Ηράκλειο

Υπεγράφη η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού «Παναγία της Κεραλιμενιώτισσας»

Η Παναγία Κεραλιμενιώτισσα αποτελεί μοναδικό χριστιανικό μνημείο που συνδέεται με πλήθος θρύλων και παραδόσεων

Την απόφαση για την χρηματοδότηση ύψους 190.000 ευρώ για την αποκατάσταση του ιστορικού Ιερού Ναού της Παναγίας Κεραλιμενιώτισσα, στην Ψαρή Φοράδα του Δ. Βιάννου, υπέγραψε την Παρασκευή 6 Μαρτίου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, με παρουσία του Βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβούλιου Κρήτης, Παύλου Μπαριτάκη, της προϊσταμένης της Εφορείας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλικής Συθιακάκη, και του Εφημέριου της περιοχής π. Νικόλαου Δουλγεράκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Παναγία Κεραλιμενιώτισσα αποτελεί μοναδικό χριστιανικό μνημείο που συνδέεται με πλήθος θρύλων και παραδόσεων. Πρόκειται για ναό κτισμένο το 855 αφιερωμένος στην Παναγία, ανάμεσα στο χωριό Καλάμι και στον οικισμό Ψαρή Φοράδα, του Δήμου Βιάννου.

Το κτίσμα έχει υποστεί μεγάλες φθορές από το χρόνο και την εγκατάλειψη με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να διαπερνούν την τοιχοποιία και τη στέγη. Η απόφαση για την αποκατάσταση του ναού και του περιβάλλοντος χώρου, θα προστατέψει το μνημείο και θα αναδείξει περαιτέρω την μακραίωνη ιστορία του.

Με βάση την μελέτη οι προτεινόμενες παρεμβάσεις (με υποδείξεις και την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας) συμβάλλουν στην εξυγίανση και στην ανάπλαση του μνημείου, μάρτυρα της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποδίδοντας στους πιστούς αλλά και ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο, αφενός ένα χριστιανικό ναό σύμβολο, και αφετέρου ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με όλες τις αξίες που αυτό εκφράζει.

Με την συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα γίνει η αποκατάσταση του Ιερού ναού της Παναγίας της Κεραλιμενιώτισσας καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

  • Αποξήλωση του τσιμεντένιου δαπέδου και πλακόστρωση του με πωρολιθικές πλάκες
  • Καθαρισμός και αποκατάσταση στις εξωτερικές και εσωτερικές τοιχοποιίες
  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση φωτιστικών εντός και εκτός του ναού
  • Στεγάνωση της στέγης
  • Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια