Ηράκλειο

Στο Δήμο Ηρακλείου τα 14 στρ. του στρατοπέδου Μπετεινάκη

Η ανέγερση σχολείου στην περιοχή στα σχέδια της Λότζια

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για τον Δήμο Ηρακλείου ώστε να αποδείξει στην πράξη την πρόθεση-δέσμευσή του για την επίλυση των στεγαστικών μαθητικών αναγκών στην αναπτυσσόμενη περιοχή Καρτερού-Πρασά.
Χθες το πρωί, σε μια σύντομη, λιτή και σχετικά ασυνήθιστη τελετή (αφού λόγω κορωνοϊού έλειπαν οι χειραψίες, οι εναγκαλισμοί και τα κοντινά τετ-α-τετ), παραδόθηκαν επισήμως στον Δήμο από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας 14 στρέμματα εντός του πρώην στρατοπέδου Μπετεινάκη στον Καρτερό. Έκταση, στην οποία ο Δήμος σχεδιάζει να φτιάξει δημοτικό σχολείο για τους μαθητές της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι πηγαίνουν αναγκαστικά στη Νέα Αλικαρνασσό, με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται τόσο σε επίπεδο ταλαιπωρίας των παιδιών και των γονιών τους, αλλά και σε επίπεδο συνωστισμού στα σχολεία της Νέας Αλικαρνασσού.
Μετά τη χθεσινή μίνι τελετή στο στρατόπεδο Μπετεινάκη και τις τελικές υπογραφές ανάμεσα στις δύο πλευρές - υπογραφές που έβαλαν ο σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης εκ μέρους της Λότζιας και ο αντισυνταγματάρχης Γιάννης Δαριβιανάκης από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας - τα 14 στρέμματα ανήκουν και τυπικά πια στον Δήμο Ηρακλείου. Το πεδίο είναι πλέον ελεύθερο απόλυτα για τον Δήμο, που καλείται να “τρέξει” τις διαδικασίες μελέτης, αδειοδότησης και κατόπιν ανέγερσης της νέας σχολικής μονάδας στον Καρτερό.
Βάσει της σχετικής συμφωνίας παραχώρησης, θυμίζουμε, η πλευρά του Δήμου θα πρέπει επίσης να “τρέξει” την πολεοδόμηση του πρώην στρατοπέδου Μπετεινάκη, με τρόπο τέτοιο που το μεν υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αξιωματικοί θα πάρουν στα χέρια τους ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα για ανέγερση κατοικιών ή πώληση, ο δε Δήμος θα πάρει στα “χέρια” του κοινόχρηστους χώρους. Διαδικασία πολεοδόμησης που, βάσει συμφωνίας, θα γίνει ομοίως και για τα άλλα δύο ανενεργά εδώ και χρόνια στρατόπεδα στον Καρτερό, δηλαδή τα πρώην στρατόπεδα Γιακουμάκη και Θεοδοσάκη.
Η εξέλιξη, αν μη τι άλλο, προκαλεί ικανοποίηση στις τάξεις των κατοίκων του Καρτερού. Όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, οι κάτοικοι του Καρτερού περιμένουν εναγωνίως να προωθηθεί η λειτουργία του εξατάξιου δημοτικού σχολείου, που έχει εγκρίνει από το 2011 το υπουργείο Παιδείας.
Ομοίως περιμένουν εναγωνίως την κατασκευή και λειτουργία του δημοτικού σχολείου και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν τονίσει την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία δημοτικού σχολείου στον Καρτερό, καθώς υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός μαθητικού δυναμικού στην ευρύτερη περιοχή.
Η χθεσινή παράδοση-παραλαβή στο πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη, στον Καρτερό, είχε προγραμματιστεί την περασμένη Παρασκευή.
Στον Δήμο Ηρακλείου ενημερώθηκαν την Παρασκευή ότι χθες Δευτέρα το πρωί ήταν να κατέβει εδώ κλιμάκιο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ώστε να γίνει η επίσημη παράδοση των 14 στρεμμάτων εντός του πρώην στρατοπέδου στον Δήμο, με σκοπό να ανεγερθεί εκεί δημοτικό σχολείο για τις μαθητικές ανάγκες της περιοχής Καρτερού-Πρασά. Η σχετική τελετή, παρουσία εκ μέρους του Δήμου του εντεταλμένου συμβούλου Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη, είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 10:30 το πρωί μέσα στον χώρο του άλλοτε στρατοπέδου.
Η παράδοση-παραλαβή πράγματι έγινε χθες το πρωί εντός του πρώην στρατοπέδου Μπετεινάκη, υπήρξε όμως μια τροποποίηση πλάνων. Δεν κατέβηκαν τελικά στελέχη του Ταμείου Εθνικής Άμυνας από την Αθήνα, προφανώς λόγω των γενικότερων εξελίξεων με τον κορωνοϊό, αλλά παρευρέθηκε αντιπροσωπία τοπικών αξιωματικών που έβαλαν και τις υπογραφές στο πρωτόκολλο παράδοσης των 14 στρεμμάτων.

Η ανακοίνωση

Στη σχετική ανακοίνωση που βγήκε χθες το απόγευμα από τον Δήμο Ηρακλείου αναφέρεται:
«Έγινε σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου (σ.σ. χθες) στο στρατόπεδο Μπετεινάκη, στον Καρτερό, η παράδοση και παραλαβή τμήματος 14 περίπου στρεμμάτων του στρατοπέδου για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος. Το σχετικό πρωτόκολλο υπέγραψαν για την παράδοση ο αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Δαριβιανάκης, η ανθυπολοχαγός Αλεξάνδρα Μπριάνα και ο ανθυπασπιστής Αντώνιος Πουλινάκης και για την παραλαβή ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης.
Όπως είναι γνωστό, το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Μπετεινάκη πολεοδομείται. Στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας θα περιέλθουν οικοδομικά τετράγωνα με χρήση κατοικίας και στον Δήμο Ηρακλείου κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Ήδη, πριν ολοκληρωθεί και εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη, παραχωρείται χώρος για να αντιμετωπίσει ο Δήμος τα προβλήματα σχολικής στέγης της περιοχής. Στον χώρο που παραδόθηκε σήμερα σχεδιάζεται η κατασκευή νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου. Στον Καρτερό λειτουργεί σήμερα νηπιαγωγείο σε μισθωμένο κτήριο, ενώ δεν υπάρχει δημοτικό σχολείο και τα παιδιά φοιτούν στα σχολεία της Νέας Αλικαρνασσού».

Επισφράγιση της συμφωνίας του περασμένου Απρίλη

Η αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρηση των 14 στρεμμάτων είχε σημάνει πριν λίγες εβδομάδες, όταν και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου άναψε το “πράσινο φως” και κατόπιν μετέβη στην Αθήνα ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιώργο Καραντινό, προκειμένου να υπογράψει την τελική σύμβαση παραχώρησης μέρους του στρατοπέδου Μπετεινάκη από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Ηρακλείου.
Πρόκειται για την τυπική επισφράγιση μιας συμφωνίας που είχε επιτευχθεί οριστικά τον Απρίλιο του 2019, μετά από πολυετή και συστηματική προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου, όταν ο δήμαρχος και ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης είχαν υπογράψει το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια