσεως εργασία.

Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού αν ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης λόγω εντολής δημόσια αρχής. Σε εκείνη την περίπτωση ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει την διακοπή της λειτουργίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και ο εργαζόμενος να κάνει αίτηση για τη χορήγηση του προβλεπόμενου επιδόματος.

Καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν χρήση αυτών των αδειών, να μη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπου μπαίνουν εμπόδια από την εργοδοσία να επικοινωνούν με το Συνδικάτο μας.

Ταυτόχρονα χθες Τρίτη 17/3 τα ταξικά συνδικάτα του νομού μας κατέθεσαν υπόμνημα στην Περιφέρεια Κρήτης με επιπλέον μέτρα που διεκδικούμε όπως:

 • Να μην επιτρέπονται οι απολύσεις και κάθε άλλη μορφή επίθεσης στα δικαιώματα.
 • Να εξασφαλιστεί πλήρης μισθοδοσία όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα εάν η επιχείρηση λειτουργεί ή διακόψει τη λειτουργία της.
 • Να συμπεριληφθούν στις ευπαθείς ομάδες οι άνω των 60 ετών, καθώς το 57,5% των κρουσμάτων στην Ιταλία ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.
 • Κατά τη λήψη άδειας ειδικού σκοπού να μην αφαιρείται από την κανονική άδεια (ετήσια άδεια ανάπαυσης) ούτε να σχετίζεται με αυτήν, γιατί έτσι δημιουργείται πρόβλημα στους νεοπροσληφθέντες.
 • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ειδικά τις ώρες αιχμής.
 • Ιδιαίτερα μέτρα για τους συναδέλφους μετανάστες, που πολλές φορές ζουν μέσα στους χώρους δουλειάς σε άθλιες συνθήκες και δεν έχουν ούτε ενημέρωση.
 • Να πυκνώσουν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, να σταματήσει η αυθαιρεσία, να σταματήσουν οι πολλές υπερωρίες που εξασθενούν τον οργανισμό και που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ πρέπει να αποφεύγονται. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις.
 • Προσλήψεις προσωπικού και προμήθεια υλικών σε όλες τις μονάδες Υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους. Να μονιμοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό. Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας.
 • Να ανασταλούν πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και κάθε αναγκαστική είσπραξη όπως και οι πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου κτλ.
 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Τέλος, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Υγείας, που με τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό δίνουν αυτήν την τεράστια μάχη.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

6984328980

6977701608»

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια