Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Έκκληση για δωρεά αίματος πριν την «επίσκεψη» του κορωνοϊού

«Δωρεά αίματος από τους υγιείς συμπολίτες μας τώρα»

Έκκληση για δωρεά αίματος από τους υγιείς συμπολίτες μας, γίνεται από την διευθύντρια αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ. Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, αναμένεται να αποκλειστεί λογαριθμικά ένα μεγάλο μέρος του αιμοδοτικού πληθυσμού, είτε λόγω γρίπης, είτε λόγω πιθανού κρούσματος κορωνοϊού αλλά και όσων ταξίδεψαν σε πληγείσες περιοχές.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, «οι ανάγκες σε αίμα των συνανθρώπων μας που νοσούν, τόσο όσων το χρειάζονται επειγόντως (πχ. τροχαία ατυχήματα) όσο και όσων πρόκειται να χειρουργηθούν ή είναι χρόνιοι άρρωστοι δεν θα σταματήσουν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση που υπογράφει η διευθύντρια αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ:

«Η πιθανή εξάπλωση του COVID-19 στην Κρήτη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην επάρκεια αίματος κι αυτό προβληματίζει τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας. Όσοι νοσούν είναι αυτονόητο ότι αποκλείονται από τη δωρεά αίματος και αιμοπεταλίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο υπάρχει οδηγία αποκλεισμού για διάστημα ενός μήνα των όσων ταξίδεψαν σε πληγείσες από τον ιό περιοχές ή ήρθαν σε στενή επαφή με νοσούντες. Ο συνδυασμός δε εποχικών ιώσεων (κοινού κρυολογήματος, γρίπης) και COVID-19 αυξάνει πολύ τους «πιθανά νοσούντες». Αυτές οι οδηγίες θα αποκλείσουν λογαριθμικά ένα μεγάλο μέρος του αιμοδοτικού πληθυσμού γύρω από τα κρούσματα, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρή ανεπάρκεια σε αίμα.

Ωστόσο οι ανάγκες σε αίμα των συνανθρώπων μας που νοσούν, τόσο όσων το χρειάζονται επειγόντως (πχ. τροχαία ατυχήματα) όσο και όσων πρόκειται να χειρουργηθούν ή είναι χρόνιοι άρρωστοι δεν θα σταματήσουν. Γι αυτό θα πρέπει τώρα, που δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού στο νησί μας, όλοι όσοι είναι υγιείς να δώσουν αίμα ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα της Κρήτης. Το αίμα όπως είναι γνωστό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 42 ημέρες. Και καθώς, δικαιολογημένα, υπάρχει ο φόβος των υγιών αιμοδοτών να προσέλθουν στα νοσοκομεία σας ενημερώνουμε ότι η Αιμοδοσία ΠΑΓΝΗ διαθέτει είσοδο για την δωρεά αίματος ανεξάρτητη από την κεντρική είσοδο, οπότε για την δωρεά αίματος δεν χρειάζεται ο αιμοδότης να εισέλθει στον χώρο του νοσοκομείου.

Οι δεσμοί αίματος και οι δεσμοί ζωής δεν σταματούν. Συνεχίζονται και πρέπει να συνεχιστούν κόντρα στο φόβο».

Ώρες Λειτουργίας Αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ

Καθημερινές:

8.30-2.00 πρωινό ωράριο

4.30-8.00 απογευματινό ωράριο

Αργίες και Σαββατοκύριακα δεν πραγματοποιούνται αιμοληψίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια