Ηράκλειο

Δωρεάν Τεστ Παπ για όλες τις γυναίκες στο Ηρακλείο

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Δράσεις με θέμα «Γυναίκα και Υγεία» προγραμματίζει η Αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών Δ. Ηρακλείου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)

Συγκεκριμένα, Στελέχη του Δημοτικού Πολυδύναμου Ιατρικού & Κοινωνικού Κέντρου (4η ΤΟ.Μ.Υ. Ηρακλείου) θα βρίσκονται στην Λότζια, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 10:00-13:00, όπου θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό σε 4 γλώσσες, σχετικά με την δυνατότητα που έχουν όλες οι γυναίκες να πραγματοποιήσουν δωρεάν Test Pap, στο Δημοτικό Ιατρείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι φετινές δράσεις αφιερώνονται στην προσπάθεια κινητοποίησης της γυναίκας για την προσωπική της φροντίδα και υγεία αλλά και με στόχο η 8η Μάρτη να καθιερωθεί ως μία ημερομηνία-σταθμός για τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας (μαστογραφικός έλεγχος και test pap αντίστοιχα).

Αναλυτικά τι θα πραγματοποιηθεί:

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, Παρασκευή 6 Μαρτίου και ώρα 10:00 με 13:00 στο αίθριο του Δημαρχείου (Λότζια) Στελέχη του Δημοτικού Πολυδύναμου Ιατρικού & Κοινωνικού Κέντρου (4η ΤΟ.Μ.Υ. Ηρακλείου) θα διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό, σχετικά με τη δυνατότητα που έχουν όλες οι γυναίκες να πραγματοποιήσουν ΔΩΡΕΑΝ TEST PAP, στο χώρο του Δημοτικού Ιατρείου, στην οδό Υακίνθου 9, Τάλως (τηλ. 2810319670, 2810373143 κατόπιν ραντεβού).

Το υλικό θα διανέμεται και μεταφρασμένο στην αραβική, ρωσική, αλβανική και αγγλική γλώσσα προκειμένου να ενημερωθούν και μετανάστριες και πρόσφυγες γυναίκες, που ζουν στην πόλη του Ηρακλείου.

Επίσης, θα διανέμεται φυλλάδιο του Συλλόγου «ΕΥ ΖΩ με τον καρκίνο» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού (ψηλάφηση/αυτοεξέταση).

Παράλληλα οι γυναίκες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και στερούνται οικονομικών πόρων και χρήζουν εκτίμησης και αξιολόγησης (και δεν είναι εφικτό να εξυπηρετηθούν άμεσα από τους κρατικούς φορείς), μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Ανοιχτής Φροντίδας – Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η.) για τις απαιτούμενες διαγνωστικές εξετάσεις, ανά περίπτωση και όπου είναι εφικτό.

Δήλωση Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη αναφερόμενη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επεσήμανε: «Ο Δήμος Ηρακλείου μέσα από την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών παρέχει στις γυναίκες ιατρικές εξετάσεις, φροντίδα και υποστήριξη μέσα από τις δομές των Κέντρων Κοινοτικής Φροντίδας Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ) καθώς και φιλοξενία και προστασία στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου που λειτουργεί στο πλαίσιο της Πράξης «Λειτουργία Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των Γυναικών και για την Καταπολέμηση της Βίας».

Οι αριθμοί είναι, πραγματικά, εντυπωσιακοί. Εκατό και πλέον γυναίκες έχουν ζητήσει προστασία στον Ξενώνα Φιλοξενίας τα τελευταία χρόνια, από αυτές το 85% είχαν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με το 72% να έχει δεχτεί σωματική βία.

Το 65% δήλωσε βία από τον σύζυγο, το 25% από τον σύντροφο και 10% των γυναικών ανάφερε το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον. Το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ωστόσο ότι, με βάση τα στατιστικά, οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη και στήνουν τη ζωή τους από την αρχή!

Σήμερα το ζητούμενο μας είναι τι κάνουμε όλοι εμείς- και πρώτα οι γυναίκες -για να αλλάξουν τα δεδομένα, φροντίζοντας για την σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών. Εμείς είμαστε εδώ στο Δήμο Ηρακλείου και απλώνουμε το χέρι με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο…».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια