Ηράκλειο

Άσκηση ετοιμότητας για ύποπτο κρούσμα Κορωνοϊού στο Ηράκλειο

Σε συναγερμό η χώρα μας για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού

Μετά το ξαφνικό ξέσπασμα του φονικού ιού, η χώρας μας βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση περιστατικών και στο νησί μας - Ευρείας κλίμακας και συνδυαστική η άσκηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στον Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»

«Κόκκινος συναγερμός» στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του φονικού ιού, καθώς και στο νησί μας, με τη Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης να διοργανώνει ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού Covid-19 στην Κρήτη.

Ειδικότερα, με το ΕΚΑΒ να βρίσκεται επί ποδός και υπό την επίβλεψη του προέδρου του κ. Νίκου Παπαευσταθίου, πραγματοποιήθηκε άσκηση προσομοίωσης στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στον αερολιμένα "Νίκος Καζαντζάκης", για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού Covid-19 στην Κρήτη. 

Επίσης το «παρών» έδωσαν η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Λένα Μπορμπουδάκη, ο υπεύθυνος Σχεδιασμού Επιχειρησιακών Ασκήσεων Υγείας της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) κ. Νίκος Μίχος, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι ασκήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρύτερου ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου συνεργασίας των δυνάμεών του ΕΚΑΒ με άλλους Κρατικούς-Δημόσιους φορείς και με τις εμπλεκόμενες Δομές Υγείας, σχετικά με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων και θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία του ΕΚΑΒ με τον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης «Πα.Γ.Ν.Η.» (1η άσκηση), και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος» (2η άσκηση).

Συγκεκριμένα, η έναρξη της πρώτης άσκησης προσομοίωσης και ετοιμότητας η οποία χαρακτηρίζεται ως ευρείας κλίμακας και συνδυαστική, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης».

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σενάριο της άσκησης, στο αεροσκάφος Αεροπορικής Εταιρείας που πραγματοποιούσε πτήση από το εξωτερικό προς το Ηράκλειο Κρήτης (με εκτιμώμενη ώρα άφιξης στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» στις 16:15), δύο (2) επιβάτες παρουσίασαν πιθανά συμπτώματα Κορωνοϊού Covid-19  (βήχα, πυρετό, δύσπνοια) ενώ είχαν ενημερώσει το πλήρωμα του αεροσκάφους πως πρόσφατα είχαν επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι σε επαρχία της Κίνας.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί υποδοχής, διακομιδής και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού Covid-19, με συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (7η ΥΠΕ), του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και του (ορισμένου Νοσοκομείου Αναφοράς) Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης «Πα.Γ.Ν.Η.» (όπου και θα διακομισθούν τα ύποπτα περιστατικά Κορωνοϊού Covid-19).

Η δεύτερη άσκηση στα Χανιά 

Η δεύτερη άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, στις 11:00 π.μ., στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος».

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σενάριο της άσκησης, ένα (1) άτομο στην πόλη των Χανίων, το οποίο πριν επτά (7) περίπου ημέρες είχε ταξιδέψει από την Κίνα στην Ελλάδα (μέσω τρίτης χώρας), εμφανίζει κάποια πιθανά συμπτώματα Κορωνοϊού Covid-19 (εμπύρετη κατάσταση, βήχα, εκδήλωση εμετών, με πόνους στην κοιλιακή χώρα) και πραγματοποιεί κλήση στο ΕΚΑΒ (166).

Άμεσα ενεργοποιούνται όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί διακομιδής και αντιμετώπισης του ύποπτου περιστατικού Κορωνοϊού Covid-19 με συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (7η ΥΠΕ) αλλά και του (ορισμένου αναπληρωματικού Νοσοκομείου Αναφοράς) Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος».

Βασικό σκοπό των ασκήσεων αποτελεί η αξιολόγηση της επιχειρησιακής λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας όλων των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η εφαρμογή των κανόνων διακομιδής, υποδοχής και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού Covid-19, σε συνδυασμό με την επικοινωνία και τη συνεργασία των εμπλεκομένων δομών και υπηρεσιών της Κρήτης (Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», ΕΚΑΒ Κρήτης, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ΤΕΠ & Επιτροπών Λοιμώξεων Νοσοκομείων Αναφοράς «Πα.Γ.Ν.Η.» και Γ.Ν. Χανίων).         

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια