Αναβολή στη δίκη του φερόμενου συζυγοκτόνου - Ποιες δίκες δε θα γίνουν

Κρήτη
Αναβολή στη δίκη του φερόμενου συζυγοκτόνου - Ποιες δίκες δε θα γίνουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γίνεται με τα κακουργήματα;

Ερμητικά κλειστές ήταν χθες οι είσοδοι του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Τόσο στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, όσο και στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης λειτούργησαν κάποιες υπηρεσίες με προσωπικό ασφαλείας για τα απολύτως απαραίτητα και φυσικά με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. μετέφεραν στο Δικαστικό Μέγαρο όσους συλλαμβάνονταν με την αυτόφωρη διαδικασία. Αφού οι συλληφθέντες οδηγούνταν ενώπιον των αρμόδιων Αρχών, η πόρτα των Δικαστηρίων έκλεινε ξανά, με την είσοδο σ' αυτά να μην επιτρέπεται παρά μόνο για όσους ήταν απολύτως αναγκαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονταν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου δεν άφηναν να εισέλθουν στο κτήριο ούτε δικηγόροι, εκτός αν αυτό ήταν απαραίτητο.

Αναβλήθηκε η δίκη του συζυγοκτόνου

Για σήμερα Τρίτη έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης του 37χρονου Κρητικού, ο οποίος τον Μάρτιο του 2019 φέρεται να σκότωσε την 32χρονη εν διαστάσει σύζυγό του και μητέρα των δύο μωρών παιδιών του.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στην πόλη της Σητείας: Ο 37χρονος εν διαστάσει σύζυγος της 32χρονης Κατερίνας μετέβη στο σπίτι της πεθεράς του, όπου διέμενε εκείνο το διάστημα η κόρη της.

Εκεί φαίνεται ότι άρχισε μια ακόμη λογομαχία μεταξύ του 37χρονου και της θανούσας. Όπως όλα δείχνουν, ο φερόμενος συζυγοκτόνος έσφιξε τον λαιμό της 32χρονης, η οποία λίγο μετά άφησε την τελευταία της πνοή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που εκτυλισσόταν το περιστατικό στο σπίτι βρίσκονταν και τα δύο μωρά του ανδρόγυνου, ηλικίας - τότε - μόλις 6 και 18 μηνών. Αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη του, ο 37χρονος μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα της Σητείας και παραδόθηκε.

Ο 37χρονος κατηγορείται για «ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», για «έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο» και για «κατοχή φαρμακευτικών σκευασμάτων» για τα οποία δεν υπήρχε η απαραίτητη ιατρική συνταγή.

Η δίκη είχε προσδιοριστεί να διεξαχθεί σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, ωστόσο πήρε αναβολή για τις 26 του ερχόμενου Μάη, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν λόγω κορωνοϊού. Σε αντίθεση, πάντως, με τα υπόλοιπα κακουργήματα που έχουν προσδιοριστεί για αύριο Τετάρτη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, οι διάδικοι και οι ένορκοι που έχουν κληρωθεί θα έπρεπε να μεταβούν κανονικά στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Ο 37χρονος κατηγορούμενος παραμένει προσωρινά κρατούμενος εδώ και 12 μήνες και το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης είναι οι 18 μήνες. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μηνου, ούτως ώστε να αποφυλακιστεί ο κατηγορούμενος πριν γίνει η δίκη.

Να μην πάνε οι ένορκοι

Για αύριο Τετάρτη έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Σε αυτές περιλαμβάνεται η δίκη του 59χρονου Κρητικού, ο οποίος τον Μάρτιο του 2016 είχε σκοτώσει έναν 58χρονο συντοπίτη του, στο Μπιτζαριανό, κοντά στο Καστέλι Πεδιάδος. Ο 59χρονος είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών.

Η εκδίκαση της υπόθεσης επρόκειτο να γίνει αύριο Τετάρτη. Ωστόσο, οι αρμόδιοι ενημερώνουν τους ενόρκους που έχουν κληρωθεί - τόσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και για τις υπόλοιπες που έχουν προσδιοριστεί για αύριο στο ίδιο δικαστήριο - να μη μεταβούν στο Δικαστικό Μέγαρο, καθώς οι εν λόγω δίκες δε θα γίνουν.

Τι γίνεται με τα κακουργήματα;

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι διεξάγονται κανονικά η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, καθώς και η κλήρωση των συνθέσεων για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων σε όσα Δικαστήρια της χώρας προβλέπεται τέτοια κλήρωση.

Επίσης, κανονικά γίνεται η εκδίκαση κακουργημάτων για προσωρινά κρατούμενους κατηγορούμενους των οποίων συμπληρώνεται, κατά περίπτωση, το ανώτατο όριο προσωρινής τους κράτησης. Για τα κακουργήματα, των οποίων ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου του 2021, το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.

Όπως έγινε χθες γνωστό, το επόμενο διάστημα στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης θα διεξάγονται οι συγκεκριμένες λιγοστές δίκες που έχουν ξεκινήσει πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναστολής, και οι οποίες έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News