Ηράκλειο

Νέα δημοπράτηση για την ανάπλαση στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου

Νέο ανάδοχο για να ολοκληρώσει το «βαλτωμένο» έργο αναμένεται να αναζητήσει το φθινόπωρο πια ο Δήμος Ηρακλείου

Για το ερχόμενο φθινόπωρο, και μέσω νέας δημοπράτησης (αφού ο δεύτερος κατά σειρά μειοδότης αρνήθηκε, και το ίδιο εκτός απροόπτου αναμένεται να πράξει και ο τρίτος μειοδότης του διαγωνισμού) οδεύει ολοταχώς πλέον η συνέχιση της πολυσυζητημένης ανάπλασης στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, η οποία ως γνωστόν έχει μείνει "στα μισά"... Για την ακρίβεια έχει μείνει κάτω από το 50% των εργασιών και "ορφανή" μετά την οριστική κήρυξη έκπτωσης του αναδόχου εργολάβου.

Με βάση τον 4ο τακτοποιητικό Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Δήμο, στον έκπτωτο εργολάβο επιμερίστηκε, σύμφωνα με τις εργασίες που διαπιστώθηκε ότι εκτέλεσε, ένα τελικό ποσό 666.347 ευρώ, έναντι του ποσού των 1.587.864 ευρώ που προέβλεπε η αρχική εργολαβική σύμβαση βάσει της εργολαβικής έκπτωσης που προσέφερε ο εν λόγω εργολάβος στον διαγωνισμό.

Με τον τακτοποιητικό αυτό Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών, ο οποίος έγινε δεκτός από τον ανάδοχο, ουσιαστικά έκλεισε η υπόθεση της έκπτωσης του αρχικού εργολάβου από το έργο. Και ταυτόχρονα, σήμανε η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία της υποχρεωτικής διερεύνησης προθέσεων με τους επόμενους κατά σειρά (βάσει της εργολαβικής έκπτωσης που προσέφεραν) μειοδότες του δημόσιου διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο Δήμος Ηρακλείου.

Αυτή ήταν και η σχετική απόφαση που πάρθηκε από την Οικονομική Επιτροπή αναφορικά με την έγκριση του τακτοποιητικού ΑΠΕ του έργου... Απόφαση η οποία πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με τον επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" να καταψηφίζει και αυτή τη φορά, όπως το έχει πράξει άλλωστε και στις περιπτώσεις όλων των προηγούμενων Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων, αφού η παράταξή του, ως γνωστόν, έχει εκφράσει διαφωνίες για την αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στα υλικά του έργου και για την αλλαγή τιμών.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε σε σχέση με το έργο ανάπλασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τα εξής: «Εγκρίνει τον 4ο τακτοποιητικό ΑΠΕ του έργου "Διαμόρφωση οδών άξονα Δικαιοσύνης, Ίδης, λ. Καλοκαιρινού", του οποίου η δαπάνη, συμπεριλαμβανόμενων όλων των δαπανών, ανέρχεται στο ποσό 666.347,98 ευρώ και μειώνεται κατά 921.517,15 ευρώ σε σχέση με την ΑΣΕ, γεγονός που οφείλεται αφενός στη μείωση του εργολαβικού ανταλλάγματος λόγω της απόφασης έκπτωσης (41219/30.4.2019) και των απροβλέπτων που δεν απορροφούνται, και αφετέρου στον μηδενισμό της αναθεώρησης (44924/25.4.2016) εγγράφου της Εθνικής Αρχής Συντονισμού (ΕΑΣ). Κατά την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 160, παρ. 13 Ν. 4412/2016), προσκαλεί τον επόμενο κατά σειρά μειοδότη του διαγωνισμού, ο οποίος είναι η ένωση οικονομικών φορέων..., με ποσοστό έκπτωσης 58,74%, και του προτείνει να αναλάβει αυτός το έργο ολοκλήρωσης της έκπτωτης εργολαβίας, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και βάσει της προσφοράς που υπέβαλε στον διαγωνισμό. Εφόσον εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της πρότασης περιέλθει η έγγραφη και ανεπιφύλακτη αποδοχή της, συνάπτεται η σύμβαση εκτέλεσης. Αν ο ανωτέρω μειοδότης δε δεχτεί την πρόταση σύναψης σύμβασης, θα προσκληθεί ο επόμενος κατά σειρά μειοδότης, ο οποίος είναι η ένωση οικονομικών φορέων..., με ποσοστό έκπτωσης 58,71%, ακολουθώντας κατά τα λοιπά την ίδια διαδικασία. Στην περίπτωση απόρριψης της πρότασης σύναψης σύμβασης εκτέλεσης του υπολειπόμενου έργου, εγκρίνει την ανοικτή δημοπρασία για την ανάδειξη αναδόχου στο έργο, κατά τις οικείες διατάξεις».

Αρνήθηκε ο δεύτερος μειοδότης

Πού βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή; Με βάση την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η πλευρά του Δήμου πράγματι κάλεσε τον δεύτερο κατά σειρά, βάσει προσφοράς, μειοδότη, ο οποίος εξέφρασε επίσημα πλέον άρνηση να αναλάβει την εκτέλεση της συνέχειας του έργου. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα απαντήσει στην αντίστοιχη κρούση ο τρίτος κατά σειρά μειοδότης του διαγωνισμού. Η κοινή εκτίμηση είναι, πάντως, ότι και ο τρίτος μειοδότης θα αρνηθεί, όπως το έπραξε ο δεύτερος μειοδότης, με τη δημοτική Αρχή, εφόσον επιβεβαιωθεί και τυπικά το σενάριο αυτό, να προσανατολίζεται στο να πάει σε νέα δημοπράτηση για την εκτέλεση του υπόλοιπου αντικειμένου των εργασιών, που κυμαίνεται λίγο πάνω από το 55%. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι, αντίθετα με την Ίδης και τη Δικαιοσύνης, στις οδούς Έβανς, Χατζημιχάλη Γιάνναρη και 1821, π.χ., δεν εκτελέστηκαν εργασίες ανάπλασης...

Βεβαίως για να ετοιμαστεί νέα δημοπράτηση από τον Δήμο Ηρακλείου και να προκύψει νέος ανάδοχος που θα αναλάβει να ολοκληρώσει τη "βαλτωμένη" ανάπλαση στην "καρδιά" της πόλης, χρειάζεται χρόνος. Θα απαιτηθούν δεδομένα κάποιοι μήνες και η εκτίμηση είναι ότι αυτό θα γίνει προς τις αρχές, πια, του ερχόμενου φθινοπώρου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια