Στο σκαμνί για το θάνατο της 48χρονης μητέρας - Τραυματίστηκε από απορριμματοφόρο

Ηράκλειο
Στο σκαμνί για το θάνατο της 48χρονης μητέρας - Τραυματίστηκε από απορριμματοφόρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δήμητρα Σκουρογιαννάκη ήταν υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου

Στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου αναμένεται να “αναβιώσει” σήμερα Πέμπτη η υπόθεση της 48χρονης εργαζόμενης στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, η οποία είχε τραυματιστεί βαριά εν ώρα εργασίας και είχε αφήσει την τελευταία της πνοή μετά από περίπου δύο μήνες νοσηλείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Η αείμνηστη Δήμητρα Σκουρογιαννάκη, μητέρα 4 παιδιών, τραυματίστηκε σε τροχαίο που έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου του 2016, κατά τη διάρκεια αποκομιδής σκουπιδιών από απορριμματοφόρο του Δήμου Ηρακλείου. Η γυναίκα έδωσε τη δική της “μάχη” για πάνω από δύο μήνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου. Τελικά δεν τα κατάφερε και υπέκυψε στα τραύματά της, βυθίζοντας σε ανείπωτο πόνο τους οικείους της.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου αναμένεται να καθίσουν σήμερα δύο άτομα, τα οποία κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία από (συγκλίνουσα) αμέλεια». Πρόκειται για τον οδηγό του επίμαχου απορριμματοφόρου και τον προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Εξάλλου, ο οδηγός του απορριμματοφόρου κατηγορείται επιπρόσθετα για το ότι, παρά το ότι ήταν «υπαίτιος τροχαίου ατυχήματος (...), δεν ειδοποίησε την πλησιέστερη αστυνομική Αρχή, ούτε παρέμεινε στον τόπο του ατυχήματος μέχρι την άφιξή της, αν και ήταν υποχρεωμένος προς τούτο, αλλά έφυγε αμέσως μακριά».

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί περίπου στις 7 το πρωί της 20ής Ιουνίου 2016, κοντά στο ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι «από (συγκλίνουσα) αμέλειά τους, ήτοι από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν, επέφεραν τον θάνατο άλλου, χωρίς να προβλέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε η πράξη τους».

Συγκεκριμένα, ο οδηγός του απορριμματοφόρου κατηγορείται ότι «(...) από απερισκεψία και επιπολαιότητα ενήργησε αιφνιδίως οπισθοπορεία με κατεύθυνση από ΠΑΓΝΗ προς Ηράκλειο, χωρίς προηγουμένως να βεβαιωθεί ότι μπορεί να πράξει τούτο χωρίς κίνδυνο (...)».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο οδηγός έκανε οπισθοπορεία παρά το ότι αυτό απαγορεύεται όταν ένας ή και οι δύο εργαζόμενοι έχουν επιβιβαστεί στα ειδικά σκαλοπάτια στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο οδηγός μπορούσε να αντιληφθεί μέσω κάμερας που υπήρχε στο πίσω μέρος του οχήματος και μετέδιδε εικόνα σε οθόνη στην καμπίνα του ότι η μία εργαζόμενη είχε επιβιβαστεί στο ένα σκαλοπάτι και η αείμνηστη Σκουρογιαννάκη δεν είχε ακόμη επιβιβαστεί στο άλλο σκαλοπάτι.

Αναφορικά με τον προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση λόγω της ιδιότητάς του, δε μερίμνησε «για τη συντήρηση και τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας του συστήματος ασφαλείας των σκαλοπατιών (που φέρει αισθητήρες ελέγχου παρουσίας των εργατών καθαριότητας στα σκαλοπάτια επιβίβασης)», το οποίο δε λειτούργησε, την ώρα που ο οδηγός έκανε οπισθοπορεία.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το πρωί της 20ής Ιουνίου του 2016, το απορριμματοφόρο, στο οποίο εργαζόταν η αδικοχαμένη Δήμητρα, σταμάτησε για αποκομιδή σκουπιδιών κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ενώ η γυναίκα είχε κατέβει από το όχημα, το απορριμματοφόρο φέρεται, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, να έκανε όπισθεν, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει βαρύτατα. Η κατάσταση της άτυχης γυναίκας, η οποία ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών, είχε κριθεί σοβαρή εξαρχής και είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Όλο το διάστημα που η 48χρονη ανέβαινε τον δικό της “Γολγοθά”, η οικογένειά της ήταν στο πλευρό της. Στο πλάι της, ωστόσο, βρίσκονταν και οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου του 2016, η Θεατρική Ομάδα των εργαζομένων του Δήμου είχε πραγματοποιήσει παραστάσεις στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”, τα έσοδα από τις οποίες είχαν διατεθεί για τις ανάγκες νοσηλείας της Δήμητρας Σκουρογιαννάκη κι ενός ακόμη εργαζόμενου στην καθαριότητα του Δήμου, ο οποίος είχε τραυματιστεί - επίσης - βαρύτατα εν ώρα εργασίας, λίγους μήνες πριν το δυστύχημα της 20ής Ιουνίου του 2016. Τελικά, η άτυχη Δήμητρα δεν τα κατάφερε και τον Αύγουστο του 2016 άφησε την τελευταία της πνοή, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος την οικογένειά της, τους φίλους της, αλλά και τους συναδέλφους της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News