Ηράκλειο

«Κύμα» προσλήψεων στον Δήμο Ηρακλείου

138 εργαζόμενους με 8μηνες συμβάσεις θα προσλάβει η Λότζια για την Καθαριότητα, το Πράσινο και την Αυτεπιστασία

Μεγάλο “κύμα” προσλήψεων συμβασιούχων φέρνουν οι αυξημένες ανάγκες και η λειψανδρία την ίδια ώρα σε προσωπικό, σε κομβικής σημασίας - από πλευράς καθημερινότητας - δημοτικές υπηρεσίες του Ηρακλείου, όπως η Υπηρεσία Καθαριότητας, η Τεχνική Υπηρεσία με το Τμήμα Αυτεπιστασίας και η Υπηρεσία Πρασίνου.

Τις προάλλες, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου άναψε το “πράσινο φως” για την άμεση πρόσληψη 138 συνολικά 8μηνιτών συμβασιούχων που θα ενισχύσουν τις παραπάνω υπηρεσίες αιχμής ενόψει μάλιστα και της καλοκαιρινής περιόδου, όπου παραδοσιακά είθισται να αυξάνεται η επισκεψιμότητα και άρα οι ανάγκες...

Με βάση τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν κατά πλειοψηφία (ψήφισε λευκό ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός) από την Οικονομική Επιτροπή και αναρτήθηκαν στη “Διαύγεια”, ο Δήμος θα προσλάβει με σύμβαση 8μηνης διάρκειας 89 εργάτες καθαριότητας, 4 οδηγούς, 30 εργάτες πρασίνου και 15 τεχνίτες διαφόρων εργασιών.

Οι 138 προσλήψεις πάρθηκαν στο πλαίσιο δύο αποφάσεων: Μία για την πρόσληψη 89 εργατών καθαριότητας και 4 οδηγών και μία δεύτερη για την πρόσληψη των 30 εργατών στο πράσινο και των 15 τεχνιτών.

Αναλυτικότερα, η 1η απόφαση αφορά στην έγκριση πρόσληψης 89 εργατών καθαριότητας και 4 οδηγών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών, για κάλυψη εποχικών αναγκών της ανταποδοτικού χαρακτήρα Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρονται τα εξής: «Στον ισχύοντα ΟΕΥ του Δήμου υπάρχουν 150 θέσεις εργατών καθαριότητας και 10 θέσεις οδηγών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Σήμερα υπηρετούν στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου 61 εργάτες καθαριότητας και 6 οδηγοί απορριμματοφόρων με προσωρινή δικαστική διαταγή, χωρίς να γνωρίζουμε εάν μετά τη λήξη της χορηγηθεί νέα ή εάν σταματήσουν την παροχή εργασίας τους.

Επίσης απασχολούνται 89 άτομα με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας, των οποίων οι συμβάσεις τερματίζονται στις 22/08/2020.

Επίσης απασχολούνται και περί τα 25 άτομα από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει και συνεχίζουν να εργάζονται με προσωρινές δικαστικές διαταγές οι οποίες λήγουν μέχρι το τέλος Μαΐου 2020. Το προσωπικό αυτό δεν μπορεί εκ του νόμου να απασχοληθεί ως πλήρωμα στα απορριμματοφόρα αυτοκίνητα του Δήμου, όπως ορίζεται σαφώς κάθε φορά».

«Από τα μέσα της άνοιξης και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες του έτους 2020 αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, να αυξηθεί και να κορυφωθεί η τουριστική κίνηση, με επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, τα μνημεία, τον αερολιμένα, καθώς και τα φυσικά τοπία και τους ιστορικούς χώρους που υπάρχουν στα διάφορα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου μας.

Η εποχική περίοδος επομένως από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και τους πρώτους χειμερινούς μήνες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την Υπηρεσία Καθαριότητας, γιατί καλείται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες εποχικές ανάγκες οι οποίες πολλαπλασιάζονται τη θερινή περίοδο, λόγω του όγκου της τουριστικής κίνησης, την ανάγκη διασφάλισης και προστασίας της δημόσιας υγείας και τη λήψη μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών. Όσον αφορά τους φθινοπωρινούς μήνες, καθώς και το πρώτο διάστημα του χειμώνα, πρέπει να γίνει η σχετική πρόληψη με τις απαραίτητες εργασίες, για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν από τα έντονα και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται τη φετινή χρονιά.

Για τους προαναφερόμενους λόγους, ο καθαρισμός των δρόμων, των πλατειών, των μνημείων, των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και του παράκτιου μετώπου από τον Άγιο Πέτρο μέχρι τη Νέα Αλικαρνασσό είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί επαρκώς κατά την περίοδο αυτή.

Ύστερα από τα παραπάνω, η Υπηρεσία καθαριότητας δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στην κάλυψη των προαναφερόμενων εποχικών αναγκών με το υφιστάμενο μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό, αλλά και το προσωπικό που υπηρετεί αυτή τη στιγμή», επισημαίνεται ακόμα στο σκεπτικό της απόφασης.

Η δεύτερη απόφαση - Εργάτες πρασίνου και τεχνίτες

Η 2η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αφορά στην έγκριση της πρόσληψης 30 εργατών πρασίνου (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) και 15 τεχνιτών οικοδομικών εργασιών (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα για τις παραπάνω 45 συνολικά προσλήψεις και ειδικότερα: «Στο Τμήμα Πρασίνου υπηρετούν ελάχιστοι υπάλληλοι τα τελευταία χρόνια, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της υπηρεσίας, οι οποίες είναι διαρκώς αυξανόμενες.

Η τεράστια έκταση την οποία καταλαμβάνει ο καλλικρατικός Δήμος Ηρακλείου μεγιστοποίησε τις ανάγκες αυτές, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει και να καλύψει το ελάχιστο υπάρχον αυτή τη στιγμή προσωπικό, μόνιμο ή αορίστου χρόνου, το οποίο έχει εναπομείνει στο τμήμα. Οι δίμηνες συμβάσεις που γίνονται μία φορά τον χρόνο δε λύνουν το πρόβλημα.

Στη Διεύθυνση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας του Δήμου μας επίσης, το υπάρχον προσωπικό τεχνικών ειδικοτήτων, όπως καλουπατζήδες, χτίστες, σιδεράδες, πλακοστρώτες, ελαιοχρωματιστές, κ.λπ., δεν επαρκεί για να καλύψει και να διεκπεραιώσει τις αυξημένες ανάγκες της υπηρεσίας που έχουν να κάνουν με την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτηρίων του Δήμου, την επισκευή και συντήρηση των παιδικών χαρών και των χώρων αυτών, τη συντήρηση των δρόμων με ασφαλτικό ή σκυρόδεμα, τη συντήρηση των ενετικών τειχών, της παλιάς πόλης κ.λπ.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια