default-image

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Δεχόμαστε απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία

Χανιά
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Δεχόμαστε απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου ζητάει άμεση συνάντηση με τα Υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας

Άμεση συνάντηση με τα Υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας ζητάει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου προκειμένου με νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση να παταχθεί η παραβατικότητα από μερίδα εργοδοτών καθώς οι εργαζόμενοι σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα δέχονται απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, ζητάνε από την Κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέσα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, με την εξάπλωση του κορωνοϊού να λαμβάνει χώρο όλο και περισσότερο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σαν Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου αντιλαμβανόμενοι και αξιολογώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα από την εξάπλωση του ιού COVID-19 , ζητάμε από την Κυβέρνηση άμεσα μέτρα προστασίας όσο αναφορά την υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, αλλά πρωτίστως μέτρα προστασίας για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

Βεβαίως κατανοούμε πως η εξάπλωση του ιού έχει χτυπήσει τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία (εποχιακά) και κατανοούμε επίσης τις ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών και γκρουπ στα ξενοδοχεία πόλεως. Μετά όμως από καταγγελίες που φτάνουν από εργαζόμενους στο Σωματείο μας που δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν όλο και περισσότερο παρατηρούμε ότι οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις στα εργασιακά τους δικαιώματα (απολύσεις –αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις – επιβολή εκ περιτροπής εργασίας) και τέλος καταθέτουμε τον προβληματισμό μας για την προς αποφυγή μη επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων .

Ζητούμε, Άμεσα συνάντηση με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου με νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση να παταχθεί η παραβατικότητα από μερίδα εργοδοτών για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας .

Επαναλαμβάνουμε δε, ότι πρέπει να παρθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγιεινής στους χώρους εργασίας και τέλος ζητάμε τα μέτρα που ενδεχομένως ληφθούν για την διευκόλυνση επιχειρήσεων να συνδυαστούν με μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης».

Υπόμνημα προς την κυβέρνηση 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Το Σωματείο Επισιτισμού Ν.Χανίων στηρίζει  το υπόμνημα προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού που υπογράφεται από τα παρακάτω κλαδικά συνδικάτα στον τουρισμό  επισιτισμό : 

  1. Αττικής,  Λευκάδας
  2. Κέρκυρας Κεφαλονιάς
  3. Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής Αλεξανδρούπολης
  4. Ζακύνθου, Πάτρας
  5. Κω, Ικαρίας
  6. Σάμου Λήμνου
  7. Ιωαννίνων Λέσβου
  8. Λάρισας Καλαμάτας

Τα κλαδικά Συνδικάτα που υπογράφουμε αυτό το υπόμνημα εκτιμώντας την μέχρι σήμερα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορονωϊού, ζητούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε όχι μόνο να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, αλλά να σταματήσει κάθε προσπάθεια να περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού.

Μέχρι σήμερα είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες για τη στάση της εργοδοσίας που έχει ήδη αρχίσει να απολύει, να πιέζει για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, για χορήγηση απλήρωτης άδειας. Πολλές  είναι και οι περιπτώσεις εποχικών εργαζομένων που έχουν ήδη ενημερωθεί ότι δεν θα επαναπροσληφθούν όταν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται να δώσουν ζεστό χρήμα σε ξενοδόχους και μεγαλοεστιάτορες προκειμένου να προστατευτούν οι «επενδύσεις» και τα κέρδη τους από τις συνέπειες της επιδημίας. Όταν μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την προστασία της ζωής του λαού, για την πραγματική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας που έχει τεράστιες ελλείψεις, σε υποδομές και προσωπικό.

Η επαναλαμβανόμενη «υπενθύμιση» για την «ατομική ευθύνη» στην απαραίτητη τήρηση των σχετικών οδηγιών υγιεινής και προστασίας, δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες από την πολιτική που κάθε χρόνο εμπορευματοποιεί όλο και περισσότερο την υγεία και την πρόληψη, που καθιστά την νοσοκομειακή περίθαλψη και τα φάρμακα πανάκριβο εμπόρευμα.

Γνωρίζουμε καλά ότι η ουσιαστική προστασία της υγείας και η στήριξη των εργαζομένων είναι έννοιες ασύμβατες με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, γι’ αυτό και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται τα σχέδια να μετακυλιστούν στους εργαζόμενους οι συνέπειες της επιδημίας.

Οι αναφορές από ΜΜΕ, από ξενοδόχους και την ίδια την κυβέρνηση για πλήγμα στον  τουρισμό, για ακυρώσεις κλπ, δεν είναι παρά τα γνωστά κι από άλλες εποχές και ανάλογες περιπτώσεις επιχειρήματα, για να πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι άλλη μια κρίση.

Επειδή μέχρι σήμερα:

  • δεν υπάρχει καμία κυβερνητική απόφαση για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων,
  • δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό εμπόδιο στους εργοδότες που σχεδιάζουν απολύσεις, απληρωσιά και άλλα αντεργατικά μέτρα,
  • δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον ιό,
  1. Καμία απόλυση εργαζομένου ανεξάρτητα με ποια σχέση εργασίας δουλεύει και σε τί είδους κατάστημα.
  2. Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Οι άδειες να είναι πρόσθετες της κανονικής με αποδοχές.
  3. Καμία αλλαγή σύμβασης από πλήρης σε εκ περιτροπής.
  4. Κανένας εργαζόμενος με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ή από εργολαβικά συνεργεία να μην χάσει τη δουλειά του. Να ισχύσουν τα ίδια δικαιώματα για όλους.
  5. Να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού.
  6. Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας - συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.
  7. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ.
  8. Να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής.
  9. Να εξασφαλιστούν με νόμο πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
  • Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.
  • Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού.
  • Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News