Κορωνοϊός: Ζητούν να κλείσει το ΚΕΣΥ - Προσέρχονται 90 παιδιά την εβδομάδα

Ηράκλειο
Κορωνοϊός: Ζητούν να κλείσει το ΚΕΣΥ - Προσέρχονται 90 παιδιά την εβδομάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία από το προσωπικό για την ασφάλεια προωπικού και παιδιών

Να κλείσει το ΚΕΣΥ στο Ηράκλειο που δέχεται καθημερινά δεκάδες παιδιά ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού.Όπως τονίζουν ενώ έκλιεσαν όλες οι δομές με μαθητές, στο ΚΕΣΥ Ηρακλείου κάθε εβδομάδα διενεργούνται περίπου 90 αξιολογήσεις μαθητών, διάρκειας από 2-3,5 ώρες, με στενή επαφή μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές, με ό,τι κίνδυνο συνεπάγεται για προσωπικό και μαθητές.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο ο Σύλλογος αναφέρει:

Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

Αγαπητή κυρία Υφυπουργέ,

Αγαπητή κυρία Γ.Γραμματέα

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του  ΚΕΣΥ Ηρακλείου ομόφωνα εκφράζει την αντίθεσή και την αγανάκτησή του στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη μη αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ, η οποία ερμηνεύει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (16838/2020, ΦΕΚ 783/Β/10-3-2020) σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, για τους εξής λόγους:

  1. Σύμφωνα με το Νόμο 4547/2018 και τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίαςτους  (Υπ. Απόφαση 211076/ΓΔ4, ΦΕΚ 13-12-2018), «όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους».  Άρα, τα Κ.Ε.Σ.Υ. είναι ΑΡΡΗΚΤΑ συνδεδεμένα με τα σχολεία και δε μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από αυτά. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι είναι παράλογο να μη συμπεριλαμβάνονται στην Κ.Υ.Α. περί αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, καθώς η διαγνωστική αξιολόγηση εμπίπτει στις «πάσης φύσεως εκπαιδευτικές λειτουργίες, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία».
  1. Επιπλέον, ο λόγος που ανεστάλη η λειτουργία όλων των  εκπαιδευτικών δομών είναι η αποφυγή του συνωστισμού προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού από τους μαθητές, στους οποίους μάλιστα συστήνεται να παραμείνουν στο σπίτι. Σήμερα, μάλιστα, Παρασκευή 13/03/2020 μας κοινοποιήθηκε έγγραφο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με επισήμανση «ΕΠΕΙΓΟΝ», με αριθμό πρωτοκόλλου 36977/Δ2- 12/03/2020,σύμφωνα με το οποίο διαβιβάζονται οδηγίες για την παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι στα πλαίσια της ΚΥΑ 16838/Δ1α-10/03/2020. Σας επισημαίνουμε ότι, τη Δευτέρα 09/03/2020 προσήλθε στην υπηρεσία συνοδευόμενη από τους γονείς της, μαθήτρια της ΣΤ’ Δημοτικού, η οποία συμμετείχε σε εκδρομή που διενεργήθηκε στην Αθήνα  και από την οποία επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα  COVID-19 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τέλος, το τελευταίο διάστημα, προσέρχονται για αξιολόγηση μαθητές με εμφανή συμπτώματα κρυολογήματος (έντονος βήχας και καταρροή), τα οποία ασφαλώς υποχρεούμαστε να αξιολογήσουμε. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί απαιτείται ακόμα από τα Κ.Ε.Σ.Υ να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους τη στιγμή που, ενδεικτικά αναφέροντας, στο χώρο των Κ.Ε.Σ.Υ. του Ηρακλείου εβδομαδιαίως:
  • διενεργούνται περίπου 90 αξιολογήσεις μαθητών, διάρκειας από 2-3,5 ώρες, με στενή επαφή μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές;
  • Λαμβάνονται καθημερινά αιτήσεις από γονείς/κηδεμόνες με φυσική παρουσία.

Και όλα αυτά μέσα σε εξαιρετικά περιορισμένου μεγέθους χώρους, συχνά χωρίς παράθυρα και με ελλιπή εξαερισμό!

  1. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, στο  Κ.Ε.Σ.Υ. Ηρακλείου, όπως και σε πολλά ΚΕΣΥ, δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότηταςμε αποτέλεσμα να μην τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής που προβλέπονται, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους μαθητές (οι οποίοι συχνά έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας), τους γονείς, τους εργαζόμενους σε αυτά και τις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων (στις 11-3-2020, ο Π.Ο.Υ χαρακτήρισε ως πανδημία την εξάπλωση του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο), εκτιμούμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, επιβάλλεται ν’ ανασταλεί η λειτουργία των ΚΕΣΥ όλης της χώρας.

  • Κανένας μαθητής ή γονέας/κηδεμόνας ή εκπαιδευτικός δεν πρέπει να προσέρχεται στο χώρο του Κ.Ε.Σ.Υ.,  θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο αλλά και το προσωπικό που εργάζεται εκεί, καθώς και το οικογενειακό τους περιβάλλον
  • Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, με υπευθυνότητα, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στις δομές του.
  • Απαιτούμε την άμεση απολύμανσητων χώρων και την εξασφάλιση καθαριότητας σε καθημερινή βάση του ΚΕΣΥ Ηρακλείου.
  • Καλούμε τις Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού να πάρουν άμεσα θέση στο ζήτημα και να στηρίξουν το αίτημά μας.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 25-2-2020 ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» καλύπτει πλήρως τα επιχειρήματά μας.  Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι σε σχέση με τη λειτουργία των ΚΕΣΥ θιγόμαστε από τα μέτρα της πολιτείας και επιφυλασσόμαστε των νόμιμων  δικαιωμάτων μας καθώς μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η υγεία μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, των γονέων τους, των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

 Ζητάμε από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς την υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με άμεση αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News