Ηχηρό «όχι» για το λατομείο στη Δαμάστα

Ηράκλειο
Ηχηρό «όχι» για το λατομείο στη Δαμάστα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου γνωμοδότησε ομόφωνα κατά της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων που ζήτησε η εταιρεία

«Όχι» στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων και στη συνέχιση της λατομικής δραστηριότητας στη β' πλέον ζώνη του λατομείου στη Δαμάστα είπε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου!

Το πρόσφατο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου ήρθε σε συνέχεια του ξεσηκωμού που έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Δαμάστας (και αποτυπώθηκε στην ανοιχτή συνέλευση) απέναντι στο ενδεχόμενο λατομικής εκμετάλλευσης αδρανών υλικών στη Β' λατομική ζώνη της περιοχής. Βεβαίως θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, βάσει θεσμικού πλαισίου, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και συνεπώς μένει να διαφανεί στην πράξη αν η εταιρεία που έχει καταθέσει το αίτημα θα πάρει τελικά έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Η αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αποτυπώνεται στη σχετική γνωμοδότηση του σώματος, εδράζεται, μεταξύ άλλων, σε δύο βασικούς άξονες: Στα αρνητικά, όπως υπογραμμίστηκε από τον δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα αλλά και άλλους συμβούλους, τεκταινόμενα και δείγματα γραφής που έχει δείξει η εταιρεία κατά την πολυετή δραστηριοποίησή της στην α' ζώνη του λατομείου, αλλά και στο γεγονός της γειτνίασης με το ιστορικό μνημείο στο Κερατίδι. Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας είπε ότι «η συγκεκριμένη εταιρεία παραβιάζει τον νόμο κατ’ εξακολούθηση από την ως τώρα δραστηριότητά της, επηρεάζοντας επίσης και το ιστορικό μνημείο στο Κερατίδι.

«Ο ιδιοκτήτης του λατομείου, που σήμερα ζητά ανανέωση όρων για τη Β’ λατομική ζώνη, ουδέποτε σεβάστηκε νόμους και κανόνες στην Α’ λατομική ζώνη, την οποία ως σήμερα διαχειριζόταν. Αντιθέτως, μάλιστα, απασχόλησε πολύ συχνά τις υπηρεσίες για παράτυπες και παράνομες ενέργειές του, ενώ έφτασε ως τη Δικαιοσύνη, από την οποία μάλιστα καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων για περιβαλλοντική επιβάρυνση», ανέφερε ο κ. Μποκέας, ο οποίος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει αρνητική θέση σχετικά με την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του συγκεκριμένου λατομείου.

Την ίδια άποψη με τον δήμαρχο υποστήριξαν οι αντιδήμαρχοι Χαράλαμπος Κουτσογιάννης και Μιχαήλ Αλμπαντάκης, καθώς και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αθανάσιος Κύρκος και Μιχαήλ Χουστουλάκης.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε εκπρόσωπος των φορέων και των δημοτών της Δαμάστας, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα ότι «μετά από έκτακτη λαϊκή συνέλευση των φορέων της περιοχής, προέκυψε η ομόφωνη απόφαση της μη επανενεργοποίησης του λατομείου. Οι τοπικοί φορείς είναι κάθετα αντίθετοι στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων (οι οποίοι αφορούν στο Β’ λατομικό χώρο της λατομικής περιοχής Δαμάστας), ενώ επιθυμούν τον αποχαρακτηρισμό της λατομικής περιοχής Δαμάστας (Α’ & Β’ χώρος) και πλήρη αποκατάσταση (αναδάσωση) της λατομηθείσας έκτασης στην Α’ Λατομική Περιοχή Δαμάστας.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, στα 26 χρόνια λειτουργίας του Λατομείου έχει συντελεστεί μια ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλον της περιοχής και μια τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση, απόρροια της παράνομης εκχέρσωσης δασικής έκτασης κατ’ εξακολούθηση, γεγονός που έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Δαμάστας».

Η αρνητική γνωμοδότηση

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, αφού άκουσε την εισήγηση του δημάρχου και μετά από διαλογική συζήτηση, κατέληξε ομόφωνα στην εξής απόφαση: «ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ σχετικά με την ανανέωση περιβαλλοντικών όρων (Ανανέωση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων - ΑΕΠΟ) που αφορούν το λατομείο παραγωγής αδρανών υλικών της εταιρείας... εντός της λατομικής περιοχής Δαμάστας (λατομικός χώρος Β) Δήμου Μαλεβιζίου Π.Ε. Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης, για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρθηκαν στο εισηγητικό της παρούσας, και συγκεκριμένα:

- Λόγω του αρνητικού ιστορικού της συγκεκριμένης εταιρείας... που διατηρούσε λατομείο παραγωγής αδρανών υλικών στην Α’ λατομική ζώνη της Δαμάστας και συγκεκριμένα λόγω της υπερεκμετάλλευσης του χώρου και των πολλών παραβάσεων και παρατυπιών,

- Λόγω του ιστορικής σημασίας μνημείου της Δαμάστας “Κερατίδι”, που γειτνιάζει με τη λατομική περιοχή. Με την αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4603/58416/20-11-1997 (ΦΕΚ 1093Β/10-12-1997) Υπουργική Απόφαση χαρακτηρίστηκε η περιοχή Κερατίδι στην Κοινότητα Δαμάστας ως ιστορικός τόπος, που προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις για την προστασία των αρχαιοτήτων. Τα όρια προστασίας είναι ο τόπος ταφής των εκτελεσθέντων κατοίκων της Κοινότητας Δαμάστας από τους Γερμανούς και η περιοχή 200 μέτρα περιμετρικά της περιτοιχίσεως αυτού, εκτός από τη βορειοδυτική και δυτική πλευρά, όπου το όριο προστασίας φτάνει μέχρι το όριο της λατομικής ζώνης. Αναφέρεται δε ότι η λειτουργία του λατομείου, πέραν των εγκεκριμένων ορίων, θίγει τον ιστορικό τόπο και ένα από τα βήματα για την προστασία του μνημείου, θεωρεί την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News