Νομοθετικό «τρικ» για ιδιωτικοποιήσεις - Οργισμένη η αντίδραση της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Ηράκλειο
Νομοθετικό «τρικ» για ιδιωτικοποιήσεις - Οργισμένη η αντίδραση της ΠΟΕ - ΟΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις Οικονομικές Επιτροπές αντί τα Δημοτικά Συμβούλια θα περνά πλέον η παραχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες - Στα «κάγκελα» η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Από τις οικονομικές επιτροπές των Δήμων και όχι τα Δημοτικά Συμβούλια θα περνά πλέον η λήψη απόφασης για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου!

Η μεταφορά της αρμοδιότητας έγκρισης της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στην Οικονομική Επιτροπή του κάθε Δήμου επήλθε μέσω της ψήφισης ειδικής τροπολογίας που πέρασε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση, βγάζοντας στα... κάγκελα την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ!

Σε σκληρή ανακοίνωσή της, στην οποία κάνει λόγο χαρακτηριστικά όχι για τροπολογία αλλά για... ντροπολογία, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ κάνει λόγο για «ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεπερνώντας με διαδικασίες “bypass” ακόμη και τη βούληση των Δημοτικών Συμβουλίων που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων των Δήμων».

Μάλιστα, διερευνώντας τους τρόπους αντίδρασής της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ συγκαλείται εκτάκτως στις 11 σήμερα το πρωί. Βεβαίως, πέρα από την Ομοσπονδία και τους εργαζόμενους, η νομοθετική αυτή ρύθμιση αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής και πολλών αιρετών, που είναι εύλογο να θεωρήσουν ότι πρόκειται για μια κίνηση υποβάθμισης του κορυφαίου θεσμού που λέγεται Δημοτικό Συμβούλιο και ένα ακόμα “χτύπημα” στη δημοκρατική λειτουργία των Δήμων. Θυμίζουμε ότι, μόλις λίγους μήνες πριν, η κυβέρνηση μέσω ειδικής νομοθετικής ρύθμισης είχε διευκολύνει την ανάθεση δημοτικών ανταποδοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, επιτρέποντας τη λήψη απόφασης από το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο με ισχνή πλειοψηφία.

Τώρα έκανε ένα βήμα παραπέρα, μεταφέροντας την αρμοδιότητα για τη λήψη απόφασης από τα Δημοτικά Συμβούλια στην Οικονομική Επιτροπή. Η στόχευση φυσικά είναι προφανής, αφού σε ένα μεγάλο αριθμό Δήμων, όπως και σε πολλούς Δήμους εδώ στην Κρήτη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Ηρακλείου, οι δημοτικές Αρχές δε διαθέτουν συνθήκες πλειοψηφίας στα Δημοτικά Συμβούλια, ούτε καν με συνεργαζόμενες παρατάξεις.

Αντιθέτως, χάρη στις νομοθετικές αλλαγές που πέρασε εσπευσμένα το καλοκαίρι η κυβέρνηση επί του νομικού πλαισίου του “Καλλικράτη”, όλες οι δημοτικές Αρχές και οι δημοτικές Αρχές με μειοψηφία εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια απέκτησαν υποχρεωτικά πλειοψηφική δύναμη στην Οικονομική Επιτροπή.

Η τροπολογία

Με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών εκπρόθεσμα, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου- “σκούπα”, η κυβέρνηση αντικατέστησε την παρ. 1 του άρθ. 61 του Ν. 3979/2011, την οποία η ίδια είχε στα τέλη Οκτωβρίου αντικαταστήσει με το άρθ. 178 του Ν. 4635/30.10.2019. Συγκεκριμένα, διέγραψε το Δημοτικό Συμβούλιο και έβαλε στη θέση του την Οικονομική Επιτροπή. Έτσι, με τη νέα αυτή τροπολογία που πέρασε, η σχετική νομοθετική διάταξη διαμορφώνεται πλέον ως εξής: «1. Η Οικονομική Επιτροπή μπορεί, κατά την κρίση της, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 (Α’ 147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, καθώς και συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, εφόσον οι σχετικές πιστώσεις είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό. Με την ως άνω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής καθορίζονται ιδίως το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται».

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, η αποφασιστική αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Οικονομική Επιτροπή «για λόγους ευελιξίας και ταχύτητας των σχετικών διαδικασιών».

Σκληρή ανακοίνωση ΠΟΕ-ΟΤΑ

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ στην τροπολογία που ψηφίστηκε και προβλέπει την έγκριση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου των Δήμων από την Οικονομική Επιτροπή και όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο προχώρησε χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με εσπευσμένες διαδικασίες στην ψήφιση του νομοσχεδίου “Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις”, όπου συμπεριλαμβάνονται σωρεία δυσμενών διατάξεων για το προσωπικό, όπως επίσης και διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των ΟΤΑ, αλλά εν κρυπτώ, εμβόλιμα και απροειδοποίητα κατέθεσε και ψήφισε τροπολογία με την οποία διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου των Δήμων. Με την τροπολογία αυτή, η αρμοδιότητα της ιδιωτικοποίησης από το Δημοτικό Συμβούλιο μεταφέρεται εφεξής στην Οικονομική Επιτροπή, όπου από τον νόμο η κάθε διοίκηση εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεπερνώντας με διαδικασίες “bypass” ακόμη και τη βούληση των Δημοτικών Συμβουλίων, που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων των Δήμων. Δεν αρκούσε καν η θεσμοθέτηση του άρθρου 178 του Ν. 4635/2019, όπου με ισχνές πλειοψηφίες το Δημοτικό Συμβούλιο μπορούσε να αποφασίσει την εκχώρηση βασικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, τώρα με αντιδημοκρατικό τρόπο απαξιώνουν ακόμη και τη δημόσια, δημοκρατική αντιπαράθεση σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου με fast track διαδικασίες να ξεπουλιούνται όλα σε ιδιώτες», αναφέρει σε σκληρή ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ και υπογραμμίζει: «Στα σχέδια της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να αντισταθούμε με ενωτικές, κινηματικές και δυναμικές παρεμβάσεις σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, σε κάθε συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής, που επιχειρείται με συνοπτικές διαδικασίες το ξεπούλημα υπηρεσιών σε ιδιώτες. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους Συλλόγους-μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε καθημερινή αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News